Не е ясно къде отиват парите за реклама в туризма

www.economic.bg I 14.07.2014г. 

Секторът се нуждае от много регулации, заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) Байко Байков

- Как вървят записванията за сезона? Спад или ръст на туристите има спрямо миналата година?

За момента мога да кажа, че се повтаря миналогодишния сезон. По отношение на чуждестранните туристи не се наблюдава спад. Надяваме се тази тенденция да продължи и до края на сезона.

- Има ли някакви проблеми пред туризма в разгара на сезона?

Най-големият проблем пред българския туризъм е липсата на национална реклама. Това е проблем, който се появява през последните две години доста драматично, тъй като на практика не виждаме национална реклама. Ние от бранша искаме конкретна информация в какви рекламни формати, къде и кога се рекламира. Нашите партньори ни сигнализират, че не виждат реклама за България, ние също не виждаме, не виждаме и отчети. Така и не се разбра къде отидоха парите за реклама за 2014 г. Не беше отчетен и бюджетът за 2013 г.

- Какъв тип места за настаняване предпочитат българските туристи?

Предпочитанията на българските туристи са в много широк диапазон, защото възможностите и нагласите им за почивка са различни. От къмпинг до 5-звездни хотели диапазонът е в целия спектър. Българите вече пътуват много по света. Те имат изградена култура на пътуване и съобразно тази култура избират местата за настаняване. Българите, които желаят конкретен тип почивка, която е свързана с природата, ползват къмпинг или домове, които са по-близо до природата. Други изискват по-луксозни условия и предпочитат 4-звездни хотели. Това е въпрос с много отговори.

 

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply