НЕЖНАТА СИЛА НА КОМУНИКАЦИИТЕ

Икономика | Яна КОЛЕВА | 10.12.2015

КАТО PR ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ЖЕНИТЕ СА КОРПОРАТИВНИ ДИПЛОМАТИ, АРХИТЕКТИ НА СЪВРЕМЕННИЯ РАЗГОВОР И РАЗКАЗВАЧИ НА ИСТОРИИ, КОИТО СЛЕДЯТ ПУЛСА НА ПАЗАРА

Корпоративните комуникации са неразделна част от всеки бизнес. Динамиката на промените навсякъде и във всичко силно засяга и тази дейност. Промените в комуникацията стават не заради PR професионалистите и желанието им компаниите, за които работят, да са по-интересни за публиката, а въпреки тях. Интернет и технологиите, които непрекъснато създават нови канали за комуникация, усложниха тяхната работа. Сега изненади дебнат отвсякъде. Клиентите стават все по-капризни и изискват все по-високо качество на продуктите и услугите, държат и на по-доброто общуване с бизнеса, който им ги предоставя. Нарастващият брой блогове, сайтове и форуми им дава нови възможности за връзка с клиентите и потребителите, но същевременно това утежнява тяхната работа.
Все повече PR специалистите си дават сметка, че в своята работа трябва да са на гребена на информационните технологии. Бурята от идеи, мнения и коментари в интернет променя коренно начина на правене на PR. Ако доскоро мениджърите по корпоративни комуникации търсеха как да контролират посланието, днес вече се налага да намират варианти, чрез които да въвличат потребители в правенето на самото послание. Ето защо те се превръщат в архитекти на съвременния разговор. Не са ли активни и иновативни в комуникацията с клиента, когато той очаква това, клиентът може просто да смени компанията.
Освен всички други нови роли, които реалностите им налагат, PR професионалистите трябва да са и корпоративни дипломати. Те са хората, които свързват, убеждават и помагат на компаниите да постигат добри резултати с отговорност и грижа към потребителя и клиента, към околната среда и цялото общество.
Често корпоративната комуникация е поверена на жени. Дами имат грижа за имиджа на компаниите в добри времена, но и в лоши моменти. Връзките с обществеността разчитат повече на креативност при реализацията, на иновативност и гъвкавост, за да постигат публичност с по-малко средства. Инвестират време, енергия, знания и постоянство в изграждането на позитивни и устойчиви отношения с медии, с институции, с потребители, с всички възможни заинтересовани страни.
Поканихме няколко дами, които управляват корпоративните комуникации, маркетинг и реклама, от първо лице да разкажат за професията, която остава в сянка, но резултатите й са видими. Те организират публични корпоративни събития и различни прояви, но самите те, макар да имат чар, обикновено не са под светлините на прожекторите. Те обаче са в нашия обектив.

Стр. 96

Leave a Reply