Над 50 души взеха активно участие в PR Thursday в Шумен

M3 College I 8.02.2013

Първият PR Thursday (ПР четвъртък) в Шумен премина с активното участие на повече от 50 студенти, ученици и преподаватели на 7 февруари. Темата на дискусията в Шумен беше „Трябва ли да пишем на кирилица в интернет и особено в социалните мрежи?“.
 
Гостите на PR Thursday обсъдиха причините кирилицата да бъде пренебрегвана от младите, когато пишат в социалните медии.
 
„Сформирала се е една субкултура, която е ценна по свой начин и развива творческото мислене у младите“, каза Жюстин Томс, водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR. Това бе нейният извод, след като проведе експеримент с присъстващите ученици, като ги накара да напишат по едно изречение на „шльокавица“ и коментира използваната от тях креативност.
 
В дискусията учители и преподаватели споделиха мнението, че не употребата на латиница, или „шльокавица”, е проблемът, а неграмотното писане, което идва от незнанието на основни правила в българската граматика. Според Иван Капралов, омбудсман на Шумен и хоноруван преподавател на студентите по PR и по журналистика, кирилицата не е застрашена от интернет и именно нейната уникалност ще я запази. Мнението му подкрепи и Стоян Стоянов, PR директор и собственик на комуникационна агенция ProWay, който каза, че „шльокавицата“  е удобен начин за прикриване на неграмотното писане. Сред поканените бяха представители на местния бизнес, специалисти в сферата на PR, маркетинга и бизнес комуникациите, студенти, преподаватели, журналисти и хора, интересуващи се от темата на дискусията. 
 
Темата, която беше дискутирана, е особено важна за комуникационните специалисти. Интернет и социалните мрежи вече са канал за комуникация, без който не само не можем, но и той заема огромно място в живота ни. Свободата на изразяване на мнения, както и възможностите за PR, маркетинг и реклама са огромни.
 
Гостите от дискусията ще участват и в уъркшопа днес, организиран за ученици от хуманитарната гимназия, профил „Журналистика“.
 
Организатор на PR Thursday е M3 College, професионален учебен център по PR, маркетинг и бизнес комуникации, а модератор на дискусията бе Милена Стратиева, мениджър „Образование“ в колежа.
 
Инициативата е по проекта „Шумен – живият град“ в подкрепа на кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата 2019.
 

Leave a Reply