Нетера и СЕС Астра пускат спътникова услуга за телевизии

сп. ComputerWorld | 2009-12-19 

Услугата е оптимизирана за разпространение чрез кабелни оператори в България и Източна Европа, a ТВ7 е първият й клиент на услугата.

София Телепорт, собственост на българския телеком Нетера, стана първата наземна спътникова станция в региона, която ще разпространява телевизионни сигнали на сателита Астра 2С, при 31,5 °Е. Това е най-новата спътникова позиция на спътника Астра за Източна Европа, заявиха от Нетера. Новата услуга предлага излъчването на спътник на канали с високо качество чрез сателит до главни станции на кабелни телевизии и е насочена към ТВ канали в България и региона на Източна Европа, добавят от телекома.
"С помощта на СЕС АСТРА допринасяме за развитието на пазара за разпространение чрез кабелни оператори в България. Имаме желание да предлагаме услуги за сателитно разпространение на регионално ниво – за клиенти от Източна Европа, което е в тон със стратегията ни за интегриране на международните ни бизнес операции. Новата сателитна услуга, предоставяна от Нетера и СЕС АСТРА, със сигурност ще повиши качеството на телевизионните канали, гледани по кабел във всеки дом", коментира Невен Дилков, управител на Нетера.
СЕС АСТРА е сателитна система тип "директно до дома" (DTH) и разполага с космическа "Флотилия" от 13 АСТРА и 2 СИРИУС спътника. Сателитната система предоставя услуги до повече от 122 млн. DTH и кабелни домакинства и предава над 2500 аналогови и дигитални телевизионни и радио канали.
Кабелните мрежи в България и на Балканите са силно фрагментирани с множество малки оператори, които често използват за професионални цели услугите за спътниково разпространение на ТВ програми, предназначени за крайния потребител. Това води до по-ниско качество на картината. Моментното състояние на пазара в България дава възможност на Нетера и СЕС Астра да предоставят услуги за излъчване и разпространение чрез спътник, специално предназначени за наземно кабелно разпространение.
"Подкрепяни от Нетера като наш регионален партньор за услугите за излъчване на спътник, СЕС АСТРА, със спътника си Astra 31.5°Е, има много стойностно и силно предложение за разпространение чрез кабелни оператори за региона на Балканите. ТВ каналите могат да се възползват не само от висококачествена услуга за сателитно излъчване и разпространение, но и да придобият повече контрол над наземните и кабелните мрежи, по които се разпространяват програмите им", каза Александър Оудендийк, търговски директор на СЕС АСТРА.
Българският телевизионен канал ТВ 7 ще бъде първият клиент на Нетера за новата услуга за разпространение чрез сателит от София. Избирайки услугата на Нетера за излъчване на спътник, ТВ7 може да оперира независимо от всеки оператор, предлагащ кабелни услуги за домашни потребители в България. По този начин каналът ще може да се възползва както по отношение на качеството на услугата и оперативните спестявания, така и от всички бъдещи технологични новости в разпространението на сигнала й, твърдят от Нетера.

Стр. 13

Leave a Reply