Недоразумението Мамалев: Роден за потури, пък навлечен като келнер

в. Уикенд | Васа ГАНЧЕВА | 01.10.2010

Тежко е бремето на твоята тв наблюдателка, любезни ми зрителю,
тежко. Ти все пак можеш с дистанционното да юрнеш из ефира и да потърсиш някакво убежище за своите предпочитания, но Васа гледа и за теб с усилие пошлотията, която от новия тв сезон отново плисна от малките екрани.
Как другояче да квалифицираме например участието на Негово Превъзходителство посланика на САЩ у нас в предаването на БНТ "Законът и ние" от понеделник, 20 септември, в което Върховният дипломат се яви в небрежен, меко казано, вид.
Екселенц, най-отговорно и от опит се осмелявам да отбележа, че с разгърдена риза и кецове и най-разпасаната холивудска треторазрядна звезда не би се появила на национален екран, камо ли превъзходителство! И да дава акъл на българските "аборигени", коментирайки за кой ли път вътрешните работи на една суверенна държава. Можете да никнете като гъбка на светски, дипломатически {и не дотам) събития, да си изпросвате роличка в сериал и снизходително да се врете навсякъде и изказвате по въпроси, касаещи единствено държавническите решения в страна, в която сте и на работа, и гост. Но да демонстрирате подобно пренебрежение към държавната ни телевизия е недопустимо!
Ми той пък може да е прав, този господин Уорлик. Като се има предвид на какво ниво започнаха да бълват новите си продукции наричащите себе си "национални"телевизии, то нищо чудно човекът наистина да е решил демократично да се приравни към цървуланковското им равнище.
В "Байландо" по Нова тв например водещият Георги Мамалев представлява такова недоразумение, че веднага се питаш, мили ми зрителю, човек, роден за потури, бива ли да е барнат s нещо средно между келнер и илюзионист? И до него да цъфне Стефчето Колева като кукла Барби и двамата да се лигавят с висшата изк кауза на обременените
и нещастните в Тази страна? Или пък във "Великолепната шесторка" по Би Ти Ви Ани Салич да е облечена като за дворцов прием, а да се държи все едно посреща гостите на шоуто в кухнята си? Да ги сръчква, да ги потупва по рамото и да се държи и говори като излязла от обор?
Кои са тия армии от стилисти, мениджъри, он стейдж, бек стейдж асистенти, фризьори, гримьори и модисти, които превръщат всенародни любимци в хайлайфни клоуни? Кои са тия сценаристи, които влагат в устата им невъобразими глупости, плод на уродливо сиромахомилство и словесен примитивизъм? Кой побърза да замени чергата с червен килим, носията с "Версаче" и потурите с "Дзеня"? Кога пък стана това светкавично скъпоструващо преобразяване, дъхащо на потна и зле парфюмирана парвенющина? Откъде лъснаха тези стремежи изнурително до смърт да се тренира, за да се танцува като Майкъл Дже-ксън или пее като Мадона? Защо яростно се загърбиха естественото поведение и талант, с които трудолюбивите ни звезди спечелиха сърцата народни?
И всичко това – за благотворителност! Сторено преднамерено и спекулативно сълзливо, организирано в клипове, визитки, репортажи, високопарни демагогски речи и неописуеми мъки на жадните за слава из лъскави студиа. Не съзнават ли българските копирщици на задокеанските формати, че като в земетресение разпукват зейнала пропаст на псевдомилосърдие между богати и бедни, можещи и неможещи, здрави и болни? И че непрекъснато набиват В главите на народонаселението, че едва ли не е длъжно да дава пари, които преди всичко трябва да покрият разходите по лустросаните еснафски представления. И че това народонаселение живурка в абдикирала държава и му се вменява едва ли не чувство за вина за социалното й нехайство и презрение към изпадналите в немилост дечица и увредени хорица?
Благотворителността е свещ в мрака. В най-чистия си вид тя се извършва богоугодно и тихо, а примери за това у нас колкото щеш. Само парвенютата и извличащите престъпна полза от хорското нещастие и недоимък могат да афишират по подобен начин своята "благотворителност".
Никой и за миг не бива да се съмнява в поривите и ентусиазма на нашите журналисти, артисти, на рокаджиите, на певците, на личностите, които с дарбите си предлагат помощта си.
Въпросът е в спекулата надигнала вълна от недоволство сред майки, педагози, лекари и социални работници,посветили се на децата и нуждаещите се. Техният труд не е осветен от прожектори и посипан с пудра и пайети, героизмът им е с такива чисти извори, че е направо гнусно да се бърка с мръсни, макар и напомадени ръце в душите и делата им.
Е как, кажи ми, скъпи мой зрителю, да не обърнеш взор към половинвековната и упорито отстояваща културното си ниво Българска национална телевизия? Същата поне-делнишка нощ, ако зашеметен, оглушей и дезориентиран от крещящите за милосърдие шоута си превключил каналите, сигурно си се насладил безкрайно на великолепния възпоменателен и благотворителен концерт на Виенската филхармония по БНТ 1. Вместо попфолк – Моцарт, вместо чалга – Бетовен, вместо Георги Мамалев – Рикардо Мути. Вопиющ контраст на ценностни системи, на културни необходимости и стил за харчене на пари.
Пощръкляхме, че не видяхме на тв екран №1 футболния ни позор от Уембли, но сега скоро идва Лондонската филхармония ще можем ли да я видим?
Ще можем ли да видим Хърби Хенкок, Натали Коул и други велики музиканти? Че това нали струва пари?
У нас да не би да не се правят страхотни концерти, да не би да не гостуват изящни и велики изпълнители, да не би проточилият се като сопол преход чак толкова да е унищожил културните и вкусови потребности на хората?
Защо медиите и простаците да шумят и обсъждат до възбог единствено проявите на кретенизъм у псевдоепита, турските и латино сериали и унищожаващите достойнството ни нахални изяви на хлебарки и всякакви там глисти, непрестанно обекти на коментари по кръчми и фризьорски салони? Кое е онова предаване за култура, за книги, за филми, за модерни философии в ефира, къде е интересният и шумен съвременен дебат и само все по-дебилните ни политици ли ще имат приоритет на екрана?
Затова вярвай, любими ми зрителю, че мечката БНТ отново ще се надигне и ще заеме отреденото й с чест първо място в националния ефир. И вместо да й се подиграваш по форуми и кафенета, вземи, че подкрепи нерадостната й съдба, гледай отличната й публицистика и изяви на култура, черпи познания за себе си и семейството си. И по-леко с дистанционното, цивилизованият човек винаги гледа телевизия избирателно, така е по цял свят.
Но ти не позволявай, драги, да те използват, да мачкат грубо доброто ти, но бедно българско сърце, защото милосърдието също е плод на познание на светлината и духа.
Но за това – друг път.

ТВОЯ ВАСА

Стр. 28 

Leave a Reply