Националният десант на ТV7

в. Монитор | Надежда ПОПОВА | 22.04.2011 | 00:01 | Стр. 24

За 6 месеца медията ще скъси максимално дистанцията между зрителите и лица от екрана"БОдилник" алармира за болежките, информационния дефицит и таланта на българите в 34 града

От 11 април започна инициативата “TV7 в България", която е един от най-мащабните проекти на медията. Идеята й е да показва живота такъв, какъвто е, като излъчва директно от центъра на 34 областни града в страната. Всеки петък сутрешният блок "БОдилник" хваща на къс пас местния политически елит по наболели за региона теми. В рубриката си "Гореща точка" Николай Бареков връчва охотно на публиката си и бонус – да задава неудобни въпроси лице в лице с управленците си от мобилното студио. Междувременно чрез ударна доза репортажи и преки включвания в новините столичани разбират повече за местните забележителности, таланти и дух. Началото на обиколката бе поставено в Плевен, а към момента иновативната медия гостува на Враца, Монтана и Видин. "Иначе казано Северозападна България, по-известна като Северозападнала или като най-бедния район на ЕС. Навсякъде драмата е една – висока безработица, ниски доходи и липса на инфраструктура", разказва господин "Имаме новина" пред "Монитор". Добавя, че главните герои в импровизираната поредица на TV7 – простосмъртните българи без столична регистрация, страдат от тотална дезинформация. И извън шепа частни случаи драмите и постиженията им са игнорирани от светлината на прожекторите.
"За нас животът извън София не е глухата провинция, а реално случващото се в България. Много малко институции и медии се интересуват от проблемите на малкия човек извън пределите на столицата. За това сме и доста топло приети от нашите съграждани", обяснява феноменалния успех на турнето журналистът. "Всъщност програмната ни схема тепърва набира популярност в останалите градове. В София обаче "БОдилник" бие по гледаемост конкурентните предавания на Нова и БНТ1
Новото ток шоу "Пряка демокрация", което стартира на 4 април, също ще се превърне в трибуна за изява на локални герои в последния ден на работната седмица. Кулинарният факир Лео пък запретва ръкави в готовност да жонглира с черпак и подправки на открито, ексклузивно, в някоя от следващите спирки. В момента се водят преговори и с фолк хамелеона Камелия, чието социално предаване също може да стане част от турнето на ефирния канал.
Според Бареков цел номер едно на пътешествието с микрофон в ръка е да разследва корупционните практики в общините. И нагласите на хората спрямо администрацията, която работи на абсолютно автономен принцип, а на държавно и общинско ниво съвсем бегло се интересува от грижите на обикновеното население. Искрено го вълнува и наличието на комуникация между граждани и държава, както и нивото й на адекватност. Идната седмица дистанцията между зрител и лица от екрана ще бъде скъсена във Велико Търново, Габрово и Севлиево, а в началото на май от TV7 ще маркират по-значимите точки в политико-социалната карта на Пловдив, Пазарджик и Карлово. Гостите в "Гореща точка" пък по традиция ще бъдат "каймакът" на региона. Както бяха Румен Петков и Цецка Цачева в Плевен или Искра Фидосова и Янаки Стоилов във Враца. Търсим лицата, чиято позиция би спомогнала за решаването на конкретни обществени казуси. Основната ни цел е да бъдем модератор на диалога между властимащите и гражданите."
Естествено програмното приключение на колела няма да задълбава само в дискусии за лошите примери в управленската практика, довели до свиване на семейния бюджет. Тежкият мисловен ефект от публицистиката и дебатите ще бъде компенсиран със солидна порция забавления. От мига на пристигането си в даден град екипът изгражда в центъра му огромна мобилна сцена. Феновете на медията могат да я експлоатират както им душа иска до последната минута преди свиването й обратно за път. Като част от проекта “TV7 в България" се реализират конкурсите "Момиче на времето" и "Бъдещите таланти на България". Първият е истинска стръв за дами, които искат да почерпят с харизма публика различна от домашните си любимци. Най-забавните опити за синоптична прогноза се качват в секцията с видеа на tv7.bg. Същото важи и за зевзеците с претенции за специална дарба. "Талантите могат да бъдат всякакви, няма и възрастови ограничения. Който иска, излиза, пее, разказва вицове, заформя скечове – каквото го влече, пред публика от свои. Има шанса да блесне. В Плевен, например, ми направи впечатление, че всички пееха страхотно – забиваха здраво рок парчета, балади. Опитваме се да разнообразим малко живота на българите, да покажем и хубавите страни на тези региони. Хората са най-големият потенциал на държавата ни, но често го забравяме. Във всеки град има колоритни образи, местни глашатаи, давам им думата и те, между другото, задават най-адекватните въпроси към политиците", констатира Бареков.
***
ТУРНЕТО в дати
25 – 29 април – Велико Търново, Габрово, Севлиево
2 – 6 май – Пловдив, Пазарджик, Карлово
9 – 13 май – Стара Загора, Гълъбово, Чирпан
16 – 20 май – Хасково, Свиленград, Кърджали
23 – 27 май – Сливен, Ямбол
30 май – 3 юни – Бургас
6 – 10 юни – Варна
13 – 17 юни – Пловдив, Смолян
20 – 24 юни – Благоевград, Банско, Петрич, Сандански, Гoце Делчев
27 – 1 юли – Кюстендил, Дупница, Перник
4 – 8 юли – Велико Търново
11 – 15 юли – Русе
18 – 22 юли – Варна
25 – 29 – Бургас
***
АФИШ
Музика на живо от мобилната сцена
29 април, Велико Търново – Gravity Co.
5 май, Пловдив – "Остава"

Стр. 24 

Leave a Reply