Нова телевизия и любимият й експерт по маймуни

Вестник СЕГА I Божидар БОЖКОВ I 2009-11-17

Неясно по какъв рейтингов признак, крайният националист Боян Расате не слиза от телевизионния екран

Боян РасатеКогато напоследък човек си пуска Нова телевизия, има предимно две възможности: да попадне на Иван и Андрей или да случи на Боян Расате. И тримата почти денонощно не напускат ефира й. Но докато изпълненията на Иван и Андрей са горе-долу в границите на забавно-развлекателния жанр, при Расате нещата са от съвсем различно естество. Той е националист с крайни възгледи и е готов винаги да е "удобния" гост-експерт по най-широк кръг теми: от хомосексуализма и циганите, през бежанците, до маймуните и прочее африканска флора и фауна. По всичко личи, че Нова много си го тачи и не пропуска възможност да го курдиса в студиото си. Не е много ясно посредством какъв точно рейтингов признак го подбира, след като формацията, с която той участва на последните избори, получи едва 0.09% от народния вот. Въпреки това, вече не остана продукция на тази телевизия, където Расате да не е споделял, и то по няколко пъти, "ценни" (и най-важното – несанкционирани от никого!) екзотични мисли. Грубо изчислено, той се появява на екрана й почти три пъти по-често от един Красимир Каракачанов, чиято партия ВМРО все пак има избрани няколко кмета в страната. Последно, засега, го пуснаха миналия четвъртък на живо в "Цената на истината" с любимия му специалитет: ромите и хомосексуалистите. Естествено, Расате напълно задоволи очакванията на продуцентите и водещия Витомир Саръиванов. Той дори малко им се скара, че са довели в студиото като негова опонентка циганка, понеже "е много неуместно точно тя да взима отношение към тези проблеми, защото огромната част от циганския етнос са педофили". Но той пък бил най-подходящ да коментира, защото принадлежал към "един особен кръг хора", в който за хомосексуалисти няма място.

"Челюсти" може и да е едва на има-няма половин година ефир по Нова, ала Расате вече не излиза от студиото му. Представяйки го в поредното издание от 26 октомври, Диана Найденова го нарече дори "ветеранът на "Челюсти", та и тези, които не знаят, да разберат, че й е любимият гост. Темата бе за бежанците, които евентуално България би могла да подслони. Расате се отблагодари на водещата подобаващо: "Моето дете е добре възпитано и това нещо (дъщеричката му да се влюби в чернокож – б.а.) не може да се случи, защото още от 2-годишна я водя в зоопарка и й обяснявам разликите между човек и маймуна". Щастливата водеща успя да вмъкне с усмивка на уста, съвсем на място, че в предно издание на "Челюсти" дъщерята, която е на 7 години,

пяла песничката "Циганите на сапун",

в чийто припев се съдържало и изречението: "Смърт за циганите". Зрителите може би трябваше да разберат, че въпреки това, или по-скоро точно заради това, Диана Найденова е поканила Расате отново. По-нататък в същото предаване гостът разясни, че ако български гражданин срещне проблем на някоя европейска граница, "значи той е циганин, който се представя за българин и, следователно, отношението към него е нормално".

В по-предно издание на "Челюсти" Расате пък разкри на председателя на Атлантическия клуб проф. Любомир Иванов в какво точно се изразява разликата между чернокожите и европеидната раса: "Вие смятате, че сте Господ и можете за кратък срок от 5, 10, 15 или 20 години да интегрирате един негър, който е слязъл вчера от дървото, и да преодолеете един еволюционен процес от няколко милиона години? Значи Вие сте или наивен, или луд!"

Найденова далеч не е единствена. И Милен Цветков не пропуска Расате, каквото и да води. Понеже го е канил неведнъж в "Часът на Милен Цветков", при поредната му поява в Нова, този път в живото предаване на "Биг брадър" от 2 октомври м.г., Цветков също обясни на несведущите, че Расате му е винаги под ръка: "Разговорът с теб ми е многосериен". В това издание на риалитито гостът посочи, че

"коренът на злото" в България

се намира "винаги на едно място – Народното събрание, където има 240 негодника, които се сменят на 4 години".

Преди това Боян Расате беше добре дошъл в сутрешния блок. На 8 декември 2008 г. той бистри проектозаконите в НС. Няма и месец по-късно и на 16 януари пак е в "Здравей, България", за да се изкаже за протестите пред парламента. Най-идейно-съдържателно обаче се оказа участието му в същото предаване година преди това. Тогава Расате даде насоки на българите как следва да възприемат политическата система у нас и как именно да се държат като истински граждани на тази държава: "България се управлява от хомосексуалисти и педофили, които пишат законите. Техните закони не са меродавни за нас и ние не се чувстваме длъжни да ги спазваме". От това знаменателно изказване минаха почти 17 месеца. Нито се е чуло някой медиен или съдебен орган да се е самосезирал, още по-малко се е разбрало ръководството на Нова да се е стреснало. Но ако за всички тях Расате е просто един медиен клоун, посланията му са достатъчно откровени, че да замъглят съзнанието на разни подрастващи, които могат жадно да попият подобни крайни идеи.

Оригинална публикация

Снимка: Велислав Николов, вестник СЕГА
 

Leave a Reply