Наплив от риалити формати в конкурса на БНТ

в. 168 часа | Бисерка БОРИСОВА | 18.02.2011
 
ГОЛЯМ брой проекти за риалити формати са постъпили в конкурса за външни продукции на БНТ, научи "168 часа".

Идеята на повечето от продуцентските къщи е да не следват модела на "Биг брадър" и "Сървайвър", а да предлагат "ситуационна комедия" или "документално риалити".
Някои от проектите са в заимствали части от сценария си от популярни сериали като "Приятели", "Сексът и градът". Има и предложения за традиционно токшоу. От "Сан Стефано" 29 споделят, че някои от идеите били откровено "глуповати", но на други задължително трябвало да се обърне внимание. По предварителен план до края на месеца трябва да станат ясни и победителите.
Свидетели споделиха, че имало продуценти, които още преди да си подадат документите, напирали да разберат кой влиза в комисията за оценка на предложенията.
"Членовете на тази комисия се пазеха в дълбока тайна, иначе върху им щеше да бъде оказан голям натиск", разказват запознати.
"168 часа" установи, че в споменатата комисия влизат само шефове, одобрени в края на януари от Генералния директор на БНТ Вяра Анкова.
"Редно би било да има обществен съвет, който да оценява постъпилите концепции в обществената телевизия. Можеше БНТ да стане новатор и да предложи част от проектите за гласуване от самите зрители. Нямаше да е лошо да има социологически проучвания при избора, тъй като този път на "Сан Стефано" 29 наистина постъпиха много проекти. Ако Вяра Анкова имаше новаторски дух, можеше да се стигне до много
по-разчупен и успешен модел
на избор, но в БНТ открай време си се работи по стара схема", коментират част от продуцентите.
"168 часа" разполага с някои от кандидатстващите проекти. Повечето от тях са за вечерни предавания.

Стр. 41

Leave a Reply