Най-важният PR урок, който научих от Дан Еделман

www.prkernel.com | 18.01.2013

Когато чух новината, че Дан Еделман е починал на 92 години, бях шокирана. Тогава си зададох въпроса защо се чувствам така. Все пак, 92 години не е млада възраст, а и бях чула от мои колеги, че Дан е имал здравословни проблеми. Тъжно, да, но защо беше толкова шокиращо?
Ако сте познавали лично Дан, бихте ме разбрали.
Той беше много колоритен, могъщ и доминиращ характер по времето, когато работех в офиса на Edelman в Ню Йорк, което ме накара да мисля, че той би живял вечно. А всъщност, той ще живее вечно, защото наследството, което остави е огромно.
Работех в Edelman пет години през 90-те – повече от една месторабота, но по-малко от кариера. Не ме разбирайте погрешно, определено имах трудности с Дан и няма съмнение, че нещата в агенцията се промениха драстично след този период. Въпреки проблемите, аз бях горда да работя там и да стана по-добър практик, както и много по-развита бизнес личност.
Научих много от Дан Еделман, директно от него, както и чрез сина му Ричард. Поне един урок остана в съзнанието ми през всичките тези години.
Наемайте умни хора.
По време на една от визитите на Дан в Ню Йорк, той ни събра в залата за заседания и ни призова да “наемаме умни хора.” Каза го просто така. Всъщност, изкрещя го като футболен треньор на полувремето в съблекалнята. Ние започнахме да се подхилкваме, когато Дан спомена последното назначение в офиса в Ню Йорк – младата изгряваща звезда Лесли Дах.
“Той е блестящ, а ние не знаем какво да правим с него”, обясни Дан. “Но ние знаем, че трябва да го наемем и да работи за нас.”
Това беше класически ход, който съм си припомняла множество пъти. Наемайте умни хора.
Изглежда нещо стандартно, но талантът не е най-важното нещо в креативния бизнес – той е единственото нещо. А това, което всъщност казваше Дан в този ден беше: Поемете риск. Не се страхувайте да доведете някой, който е по-умен, по-добър, по-талантлив и дори по-агресивен от вас. Всъщност, направете това ваша мисия.
Оттогава насам аз рефлектирах върху мантрата “наемайте умни хора”, но не всеки я е разбирал. В тези близо 20 години работих и партнирах с някои наистина отлични и талантливи PR професионалисти и добри мениджъри, които обаче така и не посмяха да последват съвета на Дан. Те не се опитаха наистина да го приложат, почувстваха се заплашени или просто не искаха да рискуват.
Трудно е да имате високи стандарти и да излизате извън зоната на вашия комфорт. Набирането на кадри е само един пример, но голям пример. Вместо просто да попълнят бройката, Дан и Ричард Еделман често търсеха най-добрите и най-умните и им оформяха роля. Не винаги това сработваше, но когато се случваше, беше блестящо.
Толкова е просто и толкова трудно едновременно. Наемайте умни хора. Благодаря ти, Дан.
Автор на материала е Дороти Криншоу – Изпълнителен директор в Crenshaw Communications. Тя беше определена за една от 100-те най-влиятелни жени в PR бизнеса от PR Week.

Оригинална публикация

Leave a Reply