Мъже диктуват дрескода на приемите

в. Телеграф | Георги П.ДИМИТРОВ Люба ЯНКОВА | 26.02.2011

Мъжете диктуват дрескода на приемите. Това е неписаното правило в класическия протокол. Каноните са категорични – в поканите се изписва не как трябва да са облечени дамите, а какво трябва да носят силните им половинки. Жените трябва да се съобразяват с тях. но като цяло имат много по-голяма свобода.

Според вида на събитието в долния ляв ъгъл на поканата може да са изписани 3 вида дрескод. Ако ще ходите на прием при английската кралица, сватба в кралско семейство или дипломатически бал, ще е white tie. Това означава че мъжете трябва задължително да са облечени във фрак. бяла жилетка и бяла папийонка, черни лачени обувки и черни чорапи, дълги почти до коляното, обяснява дългогодишният шеф на Държавния протокол по времето на Тодор Живков Борис Джибров. Дамите пък трябва дълга вечерна рокля с голи рамене и ръкавици над лакътя.
В наши дни много по-вероятно обаче е да получите покана, на която пише black tie. Този дрес код важи за официални приеми и гала вечери, като в най-строгия му вариант мъжете трябва да са облечени в смокинг с черна папийонка или класически тъмен костюм с бяла риза и вра товръзка в тъмни цветове В този случаи дамите има г огромен избор, като могат да заложат както на вечерна рокля до петите, така и на дължина до под коляното. Малка чанта и официални обувки са задължителен атрибут Но високият ток може да бъде пропуснат.
Поканен сте на коктейл? Дори и да не го пише, дрескодът е semi-formal (полуофициален). Препоръчителното облекло за мъжете е костюм и вратовръзка, а за жените – елегантна рокля с дължина около коляното. Допустимо е да се появите и с елегантен костюм.
R.S.V.P.
Зад инициалите R.S.V.P. се крие френското repondez s’il vous plait (в буквален превод – "моля, отговорете"). Ако видите тези инициали в десния долен ъгъл на поканата, това означава, че трябва да потвърдите, че ще присъствате. В този случай ще е указан и телефон, на който да се обадите на организаторите. По принцип за повечето официални прояви у нас вече се изисква потвърждение за присъствие дори и ако сте си платили куверт за събитието.
Балове
Двете най-лъскави светски събития в държавата са Виенският бал и Руският бал. като вторият определено е по-артистичен. Неговият организатор Евгени Минчев фон Бул пояснява как той практикува в случая: "Аз притежавам правата за Руския бал и когато изпращам поканите, на мястото на дрескод пише "вечерно облекло или Black tie. Освен това аз познавам своите гости и мога да бъда достатъчно тактичен в личен разговор да намекна какво би било допустимо и какво не." Минчев дава и пример със себе си как е в Обединеното кралство: "Наскоро бях единствен от Източна Европа на бала на военния министър на Великобритания д-р Лиъм Фокс. На поканите бе упоменато, че може да бъдете с униформа, да поставите медалите си, като за цивилните беше указано – Black tie. Когато ме питате за ексцентричност. на този бал в Лондон тактично ме помолиха да сваля диамантената си обеца. Разбира се. напомниха ми за това в деня преди бала."
***
Виното определя хапката
Хапването и пийването по време на официални приеми се диктува от виното, твърди експертът в областта Евгени Минчев.
В типичния си витиеват стил Минчев казва: "Никога не съм харесвал поднесеното на президентските приеми и това е било още преди Първанов. Вероятно поради факта, че повечето напитки и храни са на бартер, те никога не са балансирани и дори не са удобни за консумиране. Това довежда до неудобството дамите да са с на-капани бузи и устни, господата с трохи по саката си – една тъжна гледка, сякаш сте се хранили в трамвай. Моят съвет е да се сервира висококачествено вино. а ако президентството не може да си го позволи – да покани по-малко гости. Така или иначе, една трета наистина не представляват нито национален интерес, нито национален капитал. Относно храната по-малко пържени или обработени със сос или пълнеж храни, канапета, хапки на клечка и малко сладкиши, които да са удобни за хапване наведнъж. В противен случай отбиването на номера предизвиква неочаквани номера."
***
На делови срещи с пола до коляното
Макар панталонът отдавна да е предпочитана част от дамския гардероб, протоколът изрично забранява използването му при делови срещи. Ако искате да спазвате правилата на етикета, при бизнес разговорите трябва да залагате на пола до коляното. Правилото важи с пълна сила за дамите на висши държавни позиции. Като чорапогащникът също е задължителен, дори при 40-градусови горещини.
Мъжете пък трябва да знаят, че класическият протокол не допуска да се показват каквито и да било разголени части от тялото. Така че трябва да залагат на чорапи почти до коляното, както и на ризи с дълъг ръкав независимо от сезона.

Стр. 18-19

Leave a Reply