Над 120 пловдивчани от 3 поколения разпалено говориха за възможностите на културния туризъм в Пловдив

M3 College I 13.07.2012

Първото издание извън София на събитието PR Thursday – дискусии с отворени врати, се проведе на 12 юли 2012 г. в Регионалния исторически музей в Пловдив. Над 120 пловдивчани от 3 поколения напълниха залата и показаха своята активна позиция и любовта си към своя град.

Темата на дискусията беше „Пловдив – столица на културния туризъм в България и как бизнесът да спечели от това?“.

Участници в дискусията бяха:

- Радина Ралчева, управител на Go Green Communications – агенция, специализирана в областта на „зеления“ PR;

- Виделина Гандева, директор на Общинско предприятие „Туризъм“;

- Кирил Тюлев, експерт „Професионално обучение и квалификация“ от Търговско-промишлената камара, Пловдив;

- Проф. д-р арх. Тодор Кръстев, президент на Асоциацията за културен туризъм, България.

Разгорещените обсъждания и особено многото въпроси към представителя на Община Пловдив –Виделина Гандева, доказаха, че темата без съмнение е много важна за пловдивчани и че диалогът между гражданите, бизнеса, комуникационните специалисти и институциите е изключително необходим.

Виделина Гандева разказа за стратегията на Община Пловдив за предстоящите 5 години, включваща развитие на културния туризъм, за проучване, инициирано с цел допитване до пловдивчани и гостите на града отново по тази тема, както и за други инициативи, по които се работи активно. Г-жа Гандева разкри за първи път на PR Thursday, че през октомври в Пловдив предстои да се проведе голям форум на туроператори със сериозно международно участие.

Кирил Тюлев изрази мнение, че всички в Пловдив трябва да мислят какво могат заедно да направят за своя град. Според него бизнесът е много чувствителен и веднага ще се напасне, тъй като има желание активно да участва в развиването на културния туризъм в Пловдив.

Проф. Тодор Кръстев наблегна на важността на запазване на автентичността на културното наследство и устойчивото развитие. Той посъветва бизнеса да не прави грешката да променя автентичността, за да направят обектите още по-интересни.

Радина Ралчева сподели за предизвикателството пред комуникационните специалисти културата да стане освен достъпна, но и интересна и привлекателна. Тя отбеляза добри практики на доказани дестинации за културен туризъм като Париж, от които можем да вземем пример за развитието на културния туризъм в Пловдив и в България като цяло.

Изводът от дискусията на 12 юли е, че тази тема трябва да се обсъжда по-често и с участието на всички заинтересовани страни. Необходима е цялостна, дългосрочна, базирана на добро проучване стратегия, с която да бъдат запознати и ангажирани всички пловдивчани.

Пловдивчани обичат своя град, гордеят се с него и вчера го показаха. Но трябва ясно и категорично да го заявят по начин, който да достигне и извън границите на България, за да бъдат привлечени и спечелени в дългосрочен план туристи, които да се радват на културното богатство на Пловдив.

Разговорите и размяната на контакти на по чаша вино продължиха до късно след дискусията.

На PR Thursday на 12 юли се постави само началото на идеята да има много последващи срещи и нови възможности за обсъждане с още представители на местните власти и бизнеса.

PR Thursday се организира от M3 College, професионален учебен център по PR, маркетинг и бизнес комуникации.

Събитието се проведе с подкрепата на Община Пловдив и под егидата на Областния управител на Област Пловдив.

Партньори на PR Thursday в Пловдив са Регионалният исторически музей – Пловдив, ресторанти „Рубаят“, „Винекс Преслав“ и Тримонциум Принцес Хотел.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply