Нова генерация, пардон – реакция

сп. Тема | Елица ДИМОВА | 17.04.2011

За една нощ шумната дискусия около Ботаническата градина в Балчик превърна студентското онлайн радио "Реакция" от младежко забавление в реална медия

Преди две седмици новината, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" затваря врати, докато не бъдат възвърнати правата му върху Ботаническата градина в Балчик, обиколи всички печатни, електронни и интернет медии. Тревогата, за щастие, се оказа фалшива и казусът бързо намери решение. Но след цялата суматоха нямаше как да не се запитаме кой стои зад радио "Реакция"?! Никому неизвестната студентска онлайн медия, която първа пусна новината и учуди с бързината си и самия ректор на СУ проф. Иван Илчев?… Часове по-късно студентите преброиха над 80 медии, които цитираха радиото им като източник на информацията, а днес вече всички по навик поглеждаме към сайта на новата генерация… за други неочаквани реакции.
Приличат на герои, изскочили от колежанско филмче за онези сладки години, 6 които няма невъзможни неща. Там морето е до колене, гаджетата са много и секси, парите по правило малко, а интересните неща – трудни за преброяване. И Георги, Ангел, Марина, Анастасия, Ива и Виктор могат да се обзаложат, че не само във филмите е така. Преди пет-шест месеца студентите от катедра "Радио" във факултета по журналистика и масова комуникация (фЖМК) на СУ има над какво да се вълнуват – лекции, стаж в различни медии, пътешествия, дежурни свалки из коридорите на университета и куп причини да се събудят с тежък махмурлук. Една идея обаче се оказала далеч по-натрапчива от всички останали -тази да имат свое студентско радио.
Шестимата младежи от предаването "Академия на нЕуките", излъчвано за кратко по програма "София" на БНР, не мечтали дълго и на по бира в парка начертали рамките на бъдещата си медия: "…тя трябва да отразява проблемите, стремежите и интересите на студентите, да се прави от тях за тях и да бъде ответната реакция на всичко, което ги заобикаля – от АЕЦ "Белене", през дербито "Левски" – "Миньор", до ролята на порното в отношенията между двама души!…"
С последното обаче вариантите да почукат на вратата на университетското "Алма Матер Класик фМ" или други популярни радиостанции автоматично отпаднали. Пък и Жоро, Ангел, Марина и компания не искали да правят пак предаване. "Това вече го минахме. Искахме да усетим оня дух на университета, когато полудяваш по една идея и преобръщаш света, докато не я сбъднеш", палят се четвъртокурсниците. Така останал само един вариант. "Интернет – там спирачки няма, но пък ако не можеш да плуваш… лесно ще се удавиш!", допълват те.
Малко преди студентския празник – 8 декември, вместо отдадени на дежурните купони, Жоро и Ачо сядат и написват програмната схема на радиото. В следващите дни с останалите избистрят идеите за предаванията, показват ги на преподавателите си от фЖМК и печелят пари за проекта от институт "Отворено общество". "Стана много бързо, но тогава над главите ни се стовариха не един, а два проблема – къде ще се помещава онлайн радиото и… кой изобщо ще ни даде техника?", спомня си Ангел. Студентите обаче се оказали достатъчно убедителни и ръководството на факултета по журналистика им отпуснало един малък кабинет на последния етаж с две стари бюра, скърцащи столове и прашасали шкафове. Техниката също дошла оттам: "След като българската редакция на радио ВВС затвори врати, дари техниката си на факултета по журналистика, а когато ние бяхме готови – я предоставиха на нас", хвалят се студентите и открехват вратата на 69-и кабинет във ФЖМК.
Надничаме на пръсти… "Тихо, в ефир сме!", скастря ни глас отвътре. "Пламен Марков закъснява…", профучава друго момче в коридора, но паника няма. "Няма страшно. Нали сме радио "Реакция"?! За четири месеца сме имали какви ли не ситуации – болен водещ, който в последния момент не идва, или отпаднал гост, когото покриваме с участието на колеги-студенти…", обясняват набързо момчетата.
Днес в студиото на "Реакция" е претъпкано като в моден нощен клуб – влизат-излизат хора, зад завесите надничат хубави момичета със сценарий в ръце. "След малко влизат в ефир и преговарят – обяснява Настя. – Това обаче често го чуват и слушателите – шептенето, разлистването на хартията, дърпането на завесите…". "Това е нищо – успокоява я Виктор. – Най-големият ефирен гаф си остава фактът, че четири месеца не намерихме време да смажем пантите на вратата и скрибуцането е най-ясният сигнал, че 6 студиото влиза гост." До слушателите редовно стига и звукът от камбаните на катедралата "Св. Александър Невски", шумните линейки и ниско прелитащите самолети. На 3 март студентите отворили прозореца, насочили микрофона към шареното нощно небе и в реално време предавали празничната заря. "После направихме включване от честванията в Копривщица и стана супер!", спомня си програмният директор на радио "Реакция" Жоро Руменов.
След четири месеца в ефир студентите още бъркат "отворен" и "затворен" микрофон зад тонрежисьорския пулт. Затова и слушателите им продължават да чуват изпуснати реплики от рода: "Ох, отвори прозореца малко да се проветри!", "Абе, ти защо сега говориш, аз бях…?" и
"Пичове, затворете микрофоните!"
Забавно е и в нощния блок, който Марина Новакова води всеки понеделник. "Там няма теми табу – секс, трева, проблеми с родители, ерогенни зони, приятели… Веднъж с момчетата се напихме 6 ефир, но нали е радио, няма как да ни видят! Друга вечер пък с Настя правихме караоке и пяхме до 1 ч през нощта, докато слушателите си поръчваха no Skype коя песен да им изпеем", разказва Марина, която вече се радва на твърда аудитория, няколко редовни "пациенти" и куп неприлични предложения. Нерядко по средата на нощния й блок в 69-и кабинет нахлува и човек от охраната на факултета с думите: "Ти какво правиш тук?" "Обяснявам всеки път, че имам предаване, а той ми казва: "Успех! А ще заключиш ли, като свършиш?", а слушателите следят с интерес разговора ни", смее се момичето. След едно такова предаване в страницата на радиото се появила и рецепта за мусака. "Темата беше: Какво прави една жена идеална за съвместен живот? Мъжете, които се обадиха, бяха единодушни: да готви мусака!", обяснява появата на рецептата тя.
Зад непринудените смешки и куриозни ситуации в радио "Реакция" обаче са скрити часове упорит труд, компромиси и постоянство, граничещо с инат. В радиото никой не работи на заплата, няма хонорари, а само кутия за монети, в която водещите бъркат, когато трябва да купят офис материали или напитки за гостите. "И въпреки това след старта на радиото към нас се присъединиха още 15-ина момичета и момчета от 2-и и 3-и курс на СУ, УНСС и Нов български университет", радват се Жоро и Ангел. Казват, че човек трябва да си извърви пътя. Пък и време има за всичко – и за студентски емоции, и за кариера, и за пари. В началото обаче Ангел, който покрива по-сериозните теми в радиото – образование, политика, общество, малко се отчаял. Забавните предавания за музика, книги и кино печелели много повече слушатели, отколкото неговият "Справедлив взрив". "Новината за Ботаническата градина и СУ обаче обърна всичко. Хората видяха, че реагираме бързо, търсим всички гледни точки, стараем се, и погледнаха по-сериозно на нас. Оттогава предавания за Япония например се радват на голям интерес. Преди седмица две момичета дискутираха темата за АЕЦ "Белене" и бяха написали сценарий от 12 страници с всички ключови моменти по случая", уточнява Настя. Така и аудиторията им постепенно се увеличила, но студентите не се ласкаят излишно – слушали са ги и 7, и 70 души, а после в сайта най-харесваните предавания са теглени над 2000 пъти.
През студиото им са минали актьорът Явор Бахаров, треньорът Пламен Марков, вокалистът на група П.И.ф. Димо, а скоро ще посрещнат и Любо Дилов-син, Рут Колева и Ерол от "Уикеда". Всички приемали поканата без колебания. "Сигурно, защото не сме професионалисти и нещата се случват спонтанно. Все пак още се учим и свити в стаичката на ФЖМК ни е страшно кеф!", анализират се водещите. И продължават с плановете – сега събират пари за канапе, а една впечатлена от работата им компания за кабелна телевизия им подарила едногодишен абонамент. "За да могат момчетата от спортното предаване да коментират мачовете", допълва Жоро. Преди кабелната обаче фен на "Реакция" от Бургас им пратил телевизор. Направил го, след като водещите на спорта коментирали мача между "Астън Вила" и "Нюкасъл", гледайки го в интернет. Оказало се обаче, че връзката се бави и момчетата следели дербито със седемминутно закъснение. "Но пак ги слушаха…", смеят се студентите.

Стр. 56 – 57

 

Leave a Reply