Нов спор между собствениците на “Труд” и “24 часа”

сп. Тема | 02.08.2011

Собствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов възразяват срещу закупуването на "Пресгрупа Утро" от фирмата съдружник в изданията "БГ Приватинвест", личи от регистрите на Комисията за защита на конкуренцията. Тя принадлежи на българина Христо Грозев и на австрийския гражданин Карл Хабсбург. Донев и Павлов оспорват сделката пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е образувала производство.
"Медийна група България Холдинг", която е издател на "Труд", "24 часа", "168 часа" и други издания, е възразила срещу покупко-продажбата, при която съдружникът им Христо Грозев иска да стане собственик на русенския вестник "Утро". През декември м.г. тримата и Хабсбург купиха "Труд" и "24 часа" от германския издателски концерн ВАЦ. През тази година между Донев и Павлов, от една страна, и Грозев и Хабсбург, от друга, се появи спор за дяловото разпределение във вестниците.
В сигнала си до КЗК Донев и Павлов, които са мажоритарни собственици на "Труд" и "24 часа", твърдят, че съдружникът им Христо Грозев не може да стане собственик на "Утро", тъй като така нарушава решение на КЗК от 2005 г. Тогава антимонополната комисия разрешава на ВАЦ да придобият "Медия холдинг" АД, но само при условие че продадат русенския вестник, тъй като в противен случай ще се стигне до концентрация на пазара. Тъй като "БГ Приватинвест" на Христо Грозев на практика е съсобственик в "Медия Холдинг", той също не би следвало да притежава други издания, тъй като така ще наруши разпореждането от 2005 г., смятат двамата бизнесмени.

Стр. 6

2 Responses to “Нов спор между собствениците на “Труд” и “24 часа””

  1. Вяра Says:

    Грозев изпитва на гърба си всички капани, заложени в българската медийна действителност. Но се чудя, защо ли толкова силно иска да закупи български вестник преди изборите…

  2. Кънев Says:

    Медийната сага на Грозев и войната му против издателите на “Труд” и “24 часа” бележат нов връх, а опитът му да придобие вестник на всяка цена го отвежда отново до КЗК.

Leave a Reply