Нощта на наградите

сп. Мениджър | 30.10.2010 

Приключи третият национален конкурс "Мениджър на годината". Победител е Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "Мобилтел". Той получи и специалната награда на зрителите на bTV. Новоучреденият приз за устойчив бизнес отиде при Иван Василев, управител "TNT България". Заключителната церемония бе най-изисканото бизнес събитие за годината.
БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕ с добрите мениджъри, които работят в страната – българи и чужденци. Те постигнаха впечатляващи резултати в изключително трудни времена. Националният конкурс "Мениджър на годината 2010" бе най-оспорваният досега. Той се наложи като централно събитие в бизнес календара на страната. Това са посланията на приключилия трети конкурс "Мениджър на годината". Той се организира от списание "Мениджър". Основен партньор е консултантската компания "Делойт България", която по своя методика оценява кандидатите и посочва победителя.
Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "Мобилтел", е Мениджърът на 2010 г. Той спечели в конкуренция с още 83-ма много успешни ръководители. Това бе най-оспорваният конкурс в последните три години.
До финала достигнаха десет мениджъри: Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "Мобилтел", Джон Кларк, изпълнителен директор на "Енел Марицаизток 3", Димитър Илчев, главен мениджър на "Евромаркет груп", Зоя Паунова, изпълнителен директор на "АстраЗенека България", Иван Василев, управител на "TNT България", Ираван Хира, генерален директор на "Хюлет-Пакард България", Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България), Ренато Келер, изпълнителен директор на "Байер България", Теодора Георгиева-Милева, изпълнителен директор на "OMV България", Тодор Желязков, управител на "Елтрак България".
Андреас Майерхофер е първият чужденец, който печели конкурса "Мениджър на годината". Той получи кристалната статуетка от Васил Мирчев, издател на "Мениджър" и председател на борда на директорите на "ВМ финанс Груп" (резюме от изказването на Васил Мирчев, моля четете в отделен текст). Победителят прие наградата с дълбок поклон и видимо развълнуван, благодари първо на своя екип. "Бих искал да споделя тази награда с всички служители на "М-Тел". Благодаря на списание "Мениджър", което организира това вълнуващо събитие и учреди тази награда. Ние в "М-Тел" смятаме, че инвестицията в тази прекрасна държава си заслужава. Тази година освен този приз аз получих и моята най-голяма награда – моя син", сподели от трибуната Мениджърът на годината. И благодари на семейството си за подкрепата и специално на съпругата си: "Зад всеки силен мъж стои една силна жена", каза трогнат изпълнителният директор на "Мобилтел" (моля, четете интервю с него в следващите страници).
Андреас Майерхофер стана носител и на първата награда на зрителите на bTV. Те гласуваха за десетимата финалисти в сайта на телевизията. Специалната награда му бе връчена от Александър Шумарски, директор "Интернет" в "bTV Медиа груп". На второ място зрителите класираха Зоя Паунова, изпълнителен директор на "АстраЗенека България", а на трето Иван Василев, управител на "TNT България". Той получи новоучредения от "Мениджър" приз за устойчив бизнес. Иван Василев е финалист в конкурсите "Мениджър на годината" -2008, 2009 и 2010 г. Наградата му бе връчена от Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на "Асарел Медет", победител в конкурса "Мениджър на годината 2009" и председател на Клуба на финалистите в конкурса "Мениджър на годината". За церемонията по червения килим к?>м аулата на Софийския университет преминаха едни от най-успешните предприемачи и мениджъри в България, участниците в конкурсите "Мениджър на годината" – 2008, 2009, 2010 г., шефовете на големите български медии. Те бяха посрещани на входа от прекрасните изпълнения на тримата тенори Кирил Илиев, Илиян Недев и Александър Господинов от "Кирил Илиев трио – Тенорите", които създаваха неповторимо настроение.
Специален гост на церемонията бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В своето поздравление към мениджърите той изтъкна, че усилията им дават резултати. "В редица отрасли вече отбелязваме ръст. Вашите стоки намират добра реализация в чужбина. Тъй като рано или късно ще се върна във вашите редици, моля, поддържайте огъня", призова министърът.
В своето приветствие Илиян Василев, председател на "Делойт България", предложи в конкурса догодина да има специална награда за мениджър от публичния сектор.
Тази година аулата на Софийския университет едва побра всички гости. Церемонията продължи около два часа. На сцената, която напомняше разгърнато списание "Мениджър", по традиция един след друг излязоха всичките десетима финалисти. Те получиха специална грамота за високи постижения в мениджмънта. Всеки беше представен с кратък видеоматериал. (Какво казаха финалистите и от кого получиха наградите, моля, четете в отделен текст.)
Голямата изненада в програмата тази година бяха акробатите от арт формация "Акро фор". Техните виртуозни изпълнения символизираха пирамидата в управлението на компанията и значението на екипа. Очарована, публиката непрекъснато ги аплодираше. Водещи бяха актьорите Яна Маринова и Николай Илчев.
Заключителната церемония на националния конкурс "Мениджър на годината" бе в стилистиката на строго официалните събития от висок клас Идеята и цялостната концепция бе дело на Христина Ванчева, управител на рекламна агенция АТеат. Агенцията бе и основен организатор на церемонията.
***
Специални благодарности
"Мениджър" благодари на всички участници в конкурса "Мениджър на годината 2010". Вие имате много силни резултати в изключително трудна година. Отсега ви каним, скъпи приятели, да участвате в следващия конкурс "Мениджър на годината 2011". Убедени сме, че в предстоящите месеци ще постигнете още по-големи успехи. Желаем ви го от сърце. Специално благодарим на нашите спонсори "Перно Рикар България", "IBM България", "Булстрад Виена Иншурънс Груп", "УниКредит Булбанк". "ВМ Финанс Груп". Без вашата финансова подкрепа конкурсът изобщо нямаше да е същият. Благодарим на медийните ни партньори bTV, "Дарик радио", вестник "Стандарт", "Инвестор.БГ". които ни подкрепяха на всеки етап от конкурса. Благодарим на отговорните български медии, които отвориха страниците и ефира си за идеите на конкурса. Благодарим на рекламна агенция АТеат за перфектната организация на събитието.
Благодарим на специалистите от "Конгрестехник" и "Сценио" за отличния звук, картина и сцена и на "Рене Кетъринг", които добавиха и кулинарен блясък на събитието. Всички нас – списание "Мениджър", участници в конкурса, спонсори, медийни партньори – ни обединява идеята да издигаме престижа на мениджърската професия, да станат имената на успешните български мениджъри по-известни в обществото. Това е каузата на конкурса. Надяваме се, че с всяка измината година ще се доближаваме до нея.
***
Васил Мирчев, издател на "Мениджър": Когато мениджърите отново започнат да мечтаят, тогава България ще стигне там, където мечтае да бъде
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ ЩАСТЛИВ, че сме тук заедно в този най-важен и вълнуващ момент на конкурса "Мениджър на годината". 84 достойни мъже и жени, много силни професионалисти, се включиха тази година в това най-престижно бизнес състезание. Това е важна част от хората, които дават облика на новата българска икономика. Благодаря на всички от сърце.
Вероятно след няколко години ще разказваме на децата си какво се случи през 2009 и 2010 г. Нашата история в тези две години можеше да бъде много по-мрачна, тъжна и сурова. За радост тя не е такава. Заради вас, хората в тази зала, които се изправихте срещу трудностите и изпитанията. Благодаря ви за всичко, което направихте, благодаря ви за тази наистина друга история, която ще разказваме на своите деца след години.
Винаги съм си мислил, че по-светлите времена в страната ще дойдат, когато добрите предприемачи, мениджърите започнат отново да нравят планове за бъдещето, когато започнат да мечтаят. Когато мениджърите отново започнат да мечтаят, тогава България ще стигне там, където мечтае да бъде.
Понеже стана дума за мечтите, конкурсът "Мениджър на годината" тази година за мен е една осъществена мечта. В него участваха толкова силни кандидати, колкото никога досега. Тези хора са от голямо значение за бъдещето на нашата страна. А в краткосрочен план те са особено значими за преодоляване на икономическата криза. Вярвам в бъдещето на тази държава.
***
Финалистите казаха:
Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "Мобилтел": Много съм щастлив, че съм тук тази вечер. За мен е голяма чест като чуждестранен мениджър да съм сред номинираните в конкурса. Радвам се, че "М-Тел" е сред 500-те най-добри компании в Югоизточна Европа.
Андреас Майерхофер получи грамота за високи постижения в мениджмънта от Георги Василев, зам. изпълнителен директор на "Булстрад Виена Иншурънс груп".
***
Джон Кларк, изпълнителен директор на "Енел Марица-изток 3": За мен участието на финала беше истинска изненада. В залата виждам много организации, които се справят страхотно в областите, в които работят. Това е двигателят, който ще отведе България в правилна посока. Всеки един от нас може да се гордее с компанията и с хората си. Аз лично много се гордея с екипа, с който работя в България. Имаме отлични служители и отлични мениджъри. Горди сме да се наречем българска фирма.
Грамотата на Джон Кларк му бе връчена от Силвия Пенева, управляващ съдружник на "Делойт България ".
***
Димитър Илчев, главен мениджър и председател на надзорния съвет на "Евромаркет груп": Впечатлен съм от този конкурс. Поздравявам списание "Мениджър" за това, че в тези толкова трудни времена успя да ангажира толкова мисъл, талант и мениджъри, които да споделят най-добрите си корпоративни практики. Респектирай съм от участниците тази година. Всеки един от финалистите е победител и еталон в бизнеса. Благодаря на екипа си за това, че трансформира най-добрите световни технологии и помага на българската индустрия да е конкурентоспособна. Грамотата на Димитър Илчев му бе връчена от Стюарт Тил, изпълнителен директор на "Инвестор.БГ".
***
Зоя Паунова, изпълнителен директор на "АстраЗенека България":
Наистина е вълнуващо да съм на тази впечатляваща церемония тази вечер, и то в този храм на знанието, който извиква чувство за уважение към академичността. Гордея се с това, че съм сред финалистите. Благодаря на списание "Мениджър" и на "Делойт България", че стартираха един много важен процес в българското общество. Те възпитават нова култура на уважение към отговорния бизнес. Тази номинация дължа на хората от моя екип. За мен те са незаменими, така както е Меси за "Барселона", защото и те по същия начин носят хъса за победа. Зоя Паунова получи грамотата си от Людмил Кържилов, управител на "Дарик Нюз".
***
Иван Василев, управител на "TNT България", финалист в конкурса през 2008, 2009 и 2010 г.: Завършил съм "Карл Маркс" и знам основните предимства на капитализма пред социализма. Истинският университет за мен обаче беше TNT, където научих основните неща за бизнеса. Иван Василев получи грамотата си от Десислав Атанасов, изпълнителен директор за Дивизия "Фууд сълюшънс" на "Юниливър" за Централна и Източна Европа и член на глобалния екип на "Юниливър Фууд сълюшънс".
***
Ираван Хира, генерален директор на "Хюлет-Пакард България": Служителите ни в България са 2500. Средната им възраст е под 30 години. Присъствието ми тук е признание за всички тези млади хора, които знаят, че бъдещето е по-добро от днес.
Ираван Хира получи грамотата си от Валери Костов, финансов директор на "Перно Рикар България".
***
Момчил Андреев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България): Акробатичнага пирамида (изпълнена от арт формация "Акро фор" по време на церемонията) много ми напомня на бизнеса. Напомня ми за това, че тези, които са на върха, полагат много усилия, за да стоят изправени, но тези, които са отдолу, полагат също много усилия. Ние в Райфайзенбанк започнахме да градим такава пирамида още от самото начало и към днешна дата имаме над 740 хил. клиенти, които сме спечелили заедно с моите колеги. Така че искам да им благодаря, както и на сп. "Мениджър". Момчил Андреев получи грамотата си от Александър Раков, генерален директор на "IBM България".
***
Ренато Келер, управител на "Байер България": Тук съм тази вечер, защото служителите и колегите ми във фирмата допринасят с идеи и решения, които ни помагат на пазара. Преди 4 години, когато приех предложението да дойда в България, колегите ми се смееха зад гърба. 3 години по-късно ние започнахме да изнасяме служители, които да работят в централата ни. Това показва колко конкурентоспособни са българите.
Ренато Келер получи своята грамота от Славка Бозукова, главен редактор на вестник "Стандарт".
***
Теодора Георгиева-Милева, изпълнителен директор на "OMV България", финалист в конкурса през 2009 и 2010 г.: Това, че съм на финала на този конкурс, е сериозна оценка и плод на усилията на целия колектив на OMV, компанията стана една от най-успешните в България. Това е много задължаващо. Ние ще продължим да предлагаме стойностни услуги на нашите клиенти и няма да преставаме да ги изненадваме с новости. За всеки един от финалистите вярвам, че тази оценка е още по-ценна, защото я получаваме в наистина тежка година. Това е сериозно предизвикателство за всеки един мениджър. Теодора Георгиева-Милева получи грамотата си от Андрей Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк.
***
Тодор Желязков, управител на "Елтрак България": Тази година конкурсът набра много популярност и това обяснява и силните кандидати в тазгодишното издание. В тази тежка година това, че съм финалист, доказва, че правим нещата правилно. В сравнение с другите финалисти ние сме по-малка компания, с 80 души екип, и това, че съм тук тази вечер, е още по-голямо признание за тях, признание за това, че се справяме добре. Призовавам всички мениджъри от малкия и средния бизнес да бъдат по-смели и да участват следващата година. Аз лично познавам много стойностни кандидати сред тях. Тодор Желязков, който за втора поредна година е на финала на конкурса, получи грамотата си от Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на "Индъстри Уоч".
***
Спонсорите за каузите на конкурса
Албена Трифонова, управляващ директор на "Перно Рикар България ": "Мениджър на годината" се появява в точния момент, в който всеки се движи по ръба. Разликата между успеха и оцеляването в бизнеса е почти невидима, а конкурсът улавя именно тази тънка граница. Това е форум за победители. В него загубили няма, защото всеки един от участниците вече се е състезавал със себе си и е постигнал успеха на признанието. Да бъдеш оценен и отличен в такива условия извън компанията, която управляваш, е истинското предизвикателство.
***
Александър Раков, генерален директор на "IBM България": Конкурсът е изключително полезен за всеки мениджър, тъй като се базира на утвърдена методология за избор – финансови показатели, добри управленски практики и не на последно място личностната характеристика на кандидата. "Мениджър на годината" е престижен конкурс, чиято цел е да търси, намира и утвърждава успешните лидери в България с техните две основни характеристики. От една страна, креативност – всички номинирани са лидери с различен поглед върху пазара, готови да експериментират, търсещи и намиращи нови начини за налагане на компаниите си. От друга – фокус и познаване на нуждите на клиентите – в силно конкурентна среда те имат избор и много възможности. Познаването и прогнозирането на нуждите на клиентите позволява партньорство на друго ниво и създава конкурентно предимство.
***
Румен Янчев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на "Булстрад Виена Иншурънс Груп ": Нашето застрахователно дружество подкрепя конкурса "Мениджър на годината" и участва в реализацията на редакционни идеи от няколко години. В списание "Мениджър" ние виждаме явление – едно много сериозно издание, което работи за бизнеса, прави сериозен конкурс и в него участват наистина добри ръководители. Въпреки бурното време, в което живеем, списанието чрез своите "разкази" се фокусира върху бизнеса, който пише историята на икономиката в България. Това не е история на отминаващите делници, а на реалните професионални битки за овладяване на времето, движението напред и нагоре. Тези битки се водят от личности с опит, авторитет, напрегнато ежедневие, професионални и житейски ценности и въпреки че създават съвременната ни история, невинаги са в челото на новините. Убедени сме, че тези събития, постижения и личности са това, което ни прави жива и перспективна държава. Затова ценим и подкрепяме усилията на сп. "Мениджър" да разказва за тях и да ги поставя в центъра на новините, където вярваме, че е мястото на добрите примери и от бизнеса, и от живота.
***
Анкета с медийните партньори
Какво още можем да направим за издигане престижа на мениджърската професия
Вилма Павлова, директор " Човешки ресурси", bTV Media Group: Медиите имат важна роля в изграждането на имиджа на мениджърската професия и правилното разбиране на същността й. Те могат допълнително да допринесат за утвърждаване на престижа на професията, като споделят с аудиторията добри мениджърски практики и дават по-голяма информация за "кухнята на мениджмънта".
***
Славка Бозукова, главен редактор на вестник " Стандарт": Най-важното, което медиите в България могат да направят за издигане престижа на мениджърската професия, е да отразяват добрия пример. Не само лошия. Във време на финансова криза е изключително важно да се знае кои са успешните мениджъри. Защото в такъв период, когато собствениците на фирми нямат свободни пари, именно мениджърите са тези, които с уменията и опита си крепят компаниите. Дълг на медиите е да изтъкват това.
***
Маринела Величкова, програмен координатор на "Дарик радио": Изключително любопитна би ми била една съпоставка между отговорите на доказали се мениджъри на въпроса "Как стигнахте дотук?" е тези на служителите в съответната фирма. И съм убедена, че припокриването на тези отговори прави мениджъра успешен. В тази връзка и особено в ситуация на криза, която често изисква нестандартни решения и подходи, представянето в медиите на профили на успешни мениджъри е нещо, което, от една страна, би било добро огледало за колегите им, а от друга – би повлияло за издигане престижа на тази професия. Медиите могат да бъдат незаменим помощник и на самите мениджъри с предоставяната от тях немалка по обем информация от различни сфери на обществено-политическия живот в страната и чужбина. Защото информираният мениджър със сигурност взема по-правилни решения. Макар и по-рядко появяващи се, публикациите за представянето на новаторски решения в отделните компании и case studies на отделни проекти също са начин мениджърската професия да получи необходимия и важен не само във вътрешнофирмен план статут на професията на истинския лидер.
***
Стюарт Тил, изпълнителен директор на "Инвестор.БГ": По принцип, когато отразяваме бизнес успехи, трябва да търсим какво стои зад тях: хората, начинът на работа, а не само голите факти и цифри. В тази връзка аз бих описал пътя на успеха на победителите в конкурса "Мениджър на годината" и бих споделил това и с останалите медии в България. Все пак не трябва да пазим добрите новини само за себе си!
***
Конкурсът е оценка за мениджъра, а не за компанията
Методологията се фокусира върху личните управленски качества и умения на ръководителите, съпоставени с международно възприетите стандарти. Това казва Илиян Василев, председател на "Делойт България"

- Господин Василев, с какво Андреас Майерхофер се отличи от останалите финалисти в конкурса "Мениджър на годината"?

- Неведнъж сме подчертавали уникалността на конкурса "Мениджър на годината", дължаща се на обективността на методологията, чрез която се оценяват кандидатите. Важно е да подчертаем още веднъж, че в конкурса се оценява мениджърът, а не компанията. В този смисъл големината и оборотите на компанията нямат определящо значение за оценката. Основният елемент на методологията, който е и с най-голяма тежест, е оценката на личните управленски качества и умения на мениджърите, съпоставени с международно възприетите стандарти.

- Кои бяха основните конкуренти за приза?

- Тази година конкурсът излъчи изключително силна финална десетка. Всеки един от финалистите е достоен за титлата "Мениджър на годината", което бе потвърдено и от факта, че крайните оценки на десетимата са изключително близки.

- Какви изводи за българските мениджъри и българския бизнес правите след третия конкурс "Мениджър на годината"?

- Налагат се два основни извода. Първият е, че върви ускорен процес на конвергенция на управленски капитал и практики. Имам предвид това, че все повече добри световни управленски практики се прилагат и в България. При това не само в клоновете на големи чуждестранни фирми, но и в чисто български компании. Вторият извод е, че се забелязва положителна промяна в общественото отношение към висшите мениджъри. Надявам се, че ще се укрепи признанието и взаимовръзката между управленците на корпоративно и публично равнище, в това число на компаниите в публичния сектор и висшия мениджмънт на държавата.

Стр. 14-15, 16-17, 18-19, 20-21, 22-23, 24 

Leave a Reply