На грозотилището Руслана и липсва САМО МЕТЛАТА

в. Уикенд | Baca ГАНЧЕВА | 03.09.2010

О, ужас! С новия тв сезон се надига ново цунами от простотия, голотия и шмекерия

Здравей, любезни ми зрителю! Резките температурни промени съвсем разконцентрираха мислите, попиля ги издулият бузи северен вятър и климатичният скок ни кара да се замислим, че има и други причини да луднем освен нескончаемите глупости на малкия син екран. Затова прости ми, драги, покорната ти тв наблюдателка днес ще ти поднесе поразхвърляни размисли, пък ти сам си отсей зърното от плявата.
Кабелните оператори у нас ту се роят, ту се окрупняват, потребителят е объркан, но с овча покорност си плаща таксите (едни от най-скъпите в Европа) вече в неведение кой го обслужва, че и защо. На всичкото отгоре, без да им пука, те променят менюто си по безобразен начин, вадят или слагат програми без предупреждение, напълно невъзмутими, че зрителят си плаща за нещо, което после изчезва яко дим небесен и на негово място, ако въобще се случи, невъзмутимо цъфва далеч не толкова желан канал
Вероятно си има причини за това – неплатени лицензи, невнесени суми или, не дай Боже, своеволни прищевки ни лишават от избора ни. Клиентът винаги бил прав – кой те пита бе, плащай там, иначе кръц и толкоз. Особено плачевно е положението на онези ентусиасти, които плащат и каналите HBO, HBO Comedy и двата CINEMAX-a. Срещу също не по-малко солените такси българинът гледа отвратителни, че и стари британски, испански и американски комедии, до втръсване се въртят едни и същи филми с много рядко промъкващи се хитови (и те стари) заглавия. Изкушилите се в желанието си да гледат европейско и от други нации кино, са направо измамени от долнопробното качество в подбора им по CINEMAX-ите. Чудя се дали са останали баламурници да си доплащат за тези канали, по които нищо качествено и ново не може да се види. Какво да кажем пък за Hallmark? На половин година веднъж я включат някое ново заглавие, я не. Втръсналите ни повторения ще ни докарат някоя циклофрения, като същото важи за AXN и TV 1000 (ако го има, защото изчезна от мрежата например на бившия вече Евроком).
Врътнеш ли пък на родните телевизии, неприятни усещания колкото искаш. Например възмутително е защо вече от много време централната новинарска емисия на Нова тв "Календар" от 19 ч. редовно стартира най-малко две минути преди обявения час. Това е неприлична демонстрация спрямо конкурентите в ефира, неспазване на Закона за радио и телевизия и Етичния журналистически кодекс. Този грубо непрофесионален и вече утвърдил се подход е умишлено нарушение и тарикатлък недопустим из белия телевизионен свят.
Никаква сила, уважаеми зрителю, не е в състояние да спре разюзданост та в ефира на т.нар. "национални" теле визии. Предаването "Модерно" на Би Ти Ви съвсем наскоро нахално потвърди това. Модерно или… скверно? В обявеното като "токшоу" неописуемо пошло и уж за мода парвенюшко телевизионно изстъпление този път се вихриха освен скучната и претенциозно лигавеща се водеща Радост Драганова две "личности", пред които героите на прочутата "Фамилия Адамс" биха изглеждали като ангели небесни
Азис и Руслана.
Азис, о, Азис – греещата и несменяема петолъчка върху пирамидата от голи задници, обкичени с пера и пайети, щедро вапцаната вулгарна кукла на попфолка, знамето и гербът на хомосексуалната мода, ромчето със златен гпас, играещо най-лъскавия бисексуален театър, някогашният водещ с клозетна уста и фръцкащи се телеса.
Руслана не знам коя си, вкратце наричана "Голямата уста", пък скочи на сцената на Би Ти Ви с бясна и тромава арабеска, облечена невъобразимо и забравила зад кулисите полагаемата й се метла. Грозотилището без акъл, мисъл, реч и визия мелеше нескончаемо глупости, вдъхновена от нелепата си провинциална известност, напомпана от всички онези риалити и полупорнографски шоута, в които взима дейно участие с кокошето си мнение. Че коя е Руслана, че да дава мнение изобщо?! Какво е постигнала тя, освен да кудкудяка в предавания?! Апропо, каква е нейната професия?!
Пред рехава публика в туй "Модерно" двамцата направиха шокиращото си фриволно изпълнение под квакащото одобрение на водещата, и то в събота, в 10 часа сутринта, когато естествено пред екрана гъмжи от деца, защото това изконно е техният часови пояс. Е, многострадални ми зрителю, и катинар да виене на телевизора ти, и някакъв програмиращ чип да напъхаш вътре, и ти да виснеш над главите на домочадието си, няма спасение от непрекъснатите сюрпризи на пошлостта и разложението. Отвсякъде от екрана напълно свободно се леят псувни, мръсни думи, вулгарен кикот и смайващи сексуални закачки, отдавна падна пердето на някога поне завоалираните мръсни намеци с едничката цел да се скандализира и оттам привлече вниманието на злощастната българска аудитория.
И съвсем в реда нещата вече животниводещи заменят други животни-водещи. Симпатичното виртуалмага р е
Марк 0′Селски на ТВ 7, пръкнало се от мъгливия Албион, хлебарки, опосуми, жирафоподобни и маймуноподобни "водещи" обсебиха екрана за радост на прочутия телевизионен критик котарака Хохо. Май не е далеч мигът, когато и зрителите по пантофи ще се включат в тази зоологическа градина и ще мучат, лаят и вият от гледаното и чутото. Ами дотам ще доведе примитивизирането на съзнанието и промиването на мозъци! Накъдето и да врътнеш дистанционното – кръв, пищови, взривове, изнасилвания, наркотици, животински секс. И роден ефир, претъпкан с лабораторните плъхове на политиката и шоубизнеса, с мутанти всякакви, с изпуснати от лудницата или зоокъта зверове.
Ще има ли граница за всичко това, клети ми зрителю? Ще има ли обществен протест, бариера или бараж някакви от страна на правещите са на "дръж ми шапката" и лапащи народни заплти инстанции? Вече не е смешно – страшно el
И днес, изправен пред новия тв сезон, не си ли предварително настръхнал от надигащото се ново цунами от нагло безхаберие към твоите и националните интереси от екраните на т.нар. "национални" телевизии? От новите изяви на старите и писнали на всички "звезди"? От наново леещи се сълзи и сополи пред отвратителните примитиви е турските сериали? От новите напъни на простотия, голотия и шмекерия, отвличащи вниманието ти от истинския горчив, ала и хубав, дявол да го вземе, реален наш живот?
О, къде са най-сетне "Господарите на ефира" и "Пълната лудница", единствени способни с талант и хумор да бъдат коректив на идиотщината и пошлостта
Ще очакваме тях, ще очакваме сериозните продукции на БНТ, репортерските разследвания на Би Ти Ви и Нова те, ще се надяваме на повече музика, фолклор, на любими и непокварени български лица е ефира, на нови филми.
Надеждата крепи човека!
Но за това – друг път.

Стр. 29

Leave a Reply