Накъде след Лари Кинг

в. Сега | 06.07.2010 

Легендарният водещ на Си Ен Ен окачва тирантите, но с него може би ще си отиде и телевизията, каквато я познаваме

Дори в България човек може да му избяга толкова, колкото и от "Макдоналдс". Дистанционното рано или късно попада на прословутите му тиранти. Всяка вечер, 7 дни в седмицата, Лари Кинг е на обичайното си място зад старомодния микрофон с прекомерно големите си очила и особения мъглив глас. За 25 години на екрана легендарният водещ на Си Ен Ен е интервюирал буквално всеки, който има значение – от Хенри Кисинджър до Кърмит жабока, от Стивън Хокинг до Лейди Га-Га, и доста народ без никакво значение. Преди седмица 76-годишният Кинг обяви, че се оттегля, за да се посвети на жена си (седмата) и децата.
"Вземете си кърпичка да поплачете, но се опитайте да видите и голямата картина – коментира британският "Обзървър". – С Лари Кинг вероятно си отива и телевизията такава, каквато я познаваме". В последната година шоуто на Лари Кинг загуби 36% от аудиторията си. Предшестващата го програма на Кембъл Браун преживя същия спад в рейтингите и водещата също реши да се отдаде на децата си. Джон Кинг, който започва вечерната програма на Си Ен Ен, успя през април да привлече едва 109 000 зрители под 54 г. И телевизията на Тед Търнър не е сама в тази екранна драма. Какво става? Дали кабелните крале вкупом се провалят? Или това е началото на неизбежния срив в резултат на всички онези чудесни възможности в интернет да гледаме каквото си пожелаем, когато си пожелаем? Накратко казано, дали целият телевизионен жанр 24 часа 7 дни в седмицата не излиза от праймтайма си? Така, когато Си Ен Ен пресява кандидатите да седнат зад микрофона на Лари Кинг (по едно време се завъртя дори името на Бритни Спиърс), задачата ще е много по-голяма от това просто някой да запълни вакантния пост.
Не че ще е лесно да се намери човек да влезе в обувките на Лари Кинг. Тирантите съвсем не са единствената му легендарна особеност. Професията вече не ражда такива универсални журналисти – някой, който да се опитва да отразява едновременно политика, шоу бизнес, човешки истории. Не че Лари Кинг особено се старае да е ренесансов човек. Напротив, голяма гордост му е, че се отнася небрежно към предварителното проучване и например отказва да чете дадена книга, преди да ин-тервюира автора й. Аргументите му за това са железни – така ще може да зададе очевидните въпроси, които се блъскат в главите на зрителите. Но пък тази традиция му е навлякла не един и два гафа. Веднъж попитал Да-лай Лама "Молите ли се? И ако да, на кого?". В друго интервю въпросите му към Джери Зайнфелд (комика от едноименния сериал) били толкова неадекватни, че Зайнфелд накрая попитал "Въобще имате ли представа кой съм аз?". Лари Кинг сигурно е единственият в телевизионния свят, който може да си позволи да не различава "Бийтълс". Веднъж в ефир объркал Ринго с покойния вече Джордж Харисън. А друг път объркал жените на Джордж Харисън…
Другото прегрешение, за което често го обвиняват, е, че е твърде мек с въпросите си. Когато отсреща са близките на Майкъл Джек-сън, иди-дойди. Но когато на "горещия стол" е Ясер Арафат, интервюто придобива друго значение. "Големите политици го обичаха -пише "Ню Йорк Таймс", защото при него горещият стол се усеща по-скоро като топла вана." Шоуто му не е известно с това, че произвежда новини. Ако го стори, то е по-скоро случайност.

Кой е той?

Роден в Бруклин по време на Голямата депресия. Истинското му име е Лорънс Харви Зайгьр. Баща му е от австрийски произход, а майка му – от Беларус. След училище Лари опитвал различни работи из Бруклин, но радиото било голямата му мечта, затова един ден хванал автобуса и се преместил в Маями. След няколко несполуки на 1 май 1957 г. в местния ефир за пръв път се появил Лари Кинг -фамилията взел от обява на магазин за алкохол минути, преди да седне зад микрофона. След кратък престой в студиото като диджей на програмата между 9 и 12 часа започнал да прави анкети от ресторанта на някой си Пъмперник в Маями Бийч. 40 000 интервюта по-късно (а според някои дори 50 000) Лари Кинг продължава да следва същия стил на водене и интервютата му продължават да имат онзи непринуден привкус на разговор между двама сътрапезници в закусвалня. Само дето гостите му стават все по-известни и по-известни.
Като се има предвид колко ненатрапчива е ефирната му персона – никога не е предизвиквал скандали с противоречивите големи фигури на деня, никога не напада – личният му живот е учудващо пълен с превратности. "Сериен" жених, Лари Кинг има 8 брака със 7 жени. Първата взема още когато е на 19, третата е зайче на "Плейбой". На шестата си съпруга – бизнес дамата Джули Алиг-зандър, предложил още на първата им среща през 1989 г. С последната – Шон Саутуик, майка на две от петте му деца, по-рано през годината предприеха шумен развод, после пак се събраха. Впрочем след десетилетия на Източното крайбрежие точно заради нея Лари Кинг в крайна сметка прехвърли предаването си на западния бряг.
Когато наесен Лари Кинг остави микрофона, зад гърба му ще има 25 години в ефира на Си Ен Ен. За това време се смениха президенти и телевизионни шефове, а водещият остава в Книгата на рекордите "Гинес" с най-дълго просъществувалото шоу с един и същ водещ в един и същи часови пояс. Макар и в друг пояс и в неизвестен формат, водещият обещава да продължи да прави програми за телевизията на Тед Търнър.

6 ЛЕГЕНДАРНИ ИНТЕРВЮТА
1. Дебатът между Ал Гор и Рос Перо за НАФТА, 1993 г.
В продължение на повече от 10 години дебатът между тогавашния вицепрезидент Ал Гор и Рос Перо за Северноамериканската зона за свободна търговия (американския еквивалент на договора от Маастрихт) беше най-гледаното предаване по кабелна телевизия в историята. То превърна Рос Перо в любим обект на комиците и бетонира репутацията на Гор. Самият Лари Кинг определя това в най-великия момент от кариерата си.
2. Селии Лион за урагана "Катрина", 2005 г. Заедно с репликата на Кейии Уест
"Джордж Буш не го е грижа за черните хора" емоционалното интервю на Селии Дион се смята за една от най-паметните реакции на трагедията "Катрина". В рамките на 7 минути певицата плаче, крещи, хвърля тиради в стил поток на съзнанието, сетне се извинява, а накрая неочаквано запява.
3. Майкъл Мур срещу Санджай Гупта, 2007 г. Скандалджията Майкъл Мур не пропусна възможността в ефир да нападне водещия здравен кореспондент на Си Ен Ен заради твърденията му, че някои от фактите във филма Sicko са доста преувеличени. Двамата си размениха доста ядни реплики пред микрофона на Лари Кинг, но разправията помогна да извади здравната реформа на преден план в американския политически живот.
4. Кари Прежан излиза, 2009 г. Миналата година Мис Калифорния Кари
Прежан, която далеч надскочи отредената й слава с изявленията си срещу еднополовите бракове, напусна шоуто след въпроса на водещия защо е сключила извънсъдебно споразумение по едно от делата, които водеше с организаторите на конкурса "Мис Калифорния". Т.е. почти напусна, след което се отказа, после пак си промени мнението, хвърли си микрофона, но пак се отказа и накрая направи нещо като полу-напускане. Повече никой не чу нищо за нея.
5. Дог Преследвача се извинява, 2007 г.
Благодарение на репутацията си на "мека Мария" Лари Кинг е първа спирка на всички противоречиви шоу звезди, търсещи изкупление. Най-добрата илюстрация на това вероятно е Дог Преследвача – облечен в кожа риалити звезда с налудничава прическа, хванат на запис да използва расистки епитети. Дог се появи при Лари Кинг със сълзи на очи да моли за прошка, която на моменти граничеше със селиндионската. Телевизията не помни друг тъй объркано облечен човек да изглежда толкова тъжно.
6. И пак Зайнфелд, 2007 г.
Това интервю на Лари Кинг вероятно ще бъде най-запомнящото се. По време на разговор с Джери Зайнфелд водещият изтърсва, че не помни как приключва сериалът. Последва такъв скандал, че просто няколко децибела го деляха от класически "Зайнфелд" момент. Защото, каквото и да се говори за Лари Кинг, трябва да му се признае, че когато не му пука, наистина не му пука.
(Класацията е на "Гардиън")

Стр. 14

Leave a Reply