Nestle подготвя онлайн PR кампания срещу критиките към компанията

www.prkernel.com | 2010-02-04 

Nestle предприема спешна онлайн PR кампания за да възстанови репутацията си сред продължаващата критика в интернет. Най-голямата хранителна компания в света впряга всичките си усилия за мониторинг на онлайн мненията, включващи и наемането на агенция, която да управлява глобалния “шум” около компанията.
Реакцията идва, след като Nestle продължава да среща гласовита онлайн опозиция по редица въпроси, от традиционните безпокойства за формулата на млякото на компанията, до новите атаки за нейните дигитални маркетингови инициативи.
Източник, близък до компанията, заяви пред PR Week: “Компанията търси някой, който да помогне за определянето на път чрез социалните медии.”
През октомври 2009, социално медийната криза се засили, след като Nestle покани на свои разноски 20 влиятелни “мумифицирани блогъри” в своята централа в САЩ за среща с изпълнителния директор.
За последните три десетилетия, Nestle срещна непрекъснат бойкот заради безпокойствата около формулата за бебешко мляко на компанията в развиващите се страни. Компанията получи позитивна оценка в социалните медии от 12 на 100 в изследването Yomego Social Media Reputation. Kraft получиха 32 пункта.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply