Нов рунд на битката Би Ти Ви – “Булсатком”

в. Труд | Соня СПАСОВА | 09.01.2013

Сагата между Би Ти Ви и "Булсатком" е на път да засенчи и най-смелите автори на турски сериали.

"Нямаме просрочени задължения към телевизията. По договор всяка издадена фактура има срок, в който трябва да бъде платена и ние сме го направили", каза съсобственикът на "Булсатком" Пламен Генчев (интервю с него виж долу).
"Изненадана съм, че "Булсатком" си позволява да излъже за нещо подобно", отвърна Весела Димова, директор "Продажби" в "Би Ти Ви медиа груп" (виж интервюто на стр. 21).
Пламен Генчев обяви още, че "Булсатком" няма договор с агенцията, която мери зрителския интерес: "Не познавам ГАРБ, нямаме договор с тази фирма и нито те, нито някоя друга компания, имат достъп до мрежата на "Булсатком."
От агенция ГАРБ обясниха, че договорките им всъщност са с клиентите на "Булсатком", чиито тв предпочитания те отчитат. За агенцията няма значение чий абонат е съответното домакинство, а само че гледа телевизия по дигитален път.
Спорът между сателитния доставчик "Булсатком" и "Би Ти Ви медиа груп" не е единствен в Европа.
Подобен скандал избухна и в Румъния, където доставчикът Romtelecom не успя да сключи сделка с Pro TV (чиито собственици са същите като и на Би Ти Ви) и спря 11-те й канала.
Подобен казус в момента има и в Германия.
Там най-големият кабелен оператор "Кабел дойчланд" спря да излъчва регионални канали на обществената ARD, след като телевизията отказа да плаща за разпространението им.
***
СЕМ се дистанцира
Спорът между Би Ти Ви и "Булсатком" е търговски и Съветът за електронни медии (СЕМ) няма как да се намеси в него. Това обясни вчера Мария Стоянова, член на регулатора. На вчерашното си заседание медийните надзорници обсъдиха скандала, избухнал още преди Коледа между двете страни, но останаха встрани от него.
В съвета са постъпили десетки сигнали от зрители, недоволни, че нямат Би Ти Ви и пакетите от нейната група, както и позициите на медийната група, на Тв7 и на "Булсатком.
Лично за мен става дума за предприемаческо решение, взето от всяка от двете страни, и то в конкурентна среда, а нарушение на закона няма, каза Стоянова. По думите й интересът на зрителите не бил застрашен, защото има и други начини да гледат съответните телевизии.
Подобна е позицията и на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която преди дни също се дистанцира от скандала и обяви, че двете страни трябва да се договорят.

Стр. 20, 21

Leave a Reply