Нова телевизия върна нивото дo 80-те години на миналия век

в. Торнадо | Васил ПЕТЕВ | 08.01.2011

Доста време останах с празен поглед пред екрана на телевизора в понеделник вечер, след края на поредното хипер повърхностно шоу на тандема Иван и Андрей. А ги харесвам. И двамата са интелигентни, имат бърза мисъл и нестандартно чувство за хумор. Отскоро очевидно изкарват и добри пари от така наречените "врачки", защото почти няма вечер, в която двамата водещи да не ни представят поредната "хвърли боб" чудодейка. Друг е въпросът, че повечето от "нострадамуските" са всъщност елементарна и ограничена версия на търсачка, заснела "езотеричните традиции" на Балканите през призмата на непреходния мотив – "дай да изкараме сега некой лев".
Празният ми поглед в понеделник обаче събираше в себе си нищото, най-вече поради факта, че като твърд реалист не исках да приема за възможно пътуването във времето. Двамата шоумени обаче го доказаха. Изключително тъпият скеч с миньора и семейството му, които ядели въглища, ме върна в 84-та година, когато наивникът на средна възраст Данаилов се шегуваше с публиката и себе си с лафа "Аз съм тъп и не чета, а това си личи от факта, че не нося очила". След това изпя "Комси – комса, ти си от Париж, а аз…".
Нещо подобно се случва и в другите часови пояси от ефира на Нова ТВ. Лицето на скандинавския етнос в медията – Гала, както и целият й екип, очевидно считат, че занимаването на публиката със своите лични преживявания е някакъв недостижим връх в журналистическия занаят. Именно затова те не пропускат случай да разкажат за последните си преживявания. В предаването отдавна сме свидетели, че дори само някой от екипа да получи брадавица на задника, водещата веднага прави серия от репортажи, посветени на брадавиците и естетическата хирургия. Така зрителите от първа ръка стават преки свидетели на най-модерните прийоми за отстраняване на космата пъпка от гъза.
И нещо друго. Няма нито една чуждоземна екскурзия на член от екипа на Гала през последните няколко години, която да не е най-детайлно изложена със снимки и видео филм пред целокупния български народ. Възможно е редакторското тяло на "На кафе" да счита, че с подобни ходове повишава географската култура на народа ни, но е време и те да проумеят, че автоснимките им са най-обикновена домашна хроника, която няма нищо общо с "Дискавъри".
Миналата година например Кремена и Магърдич Халваджиян бяха на Малдивите, а впоследствие тяхната вярна аверка Гала в продължение на 3 часа ахка в ефир, докато разглеждаше снимките от пътешествието. Беше толкова мила картинка, че дори и на мен ми идваше да хвана една плетка и да врътна едно сукманче, докато слушам екзотичния разказ на стилистката.
Сега пък, за настоящата Нова година, ексбрадърката Зейнеб била в Тайланд, което отново автоматично наложи в продължение на час и нещо зрителите на НТВ да разглеждат нейните снимки от островите и да цъкат с език на какви места е била момата от Бургас. Авторката на лафа "въй тоз одеял ма бучи" демонстрира пред цялата нация, че е претърпяла сериозна лингвистична метаморфоза и вече знае и използва думи като "дестинация" например. Добре е обаче някой от редакторите на предаването да обясни на "тайландката", че ако намали употребата на горната дума, може да си спести сериозно излагане от рода на това, което си причини онази манекенка преди години, като заяви, че участва в конкурса, за да донесе радост на "цялото българско човечество".
Накратко, в последно време програмата на НТВ представлява един безвкусен гювеч с нахвърлян отгоре му едър боб, в който неграмотни хора лъскат своята болна претенция на гърба на нашето необяснимо търпение.

Стр. 24

Leave a Reply