На 7-мо авеню всичко може да се случи

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 02.11.2010

Всеки делничен ден – от понеделник до петък, в ефира на ТВ7 зрителите очакват джаз певицата Камелия Воче и светския хроникьор Мон Дьо. Магазинното токшоу "7-мо авеню", което се излъчва от 10 до 11.30 ч, е сред малкото в родния ефир, което грабва с естествения и неподправен стил на поведение на водещите. Отиваме на "7-мо авеню", за да се срещнем с красивата и по италиански чаровна Камелия и нейния тв партньор Мариан. Намираме ги след края на поредния ефир в големия модерен павилион, където е и студиото на предаването.
Пътят, който отвежда двамата в телевизията, е шанс, предоставен от случайността. "Аз нямах никаква тв практика, освен многото участия в телевизионни предавания, в които пеех", признава Камелия Воче. "Имах щастието да гостувам често в RAI1 в предаването на Елизабета Гардини – Caffe Itagliano. Мечтаех от шестгодишна да пея и реших, че друго няма да правя. Предизвикателството да бъда тв водеща е шанс, дар от съдбата. Истината е, че по време на предаването това съм аз самата. Камелия с всички нейни качества – усмихвам се, когато съм щастлива. И обратното – когато не съм, това се вижда от 100 километра. Забавляваме се страшно с Мон Дьо. Това, да сме заедно под един покрив и за двамата беше страшна уплаха – ние не се познавахме отпреди това и нищо не знаехме един за друг. Интересното е, че по време на ефир се чувстваме двамата прекрасно и сме в пълен синхрон – така, сякаш сме работили в продължение на 20 години."
Телевизията и за двамата е не работа, а просто забавление. Камелия признава: "В негово лице сега аз виждам един по-малък брат." Мон Дьо я допълва: "Няма състезание между нас, защото
това би си проличало веднага по време на ефир. Усещането е за отношения между брат и сестра. Живея далеч от родителите си и тя е сестрата, която никога не съм имал. Дори в личен план аз се съветвам с нея за всичко. Има моменти, в които имам силна нужда от нейното присъствие и съвети. И двамата сме абсолютно естествени. Това, което виждате като екранно присъствие – това сме самите ние, абсолютно неподправени. Правим онова, което усещаме и го показваме." На 7-мо авеню наистина може да се случи всичко. Такъв е слогънът на предаването. Докъде биха отишли двамата, следвайки своята въображаема волност или желание да провокират зрителите?
Камелия започва отново първа: "Няма лимит в това, което правим. И двамата сме много смели. В никакъв случай не търсим екстравагантното докосване на зрителя. Не очаквайте от нас нито да се съблечем, нито да се променим визуално или съдържателно извън добрия тон, за да постигнем провокация. Това няма да се случи.
Но не бих се страхувала да отида с моя екранен партньор Мон Дьо в Брюксел например и да направим заедно предаване, да поставим горещи въпроси или да търсим или дискутираме проблеми, свързани с нашата страна." Мон Дьо определя двамата като хора на полюсите. "Ние, както можем да бъдем весели, щекотливи, шегуващи се със ситуациите, така, ако има сериозна ситуация, можем да бъдем рефлективно сериозни към нея. Ние не сме хора на границите, можем и се променяме спрямо сериозността на проблематиката и темите, за които говорим – можем да се смеем и да бъдем изключително сериозни."
Кои са те?
Моят кръстник е Евгени Минчев. В Италия на едно мое участие той ме чу преди три години и тогава ми каза: "Не можеш да носиш това дълго име, което носи фамилията ти". И му хрумна – Камелия Воче. Воче на италиански означава глас. "Моето име пък ми го даде една приятелка, много години преди да реша да го наложа в публичните си изяви", признава Мон Дьо. "Когато го чуе човек, прави асоциация и възкликва "О, Господи", за това на френски го изписвам в множествено число, за да не богохулствам. Това може да се преведе като "Моите богове", което вече има различен смисъл."
"Приключих с моите светски изяви извън телевизията", лаконично обобщава Мариан и поглежда към Камелия, като й предава щафетата да говори. "Моят живот от 30 и кусур години е свързан с музиката. Не спирам да пея. В момента приключвам албума, който записвам с участието на тромпетиста Мишо Йосифов, група "ТЕ", естрадносимфоничния оркестър на Янко Миладинов." Музикалният проект е спонсориран от Камелия, като албумът ще бъде издаден на италиански и на български. Едно от парчетата вече е заминало за Италия, където ще се състезава в класация на Radio Dimensione Suono. Музиката е изцяло авторска на Александър Бръзицов, но има и песни на Вячеслав Кушев. Вътре са включени и риплеят на Джордж Бенсън, както и на легендарния соло певец Лутър Вандрос с всички платени права. "Доволна съм, че този проект е една своеобразна корона, за която мечтаех от доста години. Това не е албум, от който очаквам да забогатея…. "
Съвсем в края на срещата ни, почти на вратата се заговаряме за трудното битие на българина. Мариан и Камелия не споделят постоянното оплакване на българите от всичко – от кризата и от трудностите на живота. "Проблемите ще свършат тогава, когато се научим да работим, без да чакаме някой да дойде да ни разреши проблемите. Трябва да променим начина си на мислене", казват те.

Стр. 20

Leave a Reply