News Corp получи шанс да завърши сделката за BSkyB

в. Пари | 26.01.2011

Компанията на Рупърт Мърдок ще трябва да направи някои отстъпки, за да гарантира медийния плурализъм

Британското правителство смята да сезира Комисията по конкуренцията за подготвяната покупка на телевизия British Sky Broadcasting (BSkyB) от News Corp. В същото време обаче компанията на Рупърт Мърдок ще има възможност да избегне разглеждане на сделката от антитръстовия орган.
"На базата на наличните доказателства смятам, че сливането може да бъде в ущърб на обществения интерес за медиен плурализъм", каза министърът на културата Джеръми Хънт. Той обаче все още разглежда предложените от News Corp гаранции, които може да разсеят тези притеснения.
Концентрация
В доклада на комуникационния регулатор Ofcom, който беше публикуван вчера, се препоръчва сделката да бъде разгледана от Комисията по конкуренцията, която да прецени до каква степен концентрацията на собствеността може да засегне обществения интерес. Основният проблем е, че компанията на Мърдок е собственик на някои от най-големите вестници в страната. От News Corp определиха анализа на Ofcom като необективен, но от регулатора потвърдиха заключенията си. Хънт обяви, че ще помоли ведомството за лоялна търговия да участва в процеса, а Ofcom ще го консултира по това дали отстъпките, които News Corp може да направи, ще решат проблема с медийния плурализъм.
Три възможности
В доклада си Ofcom очертава три възможни действия оттук нататък. Сделката може да получи зелена светлина, ако News Corp отдели новинарския канал
на телевизията Sky News в самостоятелно дружество или ако продаде някои медийни активи. Третият вариант е блокиране на предложеното придобиване.
Според вътрешни източници, цитирани от Bloomberg, News Corp може да се съгласи да отдели Sky News, за да получи одобрение от правителството. Малко вероятно е обаче компанията да приеме и други условия.
забавяне
Ако сделката отиде за разглеждане в Комисията по конкуренцията, това значително ще забави плановете на Мърдок да придобие останалите 61% от телевизията. В момента News Corp притежава 39% от компанията. През юни 2010 г. News Corp предложи 7.8 млрд. GBP за останалите акции в най-голямата платена телевизия във Великобритания, но офертата беше отхвърлена от BSkyB като прекалено ниска. Компанията
на медийния магнат сега изчаква да получи одобрение от регулаторните власти, преди да отправи ново предложение. В края на декември Европейската комисия разреши подготвяната покупка.
реакция
Във Великобритания обаче сделката беше посрещната с остра критика от редица престижни медии, сред които BBC и Financial Times. Според тях придобиването на пълен контрол в BSkyB ще даде на News Corp прекалено голяма власт и ще има огромни последици за медийния плурализъм.
Против сделката беше хванат да се изказва и министърът на икономиката Винс Кейбъл от либералдемократите. След като пред избиратели той заяви, че е обявил война на Мърдок, контролът върху сделката беше прехвърлен на консерватора Хънт. По време на парламентарните избори през май в. The Sun на News Corp подкрепяше Консервативната партия.

Стр. 15

Leave a Reply