National Geographic Channel представя две български теми тази есен

Fox International Channels Bulgaria I 14.09.2012

неделя, 16-ти септември от 21:00 часа

В неделя, 16-ти септември от 21:00 часа у нас ще бъде показан ексклузивно документален разказ за разкопките в Созопол, където в средновековно поселище бяха намерени два скелета, на мъж и на жена, приковани с метален кол към земята. Зрителите ще могат да видят откритието и да научат версиите на историци и антрополози за тази практика по нашите земи, връзката й с вампирите и граф Дракула.
Древните българи са прилагали ритуал против вампирясване – забивали метален кол в сърцето на покойника, за да са сигурни, че няма да ги притеснява в бъдеще, свидетелстват историческите извори. Ако неспокойна душа бъде върната на земята след смъртта на физическото тяло, това е наказание, както за самата душа, така и за живите. Според народните поверия, такава душа може да се появи във вид на кълбо или мях, пълен с кръв. Може обаче, да придобие и тяло – на котка, куче или чакал. А в определени случаи – вид на човек, най-нисшата форма в демонологията.

След повече от 700 години, демоничната двойка от Созопол се завръща.

Кой и защо става вампир? Как са се предпазвали древните българи? Дали намерените скелети имат връзка с граф Дракула? В кратък документален разказ National Geographic Channel България търси отговорите – на разкопките в Созопол и в теориите на българските историци и антрополози.
Консултант на продукцията е директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Историята на вампирите разказват откривателят на находката, директорът на музия в Созопол Димитър Недев, етнологът проф. Рачко Попов, специалистът по антрополгия Анко Кисьов, ръководителят на ЦЛКР към НИМ Светла Цанева и реставраторът Даниела Чернева.
През октомври документалната поредица „Тайните на Вселената“ ще разкрие световните постижения в изследването на космическите загадки заедно с основателя на най-голямата образователна програма в областта на космическите науки и високите технологии в България – Райчо Райчев и със съдействието на Националната астрономическа обсерватория – Рожен. 

Leave a Reply