Над 1000 зрители откриха лятното кино с “Джулай”

www.blitz.bg | 16.07.2013 

Над хиляда зрители се събраха пред лятната сцена в Борисовата градина за старта на кампанията "Пътуващо лятно кино" с БНТ1. До септември инициативата ще посети над 30 български градове и села. Освен прожекции на ново българско кино, тази година зрителите ще могат да видят специална селекция късометражни филми, както и ленти от Златния фонд на БНТ.
Повече от час преди началото на прожекцията кинолюбителите започнаха да се събират, за да си запазят място на първия ред: „Усещането наистина е много приятно и съвсем по-различно, отколкото да отидеш, например в мола на кино. "Кампанията ви е страхотна! Това е невероятно преживяване. Бях тук и миналата година и много се зарадвах че пак сте тук.”, са само част от коментарите на хората преди началото на филма. Кметът на София Йорданка Фандъкова пожела успешен старт на втория сезон – "Не само, че не е отживелица, но през последните години се опитахме да го съживим в София. Това е нещо, което си струва да се утвърждава и поздравявам БНТ, за инициативата, която за поредна година започва".
Кинопоходът започна през юли с "Джулай". Специален гост на откриването беше Васко Кръпката, който изпълни някои от песните към саундтрака на филма. Със своята китара, хармоника и хитовете си той взриви публиката, която не искаше музиката му да спира и го извика два пъти на бис. На сцената излезнаха продуцентите, режисьорът и някои от актьорите, които с нескрито любопитство очакваха да видят реакциите на публиката. „Джулай” е първа прожекция за кампанията „Пътуващо лятно кино” и първи филм за режисьора Кирил Станков. "Тази инициатива помага на българското кино, което в последните години е във възход, да стигне до максимален брой зрители, защото то се прави главно за български публика", обясни Кирил Станков – режисьор.
В неделя стотици посетиха прожекцията на филмите „Баш майсторът на море” и „Жълто куче” в Драгоман. Вчера киното бе на гости в Чипровци с филма „Аве”, а днес е с „Кецове” във Враца. /БЛИЦ 

Leave a Reply