Нова тв се жалва от Би Ти Ви

в. Труд,Второ издание | 21.06.2011

Конкурентите продавали много евтина реклама

 

Нова телевизия обяви война на Би Ти Ви за това, че от началото на годината е продавала рекламата си на "необосновано ниски цени".
От "Нова Броудкастинг груп" съобщиха, че са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу нелоялната търговска политика на "Би Ти Ви медия груп".
Конкретният повод е промоцията "Зима 2011", според която рекламодателите са имали възможност да плащат много по-ниски от обичайните цени за реклама в периода от януари до март 2011 г., при условие че не рекламират на друго място. При неизпълнение на това условие е следвало да се заплати неустойка. Рекламодателите са получавали и бонусни излъчвания във всички канали от групата на Би Ти Ви.
Нова тв обвинява Би Ти Ви в нарушение на конкурентното право, както и в "хищническо ценообразуване", което те виждат в продажба на евтино рекламно време за кратък период. След това цените се завишавали рязко и така медията реализирала големи печалби. Нарушение на закона имало и в клаузата за лоялност само към една медия, както и в това, че Би Ти Ви е предложила отстъпката предварително и е задължила рекламодателя да определи пазарното си поведение за три месеца напред. Изпълнителният директор на Нова тв Светлана Василева обясни, че подобни методи не са новост на пазара и именно тях законът забранява. Би Ти Ви ощетявала не само конкурентите, но и зрителите. "Изнесената информация съдържа грубо изопачаване на факти и разпространение на неверни сведения, което само по себе си е нелоялна конкуренция", коментираха от Би Ти Ви. Рекламодателите сами избирали медията заради високите резултати и качество на програмата. А с жалбата Нова тв се оправдавала заради поредицата си от явни неуспехи.

Стр. 7

Оригинална публикация

Leave a Reply