Наградите на ЕС за здравна журналистика

в. Форум медикус | 09.02.2013

На специална церемония, състояла се на 29 януари т.г. в Брюксел, комисарят по въпросите на здравеопазването и политиката за потребителите Тонио Борг обяви имената на лауреатите на наградите на ЕС за здравна журналистика, които се връчват за четвърти път. Отличените статии, избрани от 557 материала на журналисти от целия ЕС, разглеждат проблеми на здравеопазването и здравните услуги. Допълнително бе връчена специална награда за публикация по темата за спирането на тютюнопушенето.

Имената на победителите са:

• първо място: Петр Тржешняк, журналист от сп. "Респект" (Чешка република), за неговата статия "Приключения в павилион № 14". В статията се разказва за психиатрична болница за лечение на трудни пациенти и за медицинска сестра, посветена изцяло на работата си;
• второ място: Алва Джордън, журналист от в. "Медикъл индипендънт" (Ирландия), за нейната статия "Скринингът — пари, хвърлени на вятъра?" Авторката анализира в дълбочина дебата за връзката полза/цена при скрининг срещу рак на млечната жлеза;
• трето място: Даниела Чиполини, журналист от сп. "Оджи шенца" (Италия), за нейната статия "Лъжите, които тиражират банките за пъпна връв". В статията се коментират противоречивите становища за смисъла на консервирането на пъпна връв за бъдещи медицински цели.
Носител на специалната награда срещу тютюнопушенето е Тобиас Цик, журналист от сп. "Неон" (Германия), за задълбочения анализ "Напрежение във въздуха". Авторът проследява как в Германия тютюнопушенето е престанало да бъде нещо модерно и на него вече не се гледа с добро око, като прави обзор на историческите, политическите, правните и философските аспекти на контрола върху тютюнопушенето.
В конкурса участваха и статии от български журналисти.
Статията на Десислава Николова и Люба Йорданова "Спешна помощ за спешната помощ" /в. "Капитал"/ беше отличена от националното жури на конкурса, а статията "Тумори и разядени зъби върху цигарите" на Мариана Тодорова /в. "Монитор"/ беше финалист за специалната награда по темата за спиране на тютюнопушенето.

Стр. 8

Leave a Reply