Нова война между Грозев и Павлов за пресгрупа “Утро”

в. Банкер | 10.09.2011

Русенският вестник "Утро" се превърна в поредната ябълка на раздора между съдружниците в "Медийна група България холдинг" ООД.

Мажоритарните собственици на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов оспориха правото на съдружника си Христо Грозев да притежава регионалното издание. Любомир Павлов опитва да спре сделката чрез Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). До момента антимонополният орган не се е произнесъл по казуса, установи проверката на "БАНКЕР".
Представляваната от Христо Грозев и регистрирана в Австрия "БГ Приватинвест" купи 100% от дяловете в русенската "Пресгрупа Утро" ЕООД на 22 юни тази година. Веднага след това съдружниците на Грозев в "Медийна група България – холдинг" Огнян Донев и Любомир Павлов подадоха жалба пред КЗК. Повод за това двамата намират в решение на антимонополния орган отпреди шест години. Тогава комисията позволи на бившия собственик на "Труд" и "24 часа" – ВАЦ, да придобие "Медия холдинг" АД, но само ако не издава русенския вестник, защото това би било концентрация на пазара. Твърденията на Донев и Павлов са, че чрез тази сделка, като техен съдружник, Грозев на практика осъществява концентрация на вестникарския пазар в България.
В жалбата им се твърди още, че новият собственик на "Утро" "БГ Приватинвест" е част от "БГ Принтмедия", която притежава 17% от акцииите в "Медийна група България холдинг". Затова Донев и Павлов заключават, че Грозев е нарушил Решение 205 на Комисията от 2005 година.
По-различна версия за случващото се разказа Христо Грозев пред "БАНКЕРЪ". Той твърди, че преди сделката му за "Утро" Любомир Павлов е отправил подобна оферта на бившите собственици на изданието. "Реакцията им е паническа и много лицемерна, а жалването им е абсурдно. Една от причините, поради които ние се включихме въобще в тази сделка, е опитът на г-н Павлов да преговаря със собствениците на "Утро", без да ни информира. Ако те бяха честни в твърденията си пред КЗК, това би било много по-голяма нарушение, тъй като те имат контрол върху "Медийна група "България", докато ние нямаме такъв контрол", обясни Грозев.
Той допълни, че според актуалните документи за собствеността на "Труд" и "24 часа" все още е съдружник с тях. "Не сме били канени на общи събрания на компанията от края на март. Годишният отчет на групата за 2010 г. е приет на заседание на акционерите, на което ние не само не сме присъствали, но и не сме и поканени", обясни Грозев. Той е убеден, че КЗК ще вземе "правилното решение" и няма да спре тази, по думите му, "малка тяхна сделка". Грозев отказа да съобщи цената с мотива, че това е търговска тайна. Вестникът щял да се развива съгласно настоящия мениджмънт и без никакво вмешателство от негова страна по време на предстоящата предизборната кампания за местна власт и президент.
В момента "Утро" е собственост на Грозев, Карб Хабсбург и Даниел Рутц. Последният се замразил участието си в "БГ принтмедия" заради скандалите с Павлов и Донев. "Рутц се оттегли от дружеството в желанието си да помогне в един критичен период с г-н Любомир Павлов, който имаше лична неприязън към него.Те влизаха в остри конфликти при всички наши преговори. Това доведе до едно много "мъжко" решение на Рутц да се оттегли временно от сделката, докато постигнем споразумение. Тъй като не постигнахме консенсус и Павлов ни измами, той реши да се върне като инвеститор. Всички наши медийни инвестиции в Европа са направени от името на трима ни", разясни Грозев.
Съсобственикът на "Медийна група "България" Огнян Донев обясни, че той и съдружникът му Любомир Павлов очакват КЗК да даде отрицателно становище за сделката. "Мога само да изразя учудване как човек, който няма пари да прави сделки?", заяви той пред "БАНКЕРЪ". На въпроса откъде знае, че Грозев няма пари, Донев отговори: "От личните ми наблюдения". След което посъветва вестника ни да го попита откъде е взел средствата за Пресгрупа "Утро".
"Първо, г-н Донев дължи отговори на обществото. Като например обещанието му отпреди няколко месеца до три дни да обяви имената на моите "кредитори", на които уж дължа шестцифрени суми. Аз съм много търпелив и все още не съм започнал дела за клевета и обида срещу него", отговори на обвиненията Христо Грозев.
Огнян Донев също заплаши съдружника си със съд заради изявленията му, че не е инвеститор по сделката за "Труд" и "24 часа", а "лихвар, който си дава парите срещу много висока лихва". Това е неговото разбиране на "финансов инвеститор", заяви той. Огнян Донев повтори, че желанието на Христо Грозев било той да даде парите за покупката на медиите от ВАЦ и да не допусне да стане съсобственик на компанията. "Смятате ли, че това е нормално?", попита Донев.
Междувременно стана ясно, че Национална следствена служба е започнала разследване на обстоятелствата около прехвърлянето на акции от "БГ принтмедия" към "Медийна група България холдинг" на 27 март тази година. Разпитани са и тримата участници в медийния скандал. Направена е и графологична експетриза на подписите им.
"Тук става въпрос за едно разследване за това, дали правомерно или с измама са били прехвърлени почти два пъти повече дялове от "БГ принтмедия". Както моите, така и адвокатите на господата Павлов и Донев са в постоянен контакт с Националната следствена служба и се страхувам, че не мога да коментирам разследването. Очевидно то ще бъде обявено през следващите месеци и по никакъв начин не искам аз да му преча, обясни Грозев.
Огнян Донев обаче заяви: "Христо Грозев твърдеше, че някой му е подправил подписа. Оказва се, че той си е негов. Това показа графологичната експертиза. Трябваше следствието да го докаже! Извикаха ме там и ми я прочетоха. Всичките подписи под документите са си негови."
Според актуалния учредителен акт на издателя на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев притежава 40%, Любомир Павлов – 43%, а "БГ Принтмедия" – 17 процента. Собствеността в последната е разделена между Любомир Павлов с 47% и "БГ Приватинвест" с 53 процента.

Стр. 35 

Leave a Reply