Николай Бареков: Плаках за жена ми след раздялата ни

в. Уикенд | Цветана ПЕШУНОВА | 28.01.2011

Най-популярният ни телевизионен водещ отново е щастлив в личен план. Николай Бареков се събра със съпругата си Евгения, е която беше пред развод, и от няколко дни двамата пак делят покрив и постеля.
Срещнахме се със знаменития журналист и настоящ шеф на новините в амбициозния канал ТВ 7, за да ни разкаже за възходите и паденията в семейния си живот. На интервюто присъства и г-жа Барекова, която също даде своята гледна точка за временната криза в брака й.

- От колко време сте пак заедно?

НИКОЛАЙ: От няколко дни. Новината е прясна-прясна. Бяхме заедно и на Нова година.

ЕВГЕНИЯ: Бяхме разделени известно време, но това вече е минало. Важното е, че сега пак сме заедно.

- Колко време изкарахте разделени?

НИКОЛАЙ: Няколко месеца, но то това си беше обществена тайна.

ЕВГЕНИЯ: Беше доста кратък периодът. Синът ни Николай дори не разбра, че сме били разделени с баща му.

- Защо се стигна до раздялата ви?

НИКОЛАЙ: Сега със задна дата мога да кажа, че от време на време е хубаво човек да си прави равносметка на нещата. Особено когато става въпрос за една по-дълготрайна връзка. Нагласата ни не е била да се разделяме или да се развеждаме. Стана така, че получихме възможност да помислим за отношенията си, да променим гледната точка към брака. През тези няколко месеца умората и недоизказаните неща бяха застанали помежду ни. Накрая си казахме нещата и ги осъзнахме. Времето, в което бяхме разделени, се оказа полезно.

- Кой направи първата стъпка към одобряването ви?

НИКОЛАЙ: Аз, разбира се. Ние всъщност още от есента сме заедно всеки ден. Аз ходех и вземах малкия от градината, а след това прекарвахме доста време тримата. Реално от октомври месец сме заедно всеки ден. Иначе от 1 октомври официално живея в телевизията (разсмива се). Случвало се е често целият ми ден да мине в ТВ 7.

- Докато бяхте разделени, къде живееха жена ви и синът ви?

НИКОЛАЙ: Евгения и синът ми останаха в жилището ни, а аз се изнесох.

- Евгения, вие работите ли нещо в момента?

ЕВГЕНИЯ: Първо работех в сайта bnews. Сега с моя приятелка се занимаваме с друг бизнес. Обмислям обаче възможността да се ориентирам пак към медиите.

- Г-н Бареков, има ли вариант Евгения да започне работа в ТВ 7, където сте шеф?

- В една частна корпорация не би трябвало да се смесват семейството и бизнесът. Аз съм нает от ТВ 7, за да работя. Вярвам в качествата на съпругата ми, но ако я поканя при нас, ще остане съмнение за конфликт на интереси. Искам да избягам от подобно нещо. Неслучайно, когато харесам някого и смятам, че той става за определена работа, назначението му се извършва по кардиналния ред. Ако колеги успеят да ме убедят, че изборът ми не е добър, се съгласявам. Вслушвам се в съвета на хората, които са и под и над мен в йерархията.

- По колко часа на ден отделяте на семейството си при вашето натоварено ежедневие напоследък?

- Ще ви кажа какъв е ритъмът ми на живот. Ставам сутрин към 5,30 ч. В 6,00 излизам за работа. Към 9 приключва първият етап от трудовия ми делник – свършил е сутрешният блок. След първата оперативка си позволявам около един час спорт. По принцип не обядвам. Хапвам нещо набързо в колата или на работното си място. След това отново съм в телевизията. Винаги гледам централната емисия новини. След това отново има оперативка. Към 21,00 – 22,00 ч. вечерям и лягам да спя.
Със семейството ми прекарвам едва по няколко часа на ден
Когато бях в Би Ти Ви, имах доста повече време за близките ми. Тогава отговорностите ми бяха по-малко. Както вече споменах, сега често аз взимам сина ми от детската градина и го водя в ТВ 7. През последните няколко месеца малкият Николай е постоянно присъствие в телевизията.

- Преди време казахте, че ще станете втори след Би Ти Ви по рейтинг…

- Така и стана. В момента рейтингът ни е много добър. Името ми работи и "имаше новина", когато дойдох в ТВ 7. И качеството на останалите колеги е високо. Екипът ни е страхотен. Освен мен в сутрешния блок работят около 15 човека, а в новините имаме още около 50. Не мога да отрека, че и онези журналисти, които заварих, бяха много добри. Високият ни рейтинг според мен се дължи на подбора на темите, неудобните въпроси и спокойното темпо, което налагаме. Ние даваме думата на всеки и показваме различните гледни точки
Балансът при нас е на ниво. Всички политически лидери ни гостуват, защото знаят, че не ги цензурираме. При нас никой не пише въпросите предварително. Трайно ще бъдем втори след Би Ти Ви през втората половина на 2011 година. Нещата в ТВ7 ще се развиват възходящо. Смятам, че и Би Ти Ви стои добре на пазара. Този канал дълги години беше пълен монополист и все още разполага с много пари и ресурси. Така че още известно време Би Ти Ви ще бъде безспорният лидер. Битката сега е за второто място.

- Евгения, предполагам, че не само Николай се грижи за сина ви. Вие също сигурно отделяте на малкия доста време…

- И двамата се грижим за сина ни, но може да се каже, че аз повече. Така е, защото имам и повече свободно време. Малкият Николай е привързан много и към двама ни, но основната грижа за него е моя. Съпругът ми е нещо като родител втора смяна.
Негова е грижата за детето в часовете след детската градина.

Г-н Бареков, да предположим, че бяхте изпълнили заканата си от миналото лято и се бяхте развели…

- Щях да съжалявам много. В живота е така -между думите и действията много често има сериозна разлика. Радвам се, че в личния си живот не съм изпълнил нещо, което съм казал. В работата ми е невъзможно да стане това. Там каквото се зарека, го правя. Относно развода ще кажа, че явно вътрешно в себе си съм имал основни колебания и въпроси и затова не съм постъпил така, както анонсирах пред вас в "Уикенд".

- Родителите ви как приеха решението ви да се разделите?

- Всички се опитаха да ни повлияят да съхраним семейството си. Аз, разбира се, не съм взел под внимание мненията на родителите ни. Решенията в нашето семейство си ги взимаме аз и Евгения.

ЕВГЕНИЯ: Всеки родител е длъжен да направи опит да помогне детето му да запази семейството си.

- А имаше ли ваши "приятели", опитващи се да ви поощрят за развод?

НИКОЛАЙ: Да, разбира се. Още като напуснах Би Ти Ви, разбрах, че имам само един-двама добри приятели
А "добри приятели" винаги се намират. Когато човек е успешен и върви нагоре, винаги има интересчии, които са около него единствено заради силните му позиции. За мен промените в професионален и дори в личен план бяха много полезни, защото чрез тях разбрах кои са истинските ми приятели.

ЕВГЕНИЯ: Съгласна съм с Николай, че човек разбира кой му е истински приятел в труден момент.

- Замисляте ли се за второ дете?

НИКОЛАЙ: Човек, който е създал семейство и едно дете и има добри финансови възможности, не бива да спира да работи за наследници. Може да има и 2, и 3 деца. Трябва да се мисли за нацията.

- Когато се разделихте, обвинявахте ли се взаимно чия е "заслугата"?

НИКОЛАЙ: Винаги съм изповядвал тезата, че когато нещата между двама души не вървят, вината е 50 на 50. Още когато се разделихме, един наш общ истински приятел ми каза: "Това ще продължи няколко месеца. След това отново ще се съберете!".

- Ревнувате ли се?

ЕВГЕНИЯ: Аз съм доста ревнива.

НИКОЛАЙ: И аз, но не смятам, че трябва да се стига до крайности. Според мен ревността е хубаво нещо, ако е в определени граници. На човек му е нужна и лична свобода. Проблемът при нас е, че чувствата на Евгения ескалират във времето и понякога ревността й става много силна.

- Докато бяхте разделени, опитахте ли да започнете други връзки?

ЕВГЕНИЯ: Не.Товабеше време, в което се грижех за сина ни и преосмислях отношенията ни. Излизала съм с приятели, но нямах друга връзка.

НИКОЛАЙ: Животът ми е доста публичен. Дали съм се срещал с други жени? В този период прочетох, какви ли не неща за мен -все неистини и небивалици. Когато един известен мъж остане сам, той става обект на много ухажорки и златотърсачки. Смятам, че България е държава в която 90 на сто от младите момичета са си поставили задачата да хванат богат мъж, който да ги издържа. Жалко е, че тези момичета не се образоват. Някои от тях сами инициираха определени публикации в медиите с цел да предизвикат внимание към себе си. Поне така си мисля.

- Евгения, вероятно се дразните от слуховете, които се пускат по адрес на съпруга ви за връзки с други жени…

- Нормално е да се дразня. Аз държа на семейството си и обичам съпруга си. И двамата сме си ревниви, но аз реагирам по-бурно на моменти.

- Има ли вариант след време пак да се разделите за няколко месеца?

НИКОЛАЙ: Съмнявам се, че ще се стигне до там. И досега разногласията ни не бяха сериозни, но понеже и двамата сме доста емоционални и твърди характери, се стигна до временната ни раздяла.

ЕВГЕНИЯ: И аз, и Николай трудно даваме заден ход. Станахме доста по-мъдри през времето, в което бяхме разделени.

- Какво променихте в себе си за времето на раздялата си?

НИКОЛАЙ: Аз като цяло промених доста неща в поведението си през последната една година. Напускането от Би Ти Ви ми се отрази положително. Почувствах се по-зрял. Винаги съм бил самостоятелен, но напоследък станах по-независим в професионален план. Сега почти нищо не може да ми повлияе, ако съм убеден, че едно решение е правилно. Не съм склонен не компромиси. Затова и (напуснах Би Ти Ви. Оставането ми там щеше да бъде сериозен компромис със собствената ми съвест. След раздялата ни с Евгения останах приятно изненадан, че тя започна се държи съвсем естествено с мен. Оценявам го.

ЕВГЕНИЯ: Аз в последно време станах малко по-търпелива.

- Г-н Бареков, плакахте ли за Евгения, докато бяхте разделени?

- Това е много личен въпрос и никога не ми се е искало да влизам в подробности. Но щом ме питате… Да, първите дни след раздялата бяха много тежки за мен и тогава доста си поплаках. Имайте предвид, че такива моменти са рядкост за мен. Аз съвсем не съм от онези мъже, които плачат.

- Имахте намерение да се преселвате в САЩ…

НИКОЛАЙ: Тази опция винаги е отворена. След България най-много обичам САЩ. За мен това е страна на неограничени възможности и много свобода. Там научих най-важните уроци за интернет бизнеса. Благодарение на видяното в Америка успях да наложа у нас високите интернет технологии.

ЕВГЕНИЯ: Америка е доста привлекателна страна. Но където е семейството ми, там съм и аз.

Стр. 24-25

Leave a Reply