Нико Тупарев, продуцент на BIG BROTHER FAMILY: Медийният закон ли ще помогне на Сашко от Сандански?

в. 24 часа | 2010-03-27 

"Биг Брадър" отвори дискусия за проблемите на децата – лошо ли е

С голям интерес прочетох публикуваното вчера във в. "24 часа" интервю с депутатите Даниела Миткова, Диан Червенкондев и Йоана Кирова. Като родител и гражданин на Република България адмирирам промени в законодателството, за да се подобри животът на децата и на възрастните, които живеят в тази държава.
Ще промени ли обаче Законът за радио и телевизия отношението на родителите към техните деца, тяхното възпитание и условия на живот? Дали този закон ще направи възрастните по-малко агресивни един към друг, или ще ги превърне в по-съвестни родители?
Според мен решението на този казус се крие в друг закон – за закрила на детето, и аз заставам твърдо зад промени в неговите текстове, защото искам да направя така, че децата на България да живеят по-добре.
Изключително съм впечатлен от предложенията за промени в Закона за радио и телевизия, но малко ми прилича на прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. Питам се с какво промените на този закон ще помогнат на Сашко от Сандански? Дали Законът за радио и телевизия ще помогне на жените, пострадали от домашно насилие? Иначе той има нужда от промяна, но, както се казва, всеки с приоритетите си. За нас е много по-важно и по-смислено да се направи нещо за децата, които не само че нямат защитени права, а и възможност да отидат на по-добро място, защото държавата е с вързани ръце, когато родители насилват децата си.
Изморихме се да повтаряме, че в това предаване сме спазили всички предписания на Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето.
Участието на деца в предаването е решение на техните родители, те са подписали информирано съгласие и един куп други документи и смятат, че мястото на техните деца е до тях. Искам само да припомня, че в нашата държава има конституция. Според нея държавата има право да се намесва до определени граници в личния живот на хората. Чудя се дали забраната за участие на родителите заедно с децата си в риалити формати, не е нарушение на тяхното право на личен избор? Право на личен избор на Кристияна Леомани е да осигури чрез Big Brother Family възможността дъщерята
Вивиан да прекара известно време с баща си.
Това не само че не е укоримо от закона, а и на този етап е единствената възможност това да стане факт. В България има много деца, които живеят без родители, които живеят със своите родители при неподходящи условия и взаимоотношения.
Big Brother и Нова телевизия не обръщат за първи път погледа на обществото към този проблем. Всички помните последния сезон на VIP Brother. Каузите, които подпомогнахме, бяха много лични за всеки един от нас, бяха много важни за всеки един от съквартирантите. Big Brother Family е нашето семейство. Всеки от нас участва в съдбите на тези хора, ние живяхме в домовете им, чухме историите им и не искаме само да ги изложим на показ. Искаме да помогнем на семействата да видят себе си отстрани, да намерят своето решение, да променят живота си.
До този момент VIP Brother и Нова телевизия направиха това за децата на България:
- Закупихме и дарихме 10 кувьоза;
- Осигурихме средства за създаване на “Национален център по превенция изоставяне на новородени и бебета до 3 г.". Вследствие на работата си този център е осигурил подкрепа на 43 бебета до 3 години, а при 19 новородени е оказана помощ семействата да задържат децата си.
- Осигурихме средства за доизграждането на центъра за рехабилитация на фондацията “Деца с проблеми в развитието". Центърът работи дневно с 20-25 деца. На около 15 деца с двигателни проблеми са осигурени протези, а на 12 деца са осигурени безплатни процедури за период от 5 месеца.
- Работим съвместно с фондация “Фейс ту фейс" по проект за превенция трафика на хора. 10 групи от деца бяха обучени от психолози и експерти на фондацията, които разясняват какви са схемите за трафик, по какъв начин могат да ги измамят, как да се предпазват и т.н.. Тези групи от тийнейджъри от есента обикалят из цялата страна и предават знанията на свои връстници. До момента са проведени над 80 обучения в най-различни градове в страната – повече от 2000 деца са запознати с трафика на хора и знаят как да се предпазват. До края на кампанията над 4000 деца трябва да преминат през тези обучения.
- Дарихме средства за организиране на конференция на тема аутизъм, насочена към семействата с деца с такъв тип заболяване.
Радвам се, че на този етап Big Brother Family върши своята работа – провокира дискусия, в която ще се родят нови идеи и предложения за отношението към децата, за реда в семейството и за ролята на държавата в семейните взаимоотношения.

Стр. 9, 10

Leave a Reply