Новата мантра на социалните медии

сп. BusinessWeek | Даян БРЕЙДИ | 2010-06-05 

Foursquare привлича потенциални купувачи. Въпрос на време е големите конкуренти да копират нейната услуга за "чекиране"

Ето какъв е идеалният край на работния ден за Денис Краули: в 6 часа неговият iPhone прозвънява с план за вечерта. Телефонът вече е проверил календарите на приятелите му и знае кой е свободен тази вечер, затова предлага ресторант, който всички отдавна искат да посетят. Отбелязва дали има свободна маса и го информира, че други приятели смятат да седнат в заведение наблизо, така че ще може да се срещне и с тях по-късно. И това ще бъде реалност – и то скоро, казва той – благодарение на Foursquare, мобилното приложение и уебсайт за локализиране, основан от Краули и Навийн Селвадураи миналата година.
Разработването на GPS-мобилни технологии, които да позволяват на потребителите да споделят местонахождението си, съвсем не е нова идея. Компания, наречена Loopt, предлага приложения за локализиране на приятели, същото може да прави и характеристиката Latitude на картите на Google. Новото при Foursquare – компания от 20 души, които работят в едно тясно таванско помещение в Ийст Вилидж, Ню Йорк – е игровият елемент. Нейните над 1 милион потребители печелят значки, като се "чекират" в конкретни барове, ресторанти и други места за срещи, което става с натискането на един бутон в приложението при пристигане. Потребителят може да спечели икона "кмет" на даден бар, ако той или тя се е чекирал там най-много пъти за последните 60 дни.
Бизнес моделът им е простичък: да се събере възможно най-голяма потребителска база и да се спечелят национални брандове и местни търговски марки благодарение на предлаганата възможност да рекламират продуктите си пред множество хора, които се готвят да ядат, пазаруват или харчат пари.
Интересът към услугата е наистина голям. На 16 април (което е четири по четири, т.е. четири на квадрат, според името на компанията) фенове проведоха Foursquare празненства в над 150 града в целия свят. А британският футболен отбор Манчестър Сити помоли поддръжниците си да се чекират масово по време на мача на 5 май срещу Тотнъм Хотспър. Над 3000 ресторанти, барове и други заведения използват Foursquare, за да печелят нови клиенти с промоциите си.
Краули сподели, че Foursquare е привлякъл интереса на потенциални купувачи от Силиконовата долина, но не спомена имена. Да се оцени стойността на предприятия като Foursquare е изключително трудно. Те тепърва формират приходи, а и не е лесно да се прецени доколко влиятелна ще се окаже технологията им. Според Тристан Уокър, студент по бизнес администрация в Stanford, който в свободното си време работи като отговорник за бизнес развитието на Foursquare, компанията печели от платени партнъорства. Ключовият въпрос е: дали ходът с "чекирането" на Foursquare ще успее да се превърне в основа на стабилен бизнес. Gowalla и Brightkite изградиха конкурентни мрежи, предлагащи аналог на идеята с чекирането, а вече утвърдени имена като Twitter и Yelp също разполагат с подобни приложения за локализиране.
Но някои от партньорите смятат Foursquare за уникална. Кабелната телевизия Bravo сключи партньорство с услугата през февруари тази година. В промоция на Bravo, организирана със съдействието на Foursquare, участвали над 10 000 зрители, които можели да "отключат" значки, като се чекират на места, свързани с програмите на Bravo. (Заведенията варират от ресторанти, препоръчвани от звездите на Top Chef, до любимите магазини на жените от Real Housewives.) Участниците получавали и полезни съвети какво да направят или да закупят на тези места и в някои случаи дори печелели награди, ако стигнат на мястото първи.
Поради нарастващия брой играчи, които днес се гмурват в геолокационните услуги, на Краули са му препоръчвали да се измъкне, докато все още е сред водачите в сферата.
Бонин Бау, световният директор по електронни и социални медии в PepsiCo, казва, че компанията му решила да експериментира с Foursquare.

Стр. 58

Leave a Reply