Николай Бареков, тв журналист: На 37 години не ми отива обикновен трудов договор

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 2009-11-24 

Предложиха ми две добри неща, още мисля

Николай Бареков 2Николай Бареков е роден на 16 октомври 1972 г. в Пловдив. Започва кариерата си като радиожурналист в родния си град. В София идва през 2000 г. като водещ на политическо токшоу в тв “Европа". Седем години е лице на сутрешния блок на Би Ти Ви – от 2003 г. През 2002 г. се запознава с Евгения. Четири години по-късно се жени за нея Двамата имат син – също Николай.

На 37 години не ми отива обикновен трудов договор

- Г-н Барeков, болен ли ви уволни bTV, или какво?

- От 1,5 г. обмислях раздяла с bTV. Имах джентълменско споразумение с ръководството, включително и с Люба Ризова съвместната ни дейност да продължи до изборите, като това бе eлeгантен начин да се изнесе тежка кампания и аз да помогна с моя авторитет на телевизията.
И хайде още малко, дай сега да пуснем тази рубрика, “На БарЕкадата" взе, че тръгна, но аз от май месец съм с нагласата, че всеки ден в bTV просто може да се окаже и последен.

- От какво зависеше това?

- 90% от мен. Може би се освободих вътрешно и затова станаха и хубави предавания. За много хора е абсурдно, че си тръгвам. Но в един момент идва краят – ето библейското число 7 години, време е за промяна. Искам да се развивам, да бъда на свободния пазар, да участвам във формирането на нови проекти. Хората казват – предаването на Бареков, Бареков супервлиятелен, но реално на дъното на всичко това съм бил един обикновен служител на телевизията.
На 37 години съм, човек на заплата с един обикновен трудов договор, мисля, че не ми отива.

- Какво ще правите сега?

- Още преди година получих доста примамливи предложения от български големи медии и медийни холдинги. Много примамливи във финансов аспект и като позиция – на супервисоко място. Става въпрос за длъжност изпълнителен директор, член на борда на директорите, но няма да участвам пряко на екрана. Не желая да бъда конкурент под някаква форма на bTV. Предпочитам с по-стратегически неща да се занимавам.

- Например?

- Управление на цял нов медиен проект. Ето това, което правим с Димитър Аврамов (политолога – б.а.) по отношение на тези сайтове е нещо подобно. Аз имам партньори, с които заедно мислим по тези идеи. Например да направим грандиозен европейски проект в интернет. Със сигурност оттук нататък ще се занимавам с интернет. Но до седмица-две ще обявя кое от всички предложения, които съм получил до момента, ще избера.

- От телевизии?

- Става въпрос за медийни проекти, не само за телевизии. Искам още малко чисто физически да имам няколко дни, в които с bTV да приключим отношенията в коректен тон. Те ме търпяха година. Аз бях иди ми-дойди ми единия ден, идими – дойди ми.

- Правим интервюто във вашия нов кабинет срещу Народното събрание, който е в офиса на сайта bnews.bg. Участвате ли в интернет бизнеса?

- Аврамов развива целия проект от няколко години, но преди аз да го запозная с моите американски приятели, не му обръщаха внимание. Той ми отвори очите за интернет, аз – как интернет може да бъде сериозна медия. Той направи преди години сайта bpost за международна политика, на мен ми подари блога barekov.com. Аз 2 г. го държах в рафта с книгите прашасал, след това го изтупах от прахта. Мои приятели ме запознаха с топжурналисти от американски медии, които са излезли от тях и са направили блогове. Сред тях се оказа Тина Браун, бивш главен редактор на “Венити феър", на сп. “Нюйоркър". Изведнъж тя изскача на свободния пазар и създава първо блога, след това сайта “Дневният звяр". Тя ме запали страшно за интернет.
Офиса, където се намираме, го даде наш общ приятел с Митко, който си го беше взел за други цели, но предвид кризата реши, че така и така му плаща наема, няма да го ползва, и приюти първоначално 4-5 души около Митко, които го списваха.

- Вие собственик ли сте в този сайт?

- Собствениците са няколко момчета, аз нямам собственост. Единственият верен факт, който изнесоха във в. “Капитал", беше, че преди време имаше предложение жена ми да бъде приета тук за член на съвета на директорите. Но тези хора, които се занимават основно с интернет, са малко странни. Идеята, която те не приеха тогава, бе на жена ми – да се направи хубав светски сайт. Съпругата ми имаше една среща тук, която може би остана в тайна, между нея и Берлускони, когато той беше в София. След това и с г-н Валентини, който е дясната ръка на Берлускони. След като им разказала за сайта, те предложиха дори да инвестират в тази идея. Тогава нещата не станаха, но смятам, че до 2-3 месеца ще бъдат осъществени.

- Кои все пак са собствениците на сайта, в чийто офис сме сега?

- Не мога да говоря от тяхно име.

- А защо вие имате кабинет тук?

- Този кабинет е тук от два дена. Той е още неуреден. Ще съм тук, докато реша накъде да поема.

- Свързват ви с Иван Терзийски – охрана в Би Ти Ви, който е бил ваше подставено лице в сайта, така ли е?

- Да се свържат с Иван и да го питат. Той ми е приятел от много отдавна, приятел е и на други хора, има федерация по карате, ако не се лъжа. Той е много странен човек, каратист с черен колан, не знам защо този човек по някакъв начин трябва да бъде свързан точно с мен. Най-хубавото нещо, което ми се случва в последните дни, е, че вече мога да говоря само от собствено име.
Затова си направих и блога, за да мога да си съхраня гражданската позиция за бъдещето на България. Много пъти ме питаха защо започнах с Бойко Борисов в блога. Ами беше ми интересен и ми бе приятно да го интервюирам преди изборите, а други хора ми бяха неприятни и затова не им дадох място в блога.

- Вярно ли е, че близостта с Христо Ковачки е развалила отношенията ви с bTV?

- Не съм си развалил отношенията с bTV, а и Ковачки може би е бил веднъж в предаването. Имахме рубрика, в която всяка политическа партия можеше да си плати някаква сума и да представя партийната си програма. С решение на директорите на bTV тази рубрика беше 10 мин един път в седмицата. Не съм виновен, че БСП и ЛИДЕР купиха време. Всяко нещо има просто обяснение, въпросът е, че България е страна на слуховете.

- Получавате заплата по обикновен трудов договор, а имате джип и 5-има души охрана, как?

- Ето поредната простотия. Наистина имам джип от три години, той е на семейната ни фирма в Пловдив, изплаща се на лизинг и вече е загубил поне 50% от стойността си. Нямам книжка, вози ме шофьор. Фирмата ни се занимава с търговия на зърно, на хляб и т.н. Имаме и галерия.

- На чие семейство са тези неща – на вашето или на жена ви?

- Имам няколко атрактивни имота в центъра на Пловдив. Ето, снимка на прадядо ми Никола Бареков виси зад мен. Заради него имам всичко това. Той и другият ми прадядо са държали трите централни кина на Пловдив, фабрика за лимонада, за кревати и няколко сгради в центъра.
След като казах всички тези неща, може би трябва да си взема охрана. Дълги години жена ми го отнасяше как тя била богата реститутка. Да, общо с нея горе-долу добре си живеем. Единственото ни жилище, което обитаваме, е апартамент в краен софийски квартал, който изплащам за 35 години. Не ми е подарен от един президент, както някъде се появи в жълтата преса.

- Какво ще правите оттук нататък? Вярно ли е, че са ви предложили ръководни постове в ТВ 7 и Би Би Ти?

- Имам две предложения за няколко ръководни поста. Най-атрактивното предложение като заплащане беше от една от тези телевизии и постъпи някъде около 5-6 месеца преди изборите. Честно казано, 4-5 месеца мислих, почти бях приел, след което се отказах. Предложението отново е актуално и днес.

- Какво ще стане с политическите ви коментари, които обичате да правите?

- Продължавам в блога си, вече съм освободен от отговорността да представлявам bTV. Мога да изразявам лична позиция. И сега ще кажа, че в държавата предстои голяма битка. Няма да е за кокала. Това ще е битка кой ще дърпа юздите на българската икономика, енергетика, въобще всички ресурси, които България има.
Битката е проста – от едната страна ще бъдат западните ценности, Америка, Европа, от другата страна ще е Русия. Сега не мога да кажа кой ще представлява руските стратегически интереси. Мога да кажа обаче, че Бойко Борисов се очертава като единствената алтернатива на западната ценностна система в България. Дано не съм лош пророк, но смятам, че за Бойко предстоят много тежки мигове. Той ще бъде подложен на сериозна атака от всички тези кръгове, които не искат в България да се състои промяната. Говоря за олигарси, за хора, свикнали да крадат по няколко милиарда от държавния бюджет годишно. По моя информация Бойко е казал, и мисля, че добре е бил разбран, че няма да се краде по негово време. Докато е в силна позиция, а той ще е на нея в следващите две години до президентските избори, кранчето секна за всички, които бяха в комфортната позиция само допреди няколко месеца. Аз смятам, че тези хора няма да му простят.
Аз пък съм в подготвената позиция вече да мога да взимам позиция в тази битка. Заставам зад този, който ще олицетворява и ще представлява западните ценности в България.

Стр. 13

3 Responses to “Николай Бареков, тв журналист: На 37 години не ми отива обикновен трудов договор”

  1. Александрова Says:

    Добре, че се отървахме от тоя психопат! Не му отивал обикновен трудов договор, да го ожалиш жив с мизерна четирицифрена заплата, за едно грачене рано сутрин! Ай, добре, че се разкара, да си починем и ние от тая напаст и досада!

  2. laroshfuko Says:

    Неприятна личност – “полуурбанизиран лайномет”……..

  3. Someone Says:

    Няма такъв палачо просто …

Leave a Reply