Нов гаф на Плевнелиев: Наказва не според закона

в. Всеки ден | 12.01.2013

Росен Плевнелиев произведе гаф дори с наказанието на прессекретаря си Мария Иванова, поела отговорност за грешката с новогодишната реч на президента и снимката от Колорадо. Обявлението на президентската институция, че бившата журналистка от БНТ и настоящ говорител на Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана с "последно предупреждение", уличава държавния глава в неспазване на Закона за държавния служител и Кодекса на труда.
Според член 89. алинея 1 от Закона за държавния служител, който важи и за президентството, служител, който е нарушил служебните си задължения, се наказва с предвидените от член 90 дисциплинарни наказания, а именно: "забележка; порицание; отлагане на повишение в ранг с една година; понижение в по-долен ранг за срок от 6 месеца до 1 година; уволнение".
Законът никъде не предвижда санкцията "последно предупреждение", която уж била приложена към сгафилата Мария Иванова. Това кара мнозина да се съмняват, че Росен Плевнелиев изобщо е наказал прессекретаря си. Според някои държавният глава просто замазва грандиозния гаф пред обществото, за да понамалеят критиките към него и екипа му.
Самата Мария Иванова, вместо да си посипе главата с пепел, демонстрира нахалство. В свое изказване говорителката на Плевнелиев пое вината за гафа, но не пропусна да благодари на себе си и екипа, който "положи огромен труд, и то в празнични дни, за реализацията на новогодишното обръщение на държавния, глава". "Да напишеш 3 странички текст и да откраднеш 5 снимки от сайтове, без да се погрижиш за авторските права – това ли е къртовски труд?", дивят се политическите наблюдатели.

Стр. 11

Leave a Reply