Новини в отпуск

сп. Мениджър | 08.08.2010 

Е, не са съвсем в отпуск, но са много, много малко. Политиците у нас и по света почиват. Всъщност има дни, в които ти се струва, че целият свят почива. А петте информационни страници на вестника трябва да се напълнят, както и 60 минути новини по телевизията. Журналистиката през август изобщо не е същата, както е през останалите 11 месеца на годината. Тя при всички случаи е по-ярка. Сега е времето, когато медиите показват кой е по-добър в правенето на новини, защото, когато ги има, всеки го може. Или почти всеки. За новинарството през август разказват трима души, които 365 дни в годината са важна част от него.
***
Васко Вълчев, зам. главен редактор на в. "Стандарт":
Може много да се спори дали юли и август са най-тежки за вестникарското братство. Вярно, всички са на море, властта отпускарски се крие, няма новини, изобщо цари световна скука. Кризата в жанра логично ражда и ненадминати бисери, плод на въображението, с което много колеги борят липсата на четива и теми. Така се стига до шокиращите истории за кръвожадни акули край морските ни курорти или крокодил в река Марица. Още по-големи дивотии обаче може да се прочетат и в най-активните месеци. Достатъчно е да се подберат всички обещания, ругатни или изцепки на политици, появили се в заглавия. Така че проблемът е по-скоро в подбора, а не в периода. А и на море четенето на вестници под чадъра все още си е класика. Лаптопът и интернет по-рядко се връзват с плажа.
Иначе безспорно в голямата жега настава царството на клишетата. До последна капка се изцеждат всички теми за черния август, пълен с катастрофи, удавници, самоубийци и всевъзможни трагедии. Понеже 2012 г. наближава, сегашното лято сигурно ще бъде пълно с апокалиптични прогнози на всевъзможни оракули.
"Стандарт" има няколко коза срещу голямата скука. Още от началото на юли излиза приложението "Ах, морето". В него човек може да разбере всичко за ваканцията. От цените и последните атракции по курортите до купоните край плажа. Лек срещу скуката на плажа е и поредицата "Вечни страници". Това са криминални и любовни къси разкази на световни автори, които се четат на един дъх. За лятото сме запазили и най-вълнуващите книжки от поредицата "Тайните на…".
Сериозно погледнато, в периода на голямата скука има и полезен момент. Политиката, изобщо интригите около властта отиват на заден план. Втръсналите на читателите лица за малко изчезват. На кой му пука за министри и депутати, когато се излежава на плажа или се разхлажда с чаша мохито? На първите страници излизат човешки истории. Става като по сценарий на Гогол. Шокиращи разкази за малки хора, гарнирани с небивалици и чудеса. Въпрос на вкус и редактори е кой как ще забърка коктейла във вестника.
***
Весела Кисьова, изпълнителен продуцент на bTV Новините:
Този август, за разлика от миналия, когато стартираше работата на правителството на ГЕРБ, се очаква държавната машина да излезе в отпуск. От това едва ли ще пострада качеството на емисиите, защото репортерите на bTV никога не са разчитали на институциите, за да правят интересни новини. Зависимостта е точно обратната – колкото по-малко институционални новини, толкова повече свобода за репортерите, а оттам и по-интересни теми за зрителите. Това лято новините минават под знака на кризата, която всички усетихме. И затова в репортажите много често търсим отговор на въпроса как най-лесно да я преживеем. Къде да почиваме? Какво да купуваме? Как да спестим пари? В лятната суша новините на bTV се захранват и от наи-ценния капитал, който имат – доверието на зрителите. Много често най-интересните и важни новини се раждат именно от техни писма и сигнали. Голяма част от хората разчитат на телевизията като първа и единствена инстанция, която може да реши техния проблем. Такива зрители често насочваме към институциите. Много често обаче самите институции се чувстват безпомощни да решат проблемите на хората – било заради лоши закони или по друга причина. В такива случаи те самите ги съветват да се обърнат към телевизията. И когато сигналът е важен, се задействат репортерите. Така че новините на bTV тази година не страдат от лятна новинарска суша заради репортерската находчивост и зрителското доверие в нас.
***
Михаил Дюзев, водещ на "Дарик кафе" и новините по "Дарик":
Не всяко лято има световно първенство по футбол, олимпиада или пък избори. Когато тези събития са налице, няма проблеми с попълването на емисиите, но когато липсват, новините започват да приличат на научнопопулярни филми. Спецификата на радионовините е доста по-различна от телевизионните и вестникарските. Най-малкото има повече емисии и по-начесто от другите медии. Аз специално обичам да подреждам по важност най-напред събитията от света. И точно лятото е времето, което дава възможност за разширяване на кръгозора и на слушателите, и на самия мен, разбира се. През политическия сезон е нормално вътрешнополитическите дебати и интриги да бъдат първи в емисиите за сметка на световните и по-любопитните. Но когато започнат отпуските, вече можем да се отпуснем и новините да заприличат по теми на списания като "Нешънъл Джиографик" и "Би Би Си Нолидж". Май прекалено много обичаме да се взираме в собствените си проблеми и вроденият ни негативизъм взема често връх. Това личи от новините и подредбата им по принцип. За съжаление и в "Дарик" не правим изключение от общото правило, че най-добрата новина е лошата новина. Но сега е лято и съм свободен да променя това. Най-приятно се чувствам, а предполагам и слушателите ни, когато емисиите започват с подробности за поредния мега рок концерт у нас или пък за октопода Паул.
Но винаги истинските, реалните истории са тези, които най-много вълнуват. Няма как да изтрия от паметта си вечерта, когато загинаха децата пред дискотека "Индиго". Това беше една от първите ми новинарски смени в "Дарик" и тогава разбрах, че всъщност новинарят не е онзи безпристрастен регистратор на събития. В такива ситуации е много по-нормално да има истинска емоция дори в сухите, но злокобни информации. Това със същата сила важи, разбира се, и за приятните, весели и любопитни новини. Може би и затова, че обичах да вкарвам повече емоция в емисиите, моите редактори и началници прецениха, че трябва да водя и сутрешния блок. И аз изключително се забавлявам в студиото, както се надявам и слушателите ми с мен!

Стр. 108 – 109

Leave a Reply