Над 50 медии ще отразяват кампанията за референдума

www.econ.bg | 15.01.2013

Кампанията не се развива както трябва, отчитат от ЦИК

Съветът за електронни медии (СЕМ), Централната избирателна комисия (ЦИК) и търговските доставчици на медийни услуги подписаха тристранно споразумение за медийната информационно-разяснителна кампания за Националния референдум, който ще се проведе на 27 януари.
Със споразумението се разширява обхватът на медийната кампания относно референдума. Така в нея ще се включат всички медии, които членуват в Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО). Досега информационно-разяснителната кампания бе отразявана основно от БНТ и БНР. В АБРО членуват над 50 електронни медии.

От ЦИК отчетоха, че до момента кампанията върви спокойно и няма констатирани нарушения. Въпреки това тя не се развива така, както трябва, и гражданите имат нужда да добият повече информация, подчертаха от ЦИК.
Всички членове на АБРО са положили подписа си под документа, за да информират гражданите коректно, коментира председателят на асоциацията Атанас Генов.
Тристранното споразумение ще даде възможност да се поставят равнопоставено всички гледни точки от дебатите за референдума и ще се гарантира свободата на неплатената журналистика, обяви председателят на СЕМ Георги Лозанов.
Той добави, че при предизборни кампании съществува риск да се търси медиен достъп чрез финансиране, а с настоящото споразумение ще се защити правото на истинската и свободна журналистика.
"Аз лично се обърквам от кампаниите до момента и имам нужда от сериозна медийна помощ, за да отида да гласувам на референдума", посочи Георги Лозанов. Според него информационната кампания се нуждае повече от експертно говорене, от колкото от политическо, каквото се случва в момента.
Водещият критерий, по който са поканени медиите да отразяват информационно-разяснителната кампания за референдума, е да имат информационна функция, допълни Лозанов.

Оригинална публикация

Leave a Reply