Нова тв отнася глоба заради “Биг брадър”

в. Труд | Соня СПАСОВА | 2010-02-24

130 организации протестират срещу вкарването на малчугани в риалитито

Глоба между 3000 и 20 000 лв. заплашва Нова тв заради реклама на "Биг брадър". Това стана ясно вчера след среща между членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) и представители на правозащитни организации.
Експертите на контролния орган са установили, че авторекламата на продукцията, в която тийнейджър кара родителите си да се запишат за участие в шоуто, нарушава Закона за радио и телевизия. Това разказа пред "Труд" Михаил
Стефанов от Националната мрежа за децата, който е бил на срещата. Клипчето вече не се върти по телевизията.
Според медийния закон търговските послания не трябва да "насърчават децата пряко да убедят родителите си или други лица да закупят рекламираните стоки или услуги".
По думите на Стефанов процедурата по санкциониране на телевизията ще продължи 3 месеца. До приключването на броя шефката на СЕМ Мая Вапцарова не бе открита за коментар.
Миналата седмица 130 организации се обявиха срещу вкарването на деца в "Биг брадър фемили". В интернет тече и подписка срещу намерението на продуцентите да вкарат цели семейства в Къщата тази пролет. Днес предстои представители на неправителствените организации да се срещнат с комисията по гражданско общество и медии в парламента.
Участието на малчугани в "Биг брадър" у нас не е прецедент. Още през 2006 г. тригодишната Данайа живя с майка си Виолета Здравкова в Къщата.

Стр. 7

Leave a Reply