“Неизвестният” Георги Тошев

 в. Седмичен Труд | Емилия ДИМОВА | 2009-12-09

Георги Тошев"Аз нямам амбицията да разказвам техния живот, нито да го коментирам, – казва Жоро. – Избрах героите в тази поредица по своя преценка. Получи се микс от култури, цивилизации, начин на живот, обединени от това, че те вършат работата си и живеят без претенцията да правят нещо изключително, а всъщност променят обществото и дават някакъв пример на съвременника.
На "отворена врата" оприличава авторът филмите си и тези, които минахме през нея, се докоснахме до уникални личности и съдби. Като разказа за индийските жени, приели предизвикателствата на еманципацията в едно общество, където са възможни бракове между 6-годишни момиченца с 50-годишни мъже, а по някои села още се практикува ритуал, при който вдовици биват живи изгаряни. Или като филма "Монолози за война" за историите на три жени, избрали пред инстинкта за самосъхранение инстинкта на истината: афганистантската депутатка Малалай Джоя, принудена да живее в нелегалност, убитите Анна Политковская и правозащитничката Наталия Естемирова.
Жоро не настоява да харесаме неговите герои, въпреки заявените си пристрастия. Стига му, че ни е показал лицата им, неприкрити от защитната маска на медийната им визия. После ни оставя сами да избираме кое от двете ни допада повече. Разбрахме го и в последния
излъчен епизод, когато бяхме в компанията на Бени Андершон – един от легендарната шведска група АББА. Някои от нас ще запомнят, че официалният личен доход на композитора възлиза на над 600 млн евро, а други -факта, че си кара колело в града, забавлява се с приятелите си, свирейки на акордеон в кварталната кръчма.
Предстои излъчването на последните два епизода – "Отвъд Боливуд" за музиката на Индия, и "Парчета живот" – филм за актрисата Цветана Манева. Екипът вече има предложение за снимането на нови 10 епизода и разговорите с bTV за продължението на поредицата вече са започнали.

Стр. 9

Снимка: e-vestnik

Leave a Reply