Надяваме се, че сме полезни!

в. Труд| Александър АНДРЕЕВ, завеждащ Българската редакция на "Дойче Веле" | 13.11.2010

Радио "Дойче Веле" спира да "говори" на български език от следващата година.

Редакцията ще продължи да съществува, но в намален състав и ще подготвя материали само за сайта. Промените се налагат заради кризата, а радиото трябва да икономиса 23 млн. евро до 2014 г. Съдбата на "Дойче веле" вече последваха други чужди станции като Свободна Европа, Би Би Си, Радио Франс Интернасионал… Трябва ли да съществува българската секция в радиото в Бон – публикуваме мнението на нейния шеф.
Ние не само се опитваме да обогатяваме с европейски и германски новини информационния поток в България, но и да предизвикваме дискусии по често пъти забравени, умишлено пренебрегвани или просто неудобни теми като човешките и гражданските права, расизма, национализма, антициганизма, хомофобията, неофашизма и прочие. Особено днес когато обществеността и в Германия, и в България силно се вълнува от всичко, свързано с исляма, например, ,Дойче веле" може да бъде ценен новинарски посредник и коментатор. Всичко изброено впрочем е в съзвучие с обществената поръчка, която германският законодател е дал на .Дойче веле": "да представя Германия като културна нация и правова държававЕвропа(…), да огласява германски и други гледни точки (…)". Лично аз много ценя усилията на колегите от сериозните български медии да информират професионално, обективно и надпартийно, а в коментарите да разтварят цялото ветрило на мнения, които съществуват в българското общество. За съжаление обаче, особено в момента, повечето български медии са приклещени от две страни. Отгоре ги натискат гърчовете на икономическата криза, а отдолу – все по-вулгарният вкус на част от публиката. Тъкмо на този фон радиопредаванията и интернет порталът с марката DW дават своя принос за свободата на медиите, за плурализма и европеизирането на българското общество. Защото според тазгодишния доклад на Репортери без граници, по показателя "свобода на медиите" България е на последно място сред държавите от ЕС. За подобряване на това положение могат да помогнат и телевизията, радиото и интернет порталът на "Дойче веле". Особено след като от страната се оттеглиха редица западни медийни инвестиции.
Пиша всичко това не за да помпам някакво самочувствие, а просто защото всекидневно чета отзиви на слушатели и читатели, които се чувстват все по-зле и тенденциозно информирани, които имат нужда от външната гледна точка, за да поместят себе си и страната си в някакъв по-широк контекст.

Стр. 18

Leave a Reply