Никос Асикис, изпълнителен директор на бранд-маркетинг компанията ADV Prodigy: Новите технологии в рекламата действат в комбинация с традиционните канали

в. Класа | Инна ВАСИЛЕВА | 2010-02-03

Никос Асикис е основател и изпълнителен директор на бранд-маркетинг компанията ADV Prodigy, която от март 2009 година се листва на БФБ-София. Има повече от девет години опит в различни агенции, работил е с рекламодатели като Coca Cola, Marlboro, X-Box, Nivea, Jacobs Cafe и SonyEricsson в Гърция и в други европейски страни. Специализирал е финанси в Университета в Патра и има диплома по масови комуникации и масмедии от университета "Пантеон“ в Атина.

- Г-н Асикис, защо избрахте София за център на бизнеса си в региона?

- Много от клиентите ни в Гърция развиват бизнеса си и в България и трябваше да ги обслужваме и тук. Планираме също стъпване на пазарите в Кипър, Румъния и Македония и затова избрахме София за център на нашата дейност. Освен това пазарът в България предлага доста възможности.

- В някои от кампаниите си в Гърция използвате блутуут технологии. За какви рекламодатели са подходящи такива средства?

- Блутуут маркетингът е нов, иновативен начин за реклама. Всяка компания може да адаптира кампаниите си към такъв тип реклама. Трябва обаче не просто да се използва блутуут като инструмент, важна е правилната и креативна употреба на новите средства. Изпращането на съобщения и картинки до мобилните устройства на потребителите не е достатъчно, необходимо е повече, за да предизвика не само разпознаване на марката, а и продажби и лоялност. В Гърция например реализирахме кампания за Sony Erickson, в която комбинирахме външна реклама и блутуут. Инсталирахме 150 блутуут сървъра в автобусни спирки, на които постери приканват потребителите да активират блутуут устройствата на телефоните си. След това сървърът им изпраща уникален код, чрез който могат да участват в промоция, ако посетят магазин на клиента или неговия сайт. Тази кампания беше толкова успешна, че най-голямата телевизия в Гърция направи специален репортаж за инициативата.
В друга иновативна кампания, по която в момента работим в Гърция, ще поставим в цялата страна над 300 сървъра в магазините на клиента и ще изпращаме различни съобщения на потребителите във всеки град и магазин.

- Клиентите ви в България проявяват ли интерес към подобни кампании?

- Да, в момента обсъждаме такива кампании в България, но не мога да съобщя имената на клиентите. Стратегията ни включва не просто разпознаване на марката, а увеличаване на продажбите и лоялността. В този смисъл създадохме и уникален маркетингов инструмент – ©Barcode Game™. Това е запазена търговска марка на ADV Prodigy. Принципът на играта е да се разпространяват сред потребителите карти за участие, всяка от които има уникален баркод. Всички карти носят награда, а за да разбере потребителят каква е тя и да я получи, трябва да отиде в магазин на клиента. Най-голямата награда в кампанията ни за Vodafone например бе 42-инчов телевизор, а повечето печелят отстъпка в магазина. Обикновено участието на потребители в промоции е 7% от всички, до които е стигнало рекламното послание. Резултатът, който постигнахме с нашия клиент чрез ©Barcode Game™, е 73% участие. Ръстовете в продажбите, които отчита клиентът чрез тази игра за последните две години, е 25% по време на промоциите. А най-добрите ни резултати са 61,2% ръст в продажбите. При последната такава промоция за магазини Germanos в Гърция разпространихме 500 хиляди карти за участие, 210 хиляди нови клиенти посетиха магазините за един месец. Дори най-мащабната тв кампания не може да постигне такъв резултат. Затова и не сме тежко засегнати от кризата. Рекламният сектор в България и Гърция регистрира спад от 30-40% за 2009 г., но това засяга повече ATL сектора (медия базирана реклама – тв, преса, аутдоор, радио – бел. ред.). Има известен спад и в BTL (реклама чрез директна комуникация – писма, промоции – бел. ред.), но компаниите предпочитат да инвестират повече в BTL услуги, защото ефективността е по-висока и е по-лесна за измерване.

- Ще изместят ли новите технологии традиционните канали за реклама?

- Не мисля, но ще бъде мъдро, ако рекламната индустрия се опита да бъде по-креативна и отворена към нови възможности и технологии и съчетава технологиите с традиционните средства за реклама. Както например направихме ние в блутуут кампанията. Чрез външна реклама може да се постигне най-много 10% ръст в разпознаването на бранда и това е всичко. Но ако се съчетае с други, модерни технологични средства, резултатите могат да бъдат смайващи.

- До какви промени в поведението на потребителите и в посланията доведе икономическата криза?

- Потребителите вече очакват от бранда нещо повече от удовлетворението, че ползват популярна марка – искат отстъпки. Тази промяна влияе и на рекламните послания. Компаниите, които в миналото инвестираха големи суми в изграждането на имиджа си, сега търсят креативни начини да предлагат промоции. Марка скъпо уиски не може да даде отстъпка, това би навредило на имиджа й. Но чрез ©Barcode Game™ например не се предлага намаление, а потребителят го печели в игра наред с други възможни награди.

- Има ли разлика между българските и гръцките потребители в това отношение?

- Всички потребители, независимо дали са в Гърция, България или дори САЩ, изискват по-ниски цени и отстъпки. Повечето гръцки потребители все още са лоялни към определени марки, но те започват да изискват повече от тях. Тук, в България, а и може би в цяла Европа намаленията се оказват решаващи за покупка.

- Каква е вашата прогноза за развитието на рекламния пазар в нашия регион през следващите години?

- Като се има предвид, че за 2009 г. наблюдавахме 30 до 40% спад на разходите за реклама, смятам, че вече дъното е достигнато и инвестициите в реклама няма да намаляват повече и през тази година ще се запазят на нивата от миналата. В сектора на промоциите през 2010 г. очаквам увеличение на инвестициите и ръст от поне 5%. През 2011 г. ще наблюдаваме още по-голям ръст на разходите за промоции и плавно увеличаване на рекламните разходи.

- А как стоят нещата в интернет сектора?

- Повечето рекламодатели се страхуват от интернет рекламата. В Холандия например 100% от рекламните кампании включват интернет. В Гърция цифрата е 5%, а в България резултатите са по-добри, защото интернет пенетрацията е по-добра. Трябва още много неща да се случат, за да достигнат онлайн кампаниите пазарния дял, който им се полага.

Стр. 15

Снимка: com.investor.bg

Leave a Reply