Next Generation: В училището на живота

www.capital.bg I 24.07.2014г. 

Борис Колев от JT International за маркетинговите иновации, предизвикателствата на мениджмънта и изграждането на социален дух

Борис Колев започва кариерата си още от училище, като днес се занимава с маркетингови и дигитални иновации. Собственик е на JT International (www.jtint.com), около която с годините създава още няколко дъщерни компании, посветени на разработването на различни иновативни проекти и идеи. Голяма част от времето си посвещава и на социални каузи като мрежата за корпоративна социална отговорност CSR – България (csr.bg). Има редица награди и отличия, като през 2008 г. е определен за един от най-добрите млади предприемачи в Европа от световното издание на BusinessWeek Magazine.

"Познавам себе си като предприемач. Винаги това съм правил, винаги това ми е било интересно", представя се 25-годишният Борис Колев. Бизнес историята му започва още в началото на гимназията, когато в осми клас се запознава с организацията Junior Achievement и прави първата си учебна фирма.

Задачата е да се създаде компания, да се измисли и разработи продукт, а в края на година компанията да се закрие и да се "изчистят" всички необходими документи. В следващите години заедно със съучениците си продължават да правят учебни фирми. "Ставахме все по-добри, бяхме номер едно в България, ходихме по европейски състезания, наистина бяхме мегадобри", разказва той. "Още тогава създадохме проекти, които още ги има – например футболната лига на интернет форумите (ForumsLeague Bulgaria) е проект, който създадохме още в десети клас, и вече десета година това е най-голямото футболно първенство за любители в България."

Десетина години по-късно Колев вече има зад гърба си няколко съвсем реални компании, както и редица социални проекти, сред които и организацията CSR – България, на която е главен изпълнителен директор.

Като на игра

Първата реална компания обаче се появява непланирано. "Бях решил да кандидатствам в САЩ, бяха ме приели в няколко университета, но седмица преди бала баща ми почина при инцидент – и реших да остана тук с майка си и сестричката си и да си намеря бързо работа, която да е средно добре платена", обяснява той. Докато търси работа, временно помага в Junior Achievement, като някъде тогава се появява и идеята да се пробва в реалния бизнес с учебната си компания. "Почнах да го мисля, защото тогава се получаваше много добре – тогава успявахме като ученици и аз реших, че истинският бизнес няма да е много по-различен."

И тъй като поемат към различни университети по света, съучениците му, с които е разработвал учебната компания, му оставят постигнатото до момента от първата компания – Junior Team. За да звучи малко по-сериозно, името е съкратено до инициалите JT, към което младежът добавя International "не защото беше международна компания, а защото в това International си вкарах визията и мечтата да стане такава". Седем години по-късно компанията и появилите се с течение на времето около нея дъщерни дружества вече наистина работят и извън страната – например в Италия, и гледат и към други чуждестранни пазари като Австрия, Дания и Германия. Създателят й пък е сред отличените като най-добри млади предприемачи в Европа от BusinessWeek и част от списъка на Forbes – България, за най-перспективните "30 под 30 години" в страната.

Както при много други успешни истории обаче, началото се оказва особено предизвикателно. Когато решава все пак да опита да развива бизнес с учебната си, вече реална фирма, Колев е едва на 17. "Изчаках да навърша 18 години и на следващата седмица бяхме с документите в Търговския регистър", обяснява той. За да регистрират компанията, взимат назаем нужните 5000 лв. Първоначалната идея е дружеството да се занимава с реклама и маркетинг, което им позволява да започнат с практически нулева инвестиция. "Продавахме услуга, така че в началото си инвестирахме предимно времето. Бяхме си напечатали и визитки и си направихме уебсайт", разказва предприемачът.

Силата на иновациите

Проблемът се появява, когато си дават сметка, че "няма няма нормална, уважаваща себе си компания, която да си повери рекламата на 18-годишни хлапета, които нямат никакъв опит". Вместо да се откажат, той и екипът му променят концепцията. "Решихме да видим какво компаниите биха поверили на млади хора и така почнахме да се занимаваме с иновации. Търсихме в интернет да видим какви иновации има по света, които тук ги няма", обяснява Колев. Оказва се, че ако предложат нещо наистина иновативно, компаниите всъщност са много по-склонни да го поверят на млади хора, тъй като ги свързват с иновациите. Това се оказва и повратната точка в бизнес историята.

Първият голям проект, с който се заемат, е Bluetooth реклама. Идеята е проста – потребителите, чиито мобилни устройства поддържат Bluetooth, могат да активират функцията на устройството си и на определени места да получават безплатно съдържание. Подходът се приема от компании като Coca-Cola, които вече използват подобни реклами на глобално ниво, и нещата започват да се получават.

"Първият голям проект беше за Bluetooth реклама. Тази услуга тръгна много добре и решихме тогава да направим друго – да я отделим в дъщерна фирма и да продължим в основната с други иновации", разказва Борис Колев. Впоследствие това става характеристика на целия бизнес модел на групата – JT International остава компания майка, а около нея се появяват редица дъщерни компании, всяка от които се занимава с конкретна иновативна услуга. "Постепенно за всяка от компаниите намерихме собствен предприемач, който да я тегли напред и да може всички да растат, а не да е една голяма структура", обяснява той.

В момента общият брой на компаниите е осем, като по думите му не всички работят на печалба. Така например една от дейностите, която през годините носи постоянен стабилен доход, се оказва създаването на уеб сайтове, отделено в момента в компания с името JT Design. Опитът да правят реклама чрез аромати (с дъщерната компания ScentMark) обаче не се оказва печеливш. "Това е нещо, което все още много малко хора в България са чували. Идеята ни беше да накараме рекламния сектор да използва обонянието като сетиво, но се оказа, че е много скъпо за рекламните агенции", посочва предприемачът.

Друга от компаниите – NetMark, пък по думите му всъщност е първият в България екип за реклама в социалните мрежи. "Още преди да стане популярен Facebook, решихме, че това е бъдещето", твърди той и допълва, че в момента фирмата е по-скоро бутикова и работи само за няколко много големи марки. Най-голямата компания в групата понастоящем е DigiMark, която е специализирана в правенето на мобилни приложения за всички големи платформи – iOS, Android, BlackBerry, Windows. "Създадохме я миналата година, през февруари, с един служител – а в момента са 16", уточнява Колев. Общо в осемте дружества от групата работят над 40 човека.

Младостта като предимство…

Средната възраст на служителите е 23-24 години, като характерно за групата е, че наема основно млади хора. "Да нямаш опит всъщност е предимство при нас", изтъква мениджърът. Вместо това при подбора на хора също залагат на не особено традиционни практики. "В една от компаниите управителят постави като изискване за кандидатите да могат да носят на шеги, да имат чувство за самоирония", посочва като пример той и допълва: "Всъщност установихме, че при хората, които имат развито чувство за самоирония, ценностната система е много по-чиста – няма как да се вземаш твърде на сериозно, а такива, които се взимат много на сериозно, при нас не виреят." Оказва се, че разчупената работна атмосфера дори помага. "Сега в офиса им е денонощен смях, но това не означава, че не се върши работа. И всъщност, откакто стана много освободено, не сме изпускали срокове", обяснява Колев.

Кратката му бизнес история има своите предимства и в друго отношение. На практика групата започва да се развива в началните години на кризата. Но докато с влошаването на икономическата среда компаниите опитват да оптимизират дейността си и често свиват най-напред именно маркетинговите разходи, JT International се оказва пионер сред дружествата, които се занимават с иновации. Прохождането в бизнеса в такива трудни времена също помага. "Ние не сме правили бизнес извън кризата, за да знаем какво е било извън нея. За нас тя е нормално, не форсмажорно обстоятелство", казва мениджърът. Така по думите му сега, когато икономиката постепенно излиза от кризата, групата отбелязва големи ръстове.

И като предизвикателство

Същевременно младият екип е и предизвикателство. "Много е трудно да изградиш стабилност сред млади хора", посочва той. Липсата на достатъчно добра теоретична подготовка също е проблем. Всъщност – подобно на мнозина от емблематичните примери за предприемачи от Силициевата долина – младият мениджър също напуска университета преждевременно. Обяснението му е просто: "Губеха ми времето." Признава обаче, че смята да навакса в това отношение. В момента прави като частен ученик (т.е. заплаща семестриални такси и посещава лекциите без в края на обучението да получава диплома за завършено образование) магистратратура по "Иновации, предприемачество и финанси" във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), за която получава стипендия от Forbes. Също така се кани да завърши дистанционно и бакалавърската си степен. "Чистият мениджмънт винаги ми е бил голям проблем. Това, което предполагам, че ми пречи, е това, че аз нямам теоретично образование. В момента уча някакви неща, които са ми полезни, но те са прекалено теоретични – анализи, а 99% от всичко поне при нас са човешки отношения", разказва още Колев.

Липсата на завършено висше образование обаче не му пречи да споделя знанията си с други млади хора. Често е гост-лектор по корпоративна социална отговорност (КСО) в редица учебни заведения, сред които Софийският университет "Св. Климент Охридски", УНСС, НБУ, Американският университет и др. Води и курс по социално отговорни практики в магистърската програма по корпоративна социална отговорност (финансов мениджмънт) във ВУЗФ, която CSR – България, създава съвместно с Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и висшето учебно заведение.

Бизнес с кауза

Социалните проекти всъщност са и нещото, на което мениджърът отделя значителна част от времето си напоследък. Един от примерите в това отношение е именно организацията CSR – България, която се ражда през 2010 г. В момента мрежата за корпоративна социална отговорност си партнира с над 40 организации.

"Преди около четири години отидох при Борис с идея да правим сайт за crowdfunding, но тогава той каза, че според него това няма да сработи в България и предложи да обърнем внимание върху работата с бизнеса, отколкото върху това да събираме пари от обикновените хора", разказва Десислава Тодорова, главен редактор на сайта csr.bg. Идеята на предприемача тогава е, че "бизнесът е много по-готов да откликне и това е много по-важно да се развива в България – а оттам вече ще се развие и другото", обяснява тя. По думите й всъщност тази способност да погледне на нещата в мащаб и да подходи от по-големия проблем е й едно от характерните качества на Борис Колев. "Той е човек визионер, който наистина гледа минимум 10-15 години напред, когато прави нещо и го прави с мащаб. Удоволствие е да се работи с такъв човек, който може да ти покаже голямата цел", посочва Тодорова.

Способността му да вдъхновява хората около себе си е първото качество, което споменава и Цветелина Герасимова, която се занимава с бизнес развитието в JT Design. "Той е изключително вдъхновяваща личност, пълен е с енергия", обяснява тя. Според описанието й Колев е от тези, "които от най-малкото нещо могат да направят голям проект", като при това умее да придава "живина" на всяко нещо, с което се захване. "Успява да мотивира хората и да ги вдъхновява. И не само за бизнес проекти, а и за много социални идеи и каузи", допълва Герасимова.

Самият той също отбелязва, че много от хората от групата на JT International също отделят много време на социални проекти и дейности. Пример за това са и част от приложенията, разработени от хората в екипа, сред които е своеобразният джобен наръчник за правата на хората в различни ситуации – pravatami.bg, което подаряват на сдружение "Департамент за правна култура". "Аз имах подобна идея преди време, но нямаше кой да напише самите статии, така че когато се запознах с хората от сдружението, беше много супер. Доскоро това беше второто най-сваляно приложение в България след sportal.bg. В момента има почти 100 хил. сваляния", разказва Колев.

Друг такъв проект е "Дари кръв", чиято цел е да свързва потенциалните кръводарители с хората, които се нуждаят от кръвопреливане. По думите на предприемача на 1000 души, които се нуждаят от кръв, има едва около 25 желаещи да дарят. Приложението е достъпно за iOS и Windows Phone, като в момента има регистрирани около 5000 души. "Искахме да го подарим на обществото, не ни коства толкова много да инвестираме една седмица работа и да го направим. Може да нямаме пари, но то е основно е въпрос на време", обяснява той. Така дори и при липсата на специални средства за целта програмистите от групата се ангажират и работят по подобни проекти в свободното си време. "И това също е много яко, защото създаваме социален дух", изтъква Колев 

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply