Новият брой на L`Europeo: Политиката е занятие с предизвестено нещастен край. Щастливите са зад политиката

 QM Media I 31.08.2011

Политиката е изкуството да търсиш неприятности, да ги откриваш, да им поставяш грешна диагноза и след това да прилагаш неподходящо лечение, казва известният американски комик Граучо Маркс. Но кой е истинският автор на това изкуство?

Новият брой на L’Europeo „Зад политиката” бута вратата, зад която се крият господарите на света – масоните и билдербергите, членовете на Йейлското братство „Череп и кости”, участниците в 59-тата Вашингтонска „Молитвената закуска”. На председателското място в това общество са Чарлз и Дейвид Коук. „Пред Коуктопода империята от фондации на Сорос е малко калмарче”, казва Валери Найденов в статията си, посветена на братята милиардери, които превръщат либертарианството в световна религия.
Днес политиката е изчерпала месианския си потенциал, но представителите й продължават да се държат като богове. „Трябва да намериш мига да кажеш сбогом на този наркотик, властта. Ако изпуснеш мига, властта се превръща в шапка, която се сваля заедно с главата и без достойнство”, казва писателят Любомир Левчев, който преди 10 ноември стоеше до първите в държавата. Към разсъждeнията му за флирта между изкуството и властта L’Europeo добавя портрети на Лени Рифенщал и Оливър Стоун.
Разбира се, зад кулисите не стоят единствено тайнствени общества и пари, суета и параноя, но и шепа личности, изкушени от вярата, че творческият им гений и мъдростта могат да облагородят света. „Андре Малро и Дьо Гол бяха последният метафизичен тандем на философ и воин преди вулгарната ера на шоу политиката”, пише Иво Христов. Новото време превърна държавниците в риалити герои, а имиджмейкърите им ни убедиха, че идеите и прахта за пране се продават по един и същи начин.
Преди всичко обаче политиката е семейна работа. Доказва го дълго тлелият скандал между Бащата на германското обединение Хелмут Кол и синът му Валтер. Какво е влиянието на жени като госпожа Мао Дзъдун върху хода на историята и каква е ролята на половинките на Маргарет Тачър, Елизабет Втора и Юлияна Нидерландска? Отговорите в L’Europeo, „Зад политиката”.
Новият брой е на пазара от утре, 1 септември 2011 г.

Leave a Reply