Нито брат ми, нито кумецът ми Тупарев ме хвалят

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 2010-03-20 

За втори път Олга Лозанова е програмен директор на Нова тв, като сега е поела тези функции и за каналите “Диема”.

Между 2001 и 2006 г. тя заема същата позиция в Нова тв, след което си тръгва оттам, за да направи пиар агенцията “ОТ-ДО Консулт”. Малко по-късно става директор “Корпоративни комуникации” в М-Тел. Две години са й напълно достатъчни, за да се върне след това пак в медия.

Завършила е българска филология в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Баща й е известният архитект Лозан Лозанов, майка й Олга Станева също е архитект. Затова пък всички познават брат й Георги Лозанов като медиен експерт.

Олга е омъжена за художника Кирил Якимов.

- Г-жо Лозанова, вие с вашето семейство бихте ли влезли, за да ви гледа цяла България?

- Моето шумно, безумно италианско семейство, което непрестанно живее на педал, сигурно би било любопитно за наблюдение. А пък за мен не е никакъв проблем кой ме гледа и с какво око. Но не бих могла да вляза в къщата по съвсем други причини – не мога да си представя повече от 5 минути без да говоря по телефон, повече от 5 дни без да превключвам с дистанционното различните програми и не мога да заспивам вечер, ако не чета роман или поне не го пиша.

- Как ви хрумна идеята да влязат цели семейства в новия сезон на “Биг Брадър”? Защо го правите?

- След бума на турските сериали като че ли знаем много повече за това какъв е моделът на едно турско семейство, отколкото как живеят Петрови от съседната улица. Затова решихме да посветим този сезон на “Биг Брадър” на семейството, защото то е ключ към това какво ни се случва и като общество.

“Биг Брадър фемили” е телевизионен хибрид между познатия формат и други жанрове като семейна сага, комедия на нравите, социална публицистика. В къщата ще живеят между 9 и 12 семейства, всяко от които представя различен модел на отношения и възглед за света. Кой от тях ще е най-успешен и кой най-провален? Кои са ценностите, които изграждат различните модели, ще оцелее ли традиционното българско семейство и какво изобщо се крие зад понятието традиция? Колко далече или близо е балканският модел до европейския? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще се разиграват пред очите ни през водопад от сълзи, смях, любов, страст, отчуждение, сблъсъци и прегръдки.

Нова тв винаги е експериментирала и провокирала зрителите с неочаквани решения. По всичко личи, че и този сезон ще бъдем на гребена на вниманието, ако съдя по огромния интерес още преди началото на предаването.

- Има ли известни семейства?

- На 22 март в къщата ще влязат десетина абсолютно анонимни семейства, но прогнозирам, че най-късно след месец те вече ще са звезди от най-гледания български реален сериал.

- Колко деца ще влязат в къщата и в кое училище ще учат?

- Засега ще влязат 5 деца на възраст между 2 и 7 години, които през първите две седмици ще бъдат като на ваканция и ще стоят в къщата, без да ходят на училище. След това ще посещават престижно учебно заведение, където ще се обучават по лицензирана от министерството на образованието програма, обогатена с разнообразни извънкласни дейности, които да развиват техния творчески потенциал.

- Родителски и неправителствени организации се притесняват за психичното здраве на децата, които ще участват. Имат ли основание?

- Според нашия екип от психолози няма никаква реална опасност за психичното здраве на децата. Тяхното становище почива както на богатата им практика и опит при работа с подрастващи, така и на редица детайлни изследвания, правени върху децата, които вече са живели в къщата на “Биг Брадър” в предишните сезони.

Взети са всички възможни мерки, за да се чувстват децата комфортно и в безопасност – от обезопасяването на самата къща през разнообразяване на ежедневието им с извънучилищни занимания до факта, че те няма да участват в нито една от мисиите на “Биг Брадър”.

А най-голямото предимство за тях е, че ще имат възможност да прекарват много повече време от обикновено с родителите си – лукс, който малко хора извън къщата можем да си позволим.

- Има ли голямо разделение между различните семейства – какво е то и на какво се дължи?

Най-бедното семейство в къщата живее със 100 пъти по-малко средства от най-богатото.

Най-младото е с около 50 години по-малко от най-възрастното. Има семейство, което е прекарало 15 000 дни повече заедно от друго и пр. Тоест различия има и те са търсени, за да се постигне пълнота на палитрата. Но както във всеки сезон на “Биг Брадър”, и тук ние не целим представителна социологическа извадка, а подбираме семействата по други критерии – интересна история, типажи, възможност за взаимодействие вътре в къщата.

- Какви пари плащате на семействата?

- На семействата не се плащат хонорари за участието им, но те ще получават от “Биг Брадър” заплата, пропорционална на парите, които вземат в реалния живот. Така че в понеделник ще разберете кой с колко пари ще трябва да преживява в къщата.

- Какво ще ядат, кой ще им готви, какво ще се продава в магазина?

- В къщата ще има супермаркет и ресторант. В зависимост от възможностите и желанията си съквартирантите ще могат да си готвят или да се оставят в ръцете на професионалните готвачи.

След бума на турските сериали знаем за техните семейства, но не и как живеят съседите Петрови.

- Външните хора, които ще влизат в къщата, подписват ли някаква декларация да не говорят какво се случва вътре?

- С всички има сключени договори с клауза за конфиденциалност.

- Почти всички предавания на Нова тв ще бъдат ангажирани с “Биг Брадър”. Как ще се случва това?

- Тук не става въпрос за някакъв нарочен ангажимент, а за разглеждане на случващото се в къщата през различни ъгли. “Биг Брадър” е такъв тип предаване, което лесно се превръща в социален феномен, в нещо, което наред с футбола, политиката и светските клюки се обсъжда на следващата сутрин. Затова по естествен път влиза в дневния ред на останалите ни предавания.

- Участниците този сезон са различни, но реално шоуто е същото. Не омръзна ли на хората? Докога ще правите “Биг Брадър”?

- Докато хората искат да го гледат. Всеки сезон ние избираме различен фокус и всъщност правим различно предаване. “Биг Брадър” е единственото риалити, което се превърна само в жанр. Както продължават всеки сезон да се правят различни сериали, така и всеки сезон на “Биг Брадър” е като отделен сериал.

- Ще има ли “ВИП Брадър” за семейства или друг вариант?

- Както обичаше да казва царят, рано е да се каже.

- Би Ти Ви и ПРО.БГ снимат сериали, Нова тв спря “Забранена любов”. Ще го пускате ли пак, след като имате готови 100-ина серии? Ще продължите ли да го снимате?

- Първият сезон на “Забранена любов” беше успешен за Нова. Имаме заснет втори сезон, който ще излъчим и ако и той е така успешен като първия, ще снимаме и трети.

- Планирате ли нов български сериал?

- Да, дори наскоро приключи конкурс на Нова тв за сериал, в който за моя радост участваха почти всички големи продуценти, както и много млади хора. Но планирането и подготовката на такъв проект е дълъг процес, така че още сме в началото.

- Защо телевизиите се обърнаха към сериалите? Отива ли си модата на риалити форматите?

- Двата жанра не са взаимно изключващи се, а взаимно допълващи се. В България просто първо се разви риалити телевизията, а сериалите тепърва прохождат. Досега телевизиите бяха плахи и както обикновено Нова първа от частните медии експериментира. Смятам, че сега и останалите, окуражени от успехите на турските колеги, ще започнат по-смело да инвестират в производство на собствени сериали.

- Какво ще гледаме през тази и следващата година, когато според икономистите кризата все още ще я има? Как телевизиите планират да се спасяват в тежката икономическа ситуация?

- Телевизията в това отношение е много различна от другите типове бизнес, защото не можеш да “свиеш” производството заради кризата, тъй като денят продължава да има 24 часа и ти трябва да произвеждаш същото количество програма, независимо че приходите ти намаляват. Не можеш да си позволиш и рязко да снижиш качеството, защото кризата пък вдига гледаемостта на телевизиите като цяло, тъй като хората не могат да си позволяват много други забавления и си стоят повече вкъщи. Затова, ако сега разочароваш лоялната си аудитория, много трудно ще си я върнеш обратно, когато кризата отмине.

Така че става дума за един сложен баланс, в който най-малките рестрикции са за програмата. Все пак, ако има нещо, което ще се случи като тенденция, смятам, че телевизиите като цяло ще залагат на изпитаните формули и по-малко ще рискуват.

- Защо забавните предавания са все повече в ефира – за да преодолеят медиите по-бързо кризата или има притеснение да се правят сериозни и задълбочени разследвания примерно?

- Притеснение няма. Нова прави много и задълбочени разследвания, които все по-често водят до вземане на мерки от страна на институциите, и това е окуражаващо. Не съм забелязала и някакво рязко покачване на количеството на забавните предавания спрямо миналите години. По-скоро се случва нещо друго, което е естествен процес – все повече се размиват телевизионните жанрове и сериозното влиза във форматите на забавното, както и обратното. Това според мен е пътят на модерната телевизия поне за нашите географски ширини, където често пъти политиката е по-забавна от шоупрограма.

- Георги Лозанов, който освен медиен експерт ви е и брат, често критикува или хвали Нова тв. Как се чувствате в двата случая?

- В телевизионния занаят, който е сред най-публичните, е задължително да успяваш да отделяш частния си свят от професионалния. Аз се смятам за вряла и кипяла в това отношение, защото не само с Георги имам подобни отношения. София е малка, телевизионните среди са още по-малки и почти с всички, с които се налага да работиш, имаш и някакви лични отношения.

А иначе Георги е цар на това да те критикува, докато те хвали, и обратното, така че никога не му се връзвам напълно.

- Вие сте кума на Нико Тупарев – продуцента, който прави доста предавания за Нова тв. Влияе ли това на работата ви и как?

- Виж горното, с изключение на това, че Нико никога, ама никога не ме е хвалил извън майтапа, тъй като често се спекулира с нашето приятелство. А то е старо като слон и силно като бик. На мен поне само ми е помагало в работата, защото знам, че мога да разчитам отгоре на 100-те процента, които той така или иначе ще вложи в продукта. А също така имам комфорта да му кажа направо къде е сгрешил според мен и за какъв тип предавания не става като продуцент. Защото всеки си има стил и не може да прави всичко.

- Умишлен ли беше скандалът в “Шоуто на Иван и Андрей” с Дянков и президента?

- Иван и Андрей, както личи от заглавието на предаването им, правят шоупрограма, в която всичко в рамките на закона е позволено и възможно. Смисълът на подобни шоута е да провокират, забавляват, вадят смешното от сериозното и обратното. Оттам нататък всеки може да реагира както сметне за уместно и това е веселата страна на демокрацията.

А иначе съм уверена, че и в най-смелите си сънища не са се виждали в центъра на процедура по импийчмънт, но явно няма невъзможни неща, както те самите обичат да се изразяват.

- Преди време при подобна ситуация Иво Инджев си тръгна от Би Ти Ви. Каква ще е съдбата на двамата водещи?

- Не мога да коментирам при каква ситуация и защо Иво Инджев си е тръгвал от Би Ти Ви, но Иван и Андрей са добре дошли в Нова.

- Когато политиците се карат, медиите печелят ли?

- А вие как мислите?

- Преди време се бяхте откъснала от медиите и работехте за телекомуникациите. Защо се върнахте?

- Телевизията е голяма тръпка, но е толкова интензивна като преживяване, че трябва да се самоизключваш от време на време, да я огледаш отстрани и после пак да скачаш в месомелачката. При мен обаче, както всичко, и това беше повече плод на случайност – не бях планирала първото си напускане на Нова тв, а още по-малко съм мислила, че някога ще се завърна пак.

- Как коментират у вас постоянната ви заетост?

- Не я забелязват, защото за относително краткото време, което прекарвам вкъщи, успявам да наложа такъв шеметен ритъм, че им трябва време да си отдъхнат.

- Как се забавлявате в свободното си време, семейно ли?

- За мене най-голямата забава е общуването във всичките му проявления. А пък най-любимото ми общуване е със семейството и приятелите, които са се слели в едно, защото гледам на роднините си като на приятели и на приятелите си като на семейство.

- За какво си харчите парите?

- О-хо-хо – истински професионалист съм в този занаят. Вино, пътуване, ресторанти, покер, обувки, книги, списания… Това, за което не съм похарчила нито лев, е козметика и спорт, което все повече е видимо и с невъоръжено око. Но явно всяко нещо, дори и това, което не си купил, си има цена.

По нашите ширини политиката често е по-забавна от шоупрограма.

Стр. 12-13

Leave a Reply