Мърдок пусна ежедневник само за iPad

в. Труд | 04.02.2011
 
Изданието ще струва $ 0,99 седмично
 
Бизнесимперията на Рупърт Мърдок "Нюз корпорейшън" пусна вчера електронния си вестник ,Дъ дейли" (ежедневник – на англ. ез., бел. ред.), който ще може да се чете само на таблета на "Епъл" iPad, съобщиха световните агенции. ,Дъ дейли" е ппатен, като седмичният му абонамент е 99 цента, а годишният – $ 40.

Изданието ще се разпространява през магазина за припожения на "Епъп" Арр Store, който е част от софтуерната ппатформа iTunes.
В началото вестникът ще се продава само в САЩ, но не е пробием и задокеанските потребители да разлистват електронните му страници, стига да си направят iTunes регистрация в Щатите.
Потенциални потребитепи на вестника на Мърдок са и българските министри, които заедно с депутатите от ГЕРБ в сряда си подариха по един iPad.
"Дъ дейли" пубпикува не само статии и снимки, но и видео с висока резолюция и 360-градусови панорамни изображения.
"Целта ни е да достигнем всички 15 млн. американци, които до края на годината ще разполагат с iPad", обяви Рупърт Мърдок, който представи изданието на бпяскава церемония в нюйоркския музей "Гугенхайм" в сряда вечерта.
Водещата статия в първия му брой е озаглавена "Падналият фараон" и е за събитията в Египет. Покрай другите неща има интервю с нашумялата актриса Натали Портман и материал за поп певицата Риана.
Предстоящата поява на ,Дъ дейли" беше обявена през есента на м. г., като тогава работното му загпавие беше ,Лейпи ппанет" – както на ежедневника в поредицата "Супермен". Мърдок инвестира в проекта около $ 30 млн., като нае 100 журналисти за него.
Изданието се посреща нееднозначно, като според някои то е твърде тромаво, защото се обновява веднъж дневно, за разлика от традиционните интернет медии, в които има непрекъснат поток от информация. Други одобряват качеството и разнообразието на материалите в него.
За iPad има много приложения, с които потребителят безппатно може да си подреди собствен "вестник" с комбинация от публикации на най-различни издания.
През ноември британският милиардер Ричард Брансън пусна месечното iPad списание "Проджект". Абонаментът му е 1,79 лири стерлинги (4,10 лв.) на месец.

Стр. 11

Leave a Reply