Нов вестник на пазара: “Торнадо” тръгва на 27 ноември

www.capital.bg I 9.11.2010

Седмичникът ще се издава от собственика на FrogNews.bg Огнян Стефанов

Седмичникът ще се издава от собственика на FrogNews.bg Огнян Стефанов. Българският печатен пазар ще порасне с още едно издание от 27 ноември – седмичникът "Торнадо". Това потвърди пред "Капитал" един от издателите му журналистът и собственик на информационния сайт FrogNews.bg Огнян Стефанов. Негов партньор ще бъде Васил Петев, син на председателя на Съюза на писателите Николай Петев. Фирмата им ще се казва "Торнадо Медиа", но регистрацията й още не е излязла в Търговския регистър. 

Вестникът ще бъде политематичен, ще обхваща всичко от обществено-политическия живот, културата и шоубизнеса и ще бъде 88 стр. Все още се уточняват параметри като тираж и цена. Главен редактор на изданието ще бъде Стойчо Стоянов, бивш кадър на "24 часа". 

На въпрос не се ли притеснява от кризата на рекламния и медийния пазар, Огнян Стефанов отговори: "Какво като е криза? Не мога да чакам България да стане слънчево и прекрасно място. Човек прави, каквото счита за правилно." Той не посочи кои издания счита за преки конкуренти на "Торнадо" с аргумента, че на малък пазар като българския всички издания се конкурират за аудитория и рекламодатели. Стефанов разчита изданието му да печели както от продажби на сергия, така и от реклама, като уточни, че вече преговарят с няколко компании.

"Ние си финансираме проекта лично. Няма друго участие, независимо от слуховете, които вървят", коментира още Огнян Стефанов.

А защо "Торнадо"? "Защото торнадото е вид пречистване, след него всичко е спокойно и гладко", обясни Стефанов.

През лятото на 2008г. той беше жестоко пребит от неизвестни и до днес извършители. Това се случи малко след като ДАНС закри анонимната страница "Опасните", която комбинираше жълти новини с такива, които съдържат (по информация на самата ДАНС) "елементи на класифицирана   информация". Въпреки че категорично отрича да има нещо общо с "Опасните", Огнян Стефанов е свързван със сайта (програмистът на frognews.bg е засечен да качва новините). Побоят над него беше цитиран в доклади на Freedom House иПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа)
като пример за заплаха за свободата на медиите в България.  

В края на миналата година името на Огнян Стефанов излезе при проверка на Комисията по досиетата към парламента за сътрудниците на ДС в печатните медии. Той е бил проверен в качеството му на бивш коментатор към "24 часа" и е бил съдържател на явочна квартира към контраразузнаването, под името "Академик".

Междувременно на пазара излиза друг проект, който кризата отложи във времето – "Forbes България". По сергиите утре ще е специалното годишно издание на популярното списание, посветено на най-богатите хора в света. "То е с различна структура от месечните издания, които ще стартираме през пролетта, но като главен редактор на списанието се надявам да съм успял чрез него да предам философията и духа на Forbes", пише в блога си главният редактор на новото списание Йордан Матеев. В България партньор на Forbes e издателство "Атика Медиа", в чието портфолио влизат водещите мъжки брандове Maxim и Playboy, женското Grazia, светското Joy и др.

Оригинална публикация

Leave a Reply