Нова ера в журналистиката?

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 22.01.2011 

Таблетът iPad и Рупърт Мърдок официално откриха нова ера в журналистиката. Това е електронният вестник The daily, който ще има широка кореспондентска мрежа и редакции в Лос Анжелис и Ню Йорк. Официалното съобщение за дигиталното издание бе направено в “Музея на съвременното изкуство" в Сан Франциско, а на събитието присъстваха главният изпълнителен директор на Apple Inc. Стив Джобс и главният изпълнителен директор на News Corp Рупърт Мърдок. Абонаментът за новия вестник ще струва 99 цента на седмица, или 4,24 долара на месец.
The daily ще се разпространява само за собствениците на таблета. Изданието ще отразява актуални новини, ще съдържа културни и развлекателни рубрики, както и видеоматериали. На фокус във всекидневника ще бъдат новините от национално значение, а обявената схема е комбинация между таблоидни и сериозни публикации. Рупърт Мърдок ще разчита на екип от професионалисти, работили в медии като Page Six, AOL, ABC News и The New Yorker, които да дадат летящ старт на проекта. Анализаторите смятат, че iPad вестникът е опит на Мърдок да промени журналистическия бизнес, след като рекламните приходи и продажбите на печатни издания спаднаха драстично през последните 2-3 години. “Създаваме медия, която ще използва всички технологични и мултимедийни предимства на iPad. Очаквайте изненади", споделят създателите. Все повече собственици на вестници смятат, че iPad и останалите таблети са златна възможност за продажба на рекламно място и абонаменти на по-високи цени, отколкото в сайтовете им. Създателят и собственик на Playboy Хю Хефнър вече съобщи в социалната мрежа “Туитър", че легендарното мъжко списание още през март също ще бъде достъпно чрез устройството на Apple. Потребителите веднага се поинтересуваха дали версията ще бъде цензурирана, каквато е версията на списанието, достъпна за собствениците на смартфоните iPhone. “Вариантът за iPad ще включва цялото списание – от първата до последната страница, без цензура", отговори Хефнър.
Досега версиите на Playboy, достъпни през устройства на Apple, не позволяваха разглеждането на “разголени" снимки , защото списанието трябваше да спазва строгите правила за защитата на непълнолетните потребители.
В същото време институтът по журналистика “Рейнолдс" направи проучване сред притежателите на iPad, за да изясни всички аспекти на ползването му . Изследването показа, че приложенията с новини в iPad постепенно се превръщат в реална конкуренция на традиционните вестници. Таргет групата на iPad са били добре образованите и финансово стабилни мъже на възраст между 35 и 64 години, като половината от анкетираните са с годишен доход над 100 000 долара. Девет десети от тях са доволни от устройството, 76.1% са готови да го препоръчат на приятели, а 28.3% го ползват повече от два часа на ден. Според анализаторите за 84.4% от запитаните iPad е главният източник на новини, като почти същият процент го използват и за четене на книги.

Стр. 36

Leave a Reply