Надя Стоянова, директор “Маркетинг и връзки с обществеността” в ЗАД “Армеец”: Обичам да подреждам пъзела с много неизвестни

Икономика | 10.12.2015 | Стр. 103

Моят вълшебен миг е, когато виждам ентусиазма у хората, които като своя лична кауза приемат някоя наша инициатива

Надя Стоянова е директор "Маркетинг и връзки с обществеността" в ЗАД "Армеец". Тя е ПР експерт с над 8-годишен опит в областта на корпоративните комуникации, организирането и реализацията на събития, разнообразни кампании и разработване на проекти в областта на корпоративната социална отговорност. Завършила "Връзки с обществеността,, в Югозападния университет Неофит Рилски, специализира международни комуникации в ADSAT International Ltd., Лондон. Придобива опит в медийните отношения в Радио "Благоевград", където работи като репортер, водещ и автор на материали.

Избрах тази професия, защото… По-скоро професията избра мен, тъй като когато кандидатствах в университета, тази специалност не беше популярна. В нито един миг не съм съжалявала за този избор. Харесва ми "подреждането на пъзела" – в началото се изправяме пред един казус с много неизвестни и "може би". От уменията, знанията и усилията на PR експерта зависи кога, как и какви средства да подбере, на кои хора да разчита, как правилно да комуникира действията си. Всичко това на пръв поглед е неясно и объркано, но когато работата е свършена добре, пъзелът се подрежда.

Да поддържаш корпоративната комуникация на голяма компания е сериозно предизвикателство, отговорност и източник на нови и нови знания. Предизвикателствата възникват не само поради спецификата на дейността на компанията, но и от обема, териториалния обхват и брой служители, брой конкуренти. Отговорността се усеща най-силно в моментите, когато предлагам нови идеи, тогава се поглеждам в огледалото и си казвам – "Внимавай, работиш с труда и репутацията на много хора…".

Моята работа изисква себераздаване, присъствие и участие във всеки един момент на 100%. А също така и много разностранни интереси и знания, с които да може да се откликне на предизвикателствата на различните ситуации, в които попадаме.

Много неща са невидими в моята работа, защото тя е зад кадър. Ако излезе на преден план, тогава работата не е свършена добре, видим трябва да е само резултатът от тази работа. В личен план – не се виждат безсънните часове, в които четем интензивно, за да сме в крак с новостите и с непозната тематика.

За мен най-трудни, а дори повратни, са моментите, когато трябва да защитавам кауза, в която лично не вярвам. За щастие до момента не съм имала много такива ситуации.

Най-хубавото е, че срещам все повече разбиране и все по-малко неразбиране. Впечатлявам се, когато намеря разбиране на неочаквано за мен място. Може би неразбиране се среща все още у хората, които имат по-ниско ниво на знания и специализация. Такива хора ме връщат в началото на века, когато се налагаше да обясняваме, че работим за благото на клиента, а не против интересите му, че понякога нашата работа не може да се обясни с елементарната логика.

Голямо удовлетворение ми носи, когато чрез комуникация направя така, че идея, проект или инициатива, да бъдат приети от хората като лична кауза. Моментът, в който виждам да се предават ентусиазмът и удовлетворението, това е моят вълшебен миг.

Добре е да се знае, че за да поддържа нивото си, един професионален PR трябва много да се интересува, да се образова непрекъснато и да се стреми да бъде в крак с новите технологии.

Стр. 103

Leave a Reply