Накрая винаги идват те

www.pari.bg | Ивана Петрова | 27.06.2011

Имената на Цветан Василев и Ирена Кръстева изплуваха и от последната медийна сделка – продажбата на сайтовете еcon.bg и stat.bg

Гари Линекер каза отдавна, че футболът е проста игра – два отбора от по 11 играчи, 1 топка, 1 съдия, 90 минути… и накрая германците печелят. Ситуацията на пазара на медии в България започва все повече да изглежда така – понякога има сделки, почти никога няма печалба, никой обаче не фалира и… накрая идват Ирена Кръстева и Цветан Василев. Имената им се появиха и при продажбата на сайтовете econ.bg и stat.bg. И както в повечето случаи досега, де юре купувачите са само свързани с тях, но новите им служители много добре знаят за кого работят вече.

Поредната случка

Центърът за икономическо развитие продаде икономическия сайт econ.bg и статистическия портал stat.bg. Купувачът е "3Бей.БГ" АД, които притежават шумно рекламирания iNews.bg. и по-слабо популярните Sporta.bg, Jenite.bg, FitWell.bg, Sever.bg и Izlizam.bg. Всичко изглежда като обикновена сделка в интернет бизнеса. Нищо особено, просто поредната медийна група, която обогатява портфолиото си от продукти. Но както в повечето случаи от последните три години, продажбата стана повод имената на едноличния собственик на "Нова българска медийна група" Ирена Кръстева и на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев отново да станат актуални.

Защо продадоха сайтовете

Двата портала принадлежаха на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Георги Прохаски, председател на ЦИР, коментира сделката като чисто финансова заради нуждата от средства за центъра. "Като неправителствена организация имаме нужда от пари", обясни той пред в. "Пари". Интересното тук е, че двата портала не са били обявени за продажба, в която да има наддаване или конкуриране. От iNews.bg, който е собственост на дружеството "3Бей.БГ" АД, сами са им предложили да ги вземат в групата си. "Тъй като еcon.bg и stat.bg бяха самотни, те имаха нужда да станат част от медийна група. Така ще се развиват и професионално ще се занимават с тях. На нас ни е трудно да подходим пазарно и да ги развием", обясни Георги Прохаски. Според него екипът на econ.bg отива на работа в "3Бей.БГ", а центърът продължи да поддържа stat.bg. Цената на сделката остава неясна и Прохаски заяви, че няма да бъде обявена публично.

Кои са тримата бейове в "3Бей"

Притежател на iNews.bg е дружеството "3Бей.БГ" АД. Справката в Търговския регистър показва равна собственост в "3Бей.БГ" между Спорта.БГ и "Никкомерс 01". Присъствието на "Никкомерс 01" в собствеността на "3Бей.БГ" е интересен детайл. През януари тази година се реализираха няколко борсови сделки с акции на фонда за земя "Агро финанс". "Никкомерс 01" ЕООД е собственост на Николай Георгиев Николов, който участва в управлението на "3Бей.БГ". Корпоративна търговска банка на Цветан Василев има 7.84% от капитала на "Агро финанс", но в средите на посредниците се приема, че чрез "Никкомерс 01" тя контролира и неговите 30.35%.
По този начин дружеството, което притежава iNews.bg, се оказва свързано с Цветан Василев. КТБ е не само финансовата институция, в която "3Бей.БГ" държи учредителния си капитал, но е финансирало изкупуването на вестници от Ирена Кръстева.
Официално Василев е бил само и единствено консултант при сформирането на австрийския фонд, който купи ТВ7. Работещи в телевизията твърдят, че той контролира медията и одобрява бюджета й.
Капиталът на "3Бей.БГ" е 1 млн. лв. На 8 юли обаче ще се проведе общо събрание на акционерите, където ще се гласува точка от дневния ред, която ще увеличи капитала му до 5.86 млн. лв. За целта ще се емитират 4 860 000 акции с номинал 1 лев. В поканата за общото събрание прави впечатление, че новите акции ще бъдат записани в офшорната компания Matterhorn Fund LTD, която е регистрирана на Британските Вирджински острови.

И пак Ирена Кръстева

Изключително трудно е да се говори за медии и тяхната собственост, без в един момент да се стигне до Ирена Кръстева и нейната "Нова българска медийна група". В петък, часове след обявяването на продажбата на двата сайта, econ.bg публикува новината, че вече е собственост на бившата шефка на спортния тотализатор. "Един от най-старите икономически сайтове в България – еcon.bg, вече е собственост на свързваната с бившата шефка на спортния тотализатор Ирен Кръстева и нейния син и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски фирма "3Бей.БГ" АД. В момента компанията е собственик на група от сайтове, сред които iNews.bg., "се казва в статията на сайта. Няколко часа по-късно статията беше свалена и на нейно място стоеше официалното изявление, което обявява сделката. Самото премахване на материала говори, че е засегнало нечий интерес и някой не е бил доволен от написаното – а именно, че "3Бей.БГ" е близо до Ирена Кръстева. Лили Бончева, главен редактор на econ.bg, коментира, че не знае за каква статия става въпрос и не е запозната нито с качването й, нито със свалянето й.
В петък следобед редакцията на Investor.bg получи опровержение от икономическия портал: "еcon.bg не е правил внушения за собствеността на iNews или за връзки на сайта с различни политически партии или физически лица. Информацията, която циркулира в интернет пространството, е цитирана погрешно като излязла от еcon.bg.", се казва в писмото. Кой тогава е качил статията и защо е цитирал именно Ирена Кръстева като купувач на медиите? Направеният от в. "Пари" скриншот ясно показва, че новината е била на сайта им заедно с датата и часа на публикуването й.

Необходимите въпроси

При всяка медийна сделка в последните години собствеността и влиянието стават все по-мътни. При внимателно проследяване на фирмите около участниците в сделките все излизат и преки връзки помежду им. В официалната информация за сделката се казва, че придобиването на двата сайта е част "от стратегията на "3Бей.БГ" за разрастване на българския пазар, чрез закупуване на водещи информационни сайтове". Въпросът е кой е истинският собственик на голяма част от медиите, защо използва никому неизвестни фирми за това и какво става със свободата на словото. За съжаление само последният въпрос има отговор и той не е приятен.

Оригинална публикация

Leave a Reply