Не пускам котлона, но чаршафите ги опъвам новобрански

в. 24 часа | Галена ГЮРЧЕВА | 2010-02-21

“Музикант къща не храни", са казали старите хора. Поговорката важи с пълна сила и за фронтмена на рок група “Ахат" Денис Ризов, само че при него придобива малко по-друг смисъл. Собственикът на телевизия “Тв гайд" и продуцент на предаването “Търси се…" по bTV безспорно има усет към бизнеса и умения в менажирането. Да, ама не може и едни спагети да свари. Не само че не може да готви, ами и е абсолютно скаран с техниката в кухнята.
“Един ден реших да си сготвя спагети, разказва за кулинарните си неволи той. – Много ги обичам с кренвирши. Купих си всичко необходимо, дори тенджерка и ренде, на което да си настържа кашкавала. Прибрах се вкъщи, сложих вода в тенджерата и я оставих на печката. Тогава се сетих, че не знам как се пуска котлонът. Пипах, натисках, не можах! Накрая се обадих в близката пицария да си поръчам." След няколко дни, без да иска, пипал пак нещо по печката и “открил огъня".
Пет години след като се е нанесъл в жилището си в комплекс в столичния квартал Симеоново, Денис си пече дори филийки на тостера. Прави и ароматни кафета с пухкава пяна.
“Не съм обзавеждал апартамента. Като го купих, всичко си беше тук – кухненските мебели, картините и цветята. Донесох си само масата, канапето и един матрак за спалнята", обяснява той.
Нанесъл се там, след като се разделил с бившата си съпруга Наталия Симеонова, с която имаха чудна къща в американски стил в затворено селище, построено от самия него.
Живее на първия етаж в тристаен апартамент с изглед към Витоша. “Купих си го, защото прилича на хотел. Много съм зает и имам доста неща за вършене. Рядко се случва да си остана вкъщи."
Когато работи у дома, Денис прекарва времето си в хола пред компютъра. Обстановката предразполага към творчески процес най-вече с интересния килим, който прилича на растлани есенни листа, и многобройните свещи с различни форми. Той обаче не е романтик: “Свещите ги паля единствено да убиват миризмата на цигари". Грижи се и за няколко саксии с цветя, които му помагат в борбата с цигарения дим. “Жестоко ми вървят цветята. Като дойдох бяха съвсем малки, а сега са много пораснали."
В свободното време обича да гледа спорт, предимно бейзбол, и сериали. Не турски и латиноамерикански, а поредици в стил “Калифорникейшън". “Като бях малък, изгледах “Робинята Изаура" и сега не си падам по семейните саги", уточнява той.
Чете и книги. Последните прочетени са подредени на лавицата под голямата плазма. Любим автор му е Лий Чайлд, пада си и по Джон Гришам. “Хегел, Кант,
Маркс и Енгелс ги свърших още в осми клас. Затова сега чета по-неангажираща литература."
За най-голяма изненада в дома на музиканта няма кът с избрана колекция от дискове. CD има из цялата къща, дори и в коридора, но не са подредени и сортирани по жанр като книгите. Подредени са единствено няколко копия от новия албум “2010" на “Ахат", който ще излезе след два месеца и ще съдържа 11 парчета. “В колата и в студиото слушам музика по цял ден. Като се прибера, разпускам с филми, цъкам си във “Фейсбук" или играя на плейстейшъна."
Свири и на пиано, което заема централно място в хола. “Не се занимавам професионално, просто си дрънкам", скромничи той. Върху пианото има два бели пингвина, които му подарила стилистката на “Търси се…" Елена Кръстева. Има и снимки на дъщеря си Вики, както и някои нейни рисунки. Детето често посещава татко си, рисува, лепи пъзели и играе с плюшени мечета. Денис пък й приготвя вкусен корнфлейкс.
На другите си гости предлага богат избор от алкохолни напитки. “Аз не пия никакъв алкохол, но барът ми е винаги зареден. Ако гостите ми решат да си махнат главите, имам всичко необходимо", уточнява той.
Последните гости, които му идвали, били двете водещи на “Търси се…" Миглена Димчева и Нели Хаджийска с гаджетата си и стилистката Елена Кръстева. За тях Денис пропътувал цели 65 км да купи храна от турски ресторант близо до Пловдив.
За рожден ден гостите не се събират в апартамента. Денис ги кани в студиото на “Харбър Айлънд Рекърдс", понеже наброяват около 400-500 души.
Гостната стая в жилището си бизнесменът е превърнал в гардероб. Най-важна е кожената му мантия, дело на Жоро Пентаграма.
До стаята гардероб е спалнята на музиканта, в която също има пълен дрешник. Там е и кантарът за мерене, който тегли в паунди. Реалното тегло в килограми се изчислява, като паундите се разделят на две и се извадят 10 процента. Леглото е оправено и застлано с чаршафи на бели мечки. “Аз съм покорителят на мечките. Чаршафите ги опъвам както едно време в казармата", спомня си Денис. До спалнята се намира и банята. Времетраенето на един душ на басиста варира от 20 мин до 1 ч и 20 мин.
В коридора е сложена статуя на Буда, която била част от обзавеждането на предишните собственици. Около нея висят пасове от участията на “Ахат" на различни фестивали и концерти.
Интересно обаче защо има пълна туба с бензин и каска, след като Денис не кара мотор? “Имах “Харлей Дейвидсън", но го продадох. Явно съм ги сложил тук преди четири години и те така си седят", обяснява той.
Има много слънчеви очила и колекция от бейзболни шапки, която се състои от около 200-300 бройки. По-голямата част от нея е в Америка. Обувките му също не се събират по шкафовете. Те пък са около 100 чифта, като преобладават ботушите.
***
Като “прави злини", обръща иконите с гръб
Сувенирите в дома на рок звездата са повече от интересни. Най-ценна му е иконата на 26-имата зографски мъченици, която е от българския манастир на Атон “Свети Георги Зограф". Тя му е подарена от бившия член на “Ахат" Божидар Главев, който стана свещеник. “Като ми дойдат гости и започнем да правим злини, обръщам мъчениците с гръб да не гледат", обяснява Денис.
Има и много плюшени играчки, по-голямата част от които са на дъщеричката му Виктория. Негова обаче е черната овца, личен подарък от световната шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова.
Любопитен атрибут е и чесалката за глава, която се използва за масаж на скалпа. “Аз си мислех, че това е уред за разбиване на яйца, ама се оказа, че било чесало за глава. Купих си го и ми е много приятно да го използвам", уточнява музикантът. Има и други видове масажори, като например за ръцете. Освен че масажира дланите, чудото “ти прави и жесток кеф на черния дроб".
Скъп подарък от Магърдич Халваджиян му е макетът на самолет бомбардировач.
Има и три порцеланови слончета, които са подредени съгласно древното китайско изкуство фън шуй – с гръб към вратата.

Стр. 15

Leave a Reply