Новият министър на културата поиска от медиите повече внимание към сектора

www.mediapool.bg I 06.08.2014г. 

Новият министър на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани чрез медиите творческите и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера. Това стана на церемонията в министерството по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович.

"Ще влагам сърцето си във всеки един ден, в който съм в Министерството на културата", обеща емоционално Мартин Иванов. Той се ангажира да продължи всички положителни неща, които са постигнати от предишния екип.

Министър Иванов каза още, че има доста неща, които го притесняват в администрирането на културата, но няма намерение да хвърля вина на "Има и доста неща, които ме притесняват, но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите, след като се запозная подробно, на специална пресконференция", каза министърът.

Той отбеляза, че ще следва философията на максимална откритост и прозрачност в управлението, както когато е бил председател на Държавната агенция "Архиви".

"Няма да бъде лесно, особено като не беше актуализиран бюджетът, но мисля, че можем да осигурим стабилност в работата на администрацията", посочи министър Иванов.

Той каза, че не споделя позицията, че няма място за култура в трудни времена.

"И двамата с министър Стоянович като историци знаем, че и в много по-тежки времена българската култура е процъфтявала.

Културата не е брошка за празниците, която после да захвърлиш и да забравиш, но едва ли мисленето ще се промени за следващите два месеца – необходими са традиция, общи усилия", каза Мартин Иванов.

Министърът призова медиите да отразяват повече култура и тематичните тв блокове да не са посреднощ, а в по-гледаемо време. Иванов припомни, че страната ни се представя най-добре пред света именно с културата, с това, което създава хората на духа с ръцете, ума и сърцето си.

Мартин Иванов получи от Петър Стоянович преписа на Манасиевата хроника, която по традиция си предават министрите на културата.

"Предадох на министър Иванов и папка с успехите и нерешените проблеми за изминалите година и два месеца. Както е известно, нищо не започва и не свърша с нас – брънка сме от общо усилие, затова пожелавам успех на новия екип в справянето с предстоящите задачи", каза Стоянович.

По думите му мандатът е бил донякъде успешен, "но не и във финансовата част, за съжаление".

"Остават проблеми за решаване, но оценката дали е било успешно предишното управление, може да даде само историята", посочи той. 

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply