Никос Асикис, изпълнителен директор на рекламна агенция Advertising Prodigy: Живеем в дните на отстъпките

в. Дневник, Компании & Финанси | Зорница СТОИЛОВА |2009-12-22 

- Основната ни цел е да създадем рекламен чадър от много маркетингови елементи и услуги

- Изглежда много просто, но понякога точно простите идеи са най-успешни

Никос АсикисИзпълнителният директор на рекламна агенция Advertising Prodigy Никос Асикос е от хората, които вярват, че рецесията предлага повече възможности за промоционалния маркетинг, отколкото проблеми. Разговаряме с него за най-често срещаните спънки пред ефективността на промоциите като бизнес и какви са средствата за преодоляването им.
"Живеем в дните на отстъпките и намаленията", простичко казва Никос Асикис. Той е убеден, че въпреки лошия период, през който преминава рекламният бизнес, в по-печелившата позиция са онези, които се фокусират в лице-в-лице (one-to-one) комуникацията, търсеща индивидуалния подход към потребителя. И сега не е времето да се гради имидж, а да се стимулират продажбите. "Когато хората влязат в магазина, не избират непременно марките, които са видели вечерта по телевизията, а търсят онова, което им е най-изгодно", обобщава изпълнителният директор на може би най-новата рекламна агенция на българския пазар.
Advertising Prodigy е регистрирана в края на 2007 г. в Гърция, а в края на февруари тази година стъпва в България и взема нетипичното за рекламна агенция решение да се листва на българската борса. "Знам, че е малко необичайно, но нашият бизнес план е експанзията на компанията на Балканите", обяснява Никос Асикис. И продължава: "Избрахме София за център на тази дейност. Основната ни цел е да създадем рекламен чадър от много маркетингови елементи и услуги."
В България Advertising Prodigy разполага с шест души постоянен екип, които се грижат за обслужването на клиентите, но заедно с хората, които се наемат за реализирането на промоции и кампании, агенцията достига над 300 души. По думите на Асикис компанията влиза в ролята на инструмент за нуждите на маркетинг мениджъра и затова в портфолиото им от услуги влизат разнообразни решения – от промоционални активности, през производство на тв реклами, бенчмаркинг (сравнителен анализ – бел. авт.), мониторинг на конкурентите, предложения за нови рекламни канали и т.н.
Сред клиентите й са Germanos, HTC, Sony Ericson, Henkel. Асикис определя като ключова цел на агенцията през 2010 г. да увеличи броя на клиентите си и размера на екипа си в България. Планира и да отвори нови офиси в Македония и Кипър. "Може би и в Румъния, но това ще е по-скоро третата стъпка", коментира той.
Според Никос Асикис един от най-големите проблеми на промоционалния маркетинг е, че клиентът получава информация за това как протича промоцията едва след края й и няма възможност да реагира, ако тя не върви добре. Той казва, че системата за раздаване на подаръци на потребителите също не е съвършена и много от тях се губят, докато стигнат до консуматора. В стремежа си да намерят решение на тези проблеми, които често поставят под въпрос ефективността на промоциите, Advertising Prodigy патентоват своя инструмент Barcode Game, който по думите на Асикис е комбинация от софтуер и начин на мислене, специфичен подход към клиентите.
"Според маркетингови изследвания, които анализират промоциите, потребителите вече не вярват в лотариите, дори ако подаръците имат голяма стойност", разказва той. И уточнява: "Предпочитат да спечелят веднага нещо малко, но със сигурност. Затова основната ни стратегия с Barcode Game беше, че всеки печели веднага."
Според Асикис, особено във време на финансова криза, задачата на рекламната агенция е не само да насърчи продажбите на мястото на продажба, но и да увеличи трафика в магазина с нови потенциални клиенти. По този модел с помощта на Barcode Game те са реализирали успешно кампании за Germanos, Sony Ericsson, MTV, концертите на Tiesto, Linkin Park, Depeche Mode. "В момента провеждаме коледна кампания за Vodafone. В преговори сме и с клиент в България, но все още не мога да съобщя името му", казва той.
По думите му една от кампаниите, които постигат най-добри резултати, е тази, която реализират за веригата за мобилни телефони и аксесоари Germanos в Гърция. "Концепцията ни е, че раздаваме на потребителите специални карти за участие в игра, всяка с уникален баркод, и ги каним да посетят магазина на Germanos, за да видят какво печелят", разказва Никос Асикос. И добавя, че основните им послания са, че всеки печели, и то веднага.
Според Асикис неработещият маркетинг е да убеждаваш клиента да си купи нещо. "Старите техники за насърчаване на продажбите не се посрещат добре от потребителите", казва той. И обяснява: "Когато потребителят отиде в магазина и даде промоционалната карта на продавача, тя минава през баркод скенер, който е свързан с компютър. Когато продавачът сканира картата за игра, потребителят веднага разбира какво печели и си получава подаръка директно в магазина. Може да бъде телефон, фотоапарат, телевизор или пък купон за отстъпка."
Резултатите от последната им промоция за Germanos са 25% увеличение на продажбите и 42% участие на потребителите в игра при обичайно 7% за класическите промоции според анализите на компанията.
За Никос Асикис обаче по-важният момент е, че клиентът може да извършва постоянен мониторинг на активностите чрез софтуера на Barcode Game. "Всичко се наблюдава онлайн. Бранд мениджърът може да следи денонощно развитието на промоцията", обяснява той и добавя, че клиентът може да проследи също така всички детайли в даден магазин – колко потребители са участвали, какви подаръци са били спечелени, каква част от ваучерите за намаление са използвани.
"Изглежда много просто, но понякога точно простите идеи са най-успешни", завършва с усмивка Асикос.
Стр. 5

Leave a Reply