Нова ТВ и БТВ са най-честите нарушители според СЕМ

в. Дума | Павлета ДАВИДОВА | 21.11.2011

БНТ е пуснала реклама по време на национално честване и най-вероятно ще отнесе глоба

Нова телевизия и БТВ са телевизиите, в чиито програми Съветът за електронни медии е открил най-много нарушения за първото полугодие на 2011 г., става ясно от доклад на регулатора. Половината нередности, констатирани от СЕМ, са именно в предавания на двете медии. "Нова броудкастинг груп" АД е отнесла 15 акта, като един от тях е за непряка реклама на водка по дъщерната Диема тв, а три са за Диема 2 отново заради реклами, както и за пускане в ранен час на филм, неподходящ за деца. БТВ следва Нова тв с 11 нарушения, които са забелязани от медийния регулатор. Основните прегрешения на "БТВ медия груп" ЕАД отново са свързани с рекламата, скрити търговски съобщения или пускане на предавания с опасност за морална вреда у децата.
Българската национална телевизия има три случая на констатирани нередности. Едното от тях е за излъчване на реклама по време на национално честване. Сред телевизиите, нарушили правилата, са още Про БГ, Ринг БГ, България он еър и други. СЕМ е установил, че Скат тв е нарушила закона в частта с етническа търпимост, а програма "Латина Ф" пък е пуснала предаване, в което се е говорело на "език, различен от официалния". Сред националните радиостанции също има нарушители, отчита СЕМ. Провинили са се Дарик радио, Радио К2, Джаз ФМ, Фокус и Веселина.
Електронните медии най-често пренебрегват забраната за скрити търговски съобщения, съобщения с опасност за морална вреда на децата, за цигари и за необходимост от лечение само по лекарско предписание, анализират наблюдателите от медийния регулатор. Нарушенията от този тип са 29. Девет са случаите на предавания, които са били с вредно за децата медийно съдържание и в нарушение на добрите нрави.
През първите 6 месеца на 2011 г. членове на СЕМ са прекарали общо 12 444 часа в наблюдение на медиите. Обект на мониторинг са били 140 програми, като 76 от тях са телевизионни, а останалите се излъчват по радиото.
Регистрирани са 22 случая, в които предавания не са предоставили искано от тях право на отговор. 58 са преписките, в които става въпрос за програмно съдържание. Проблемите от този вид се отнасят най-вече за предавания, неподходящи за деца, както и за некоректност спрямо зрителите в интерактивни игри. СЕМ обръща специално внимание на преписката с Държавната комисия по хазарта, която трябва да изясни правомерно ли са разпространяваните реклами за онлайн игри в интернет сайтове, реклами на лото-игри като "Евробет", реклами на Бинго сайтове и др. Съветът е изпратил до ДКХ свои предложения за корекции и допълнения в новия законопроект за хазарта.

Стр. 5

Leave a Reply