НОВИЯТ ВОДЕЩ НА “В НЕДЕЛЯ С…” КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: Не съм наясно с далаверите на Митко Цонев

в. Уикенд | Любомира ТОНЕВА | 01.10.2010 

След три години отсъствие от редиците на БНТ Камен Воденичаров официално се завръща в сградата на "Сан Стефано" 29. Бившият кукувец е новото лице на неделния блок "В неделя с…", чийто досегашен водещ бе Димитър Цонев.
Репортер на "Уикенд" се срещна с Камен Во, за да разбере от него защо се забърква в една от най-скандалните продукции на държавната медия. Ще припомним, че шоуто и неговият създател са подозирани в източване на милиони левове от бюджета на телевизията.

- Защо се връщаш в БНТ?

- Когато има индикации за промяна в тази телевизия, когато започва процес, в който тя да е по-близка до хората, по-модерна, по-различна, нещата стават. За мен това е просто приятно предизвикателство.

-Ти самият вярваш ли, че такава промяна може да се случи?

- Ами ако ние не се опитаме да направим промяната, тя няма и да се случи

- Кога ти предложиха да се върнеш? Как реагира в първия момент?

- В началото на септември ми се обадиха. В първия момент като че ли се усмихнах вътрешно, стана ми приятно. Договорът ми е за една година.

- БНТ те забърква в най-скандалната си вътрешна продукция. Там са сигналите за най-големи нарушения, източване на много пари и същевременно съмнителна художествена стойност…

- Може и нарочно да ме забъркват точно в тази продукция, за да дадат ясен знак на зрителите и цялата гилдия, че имаме идея да вървим към по-добро. Скандалите са били за отминалите два сезона, аз гледам напред към третия.

- Кой е първият ти гост?

- Един много голям музикант, основател на "Щурците". Казва се Петър Цанков.

- Какви промени ще направиш в предаването?

- В продължение на два месеца ще излъчваме от "Найт флайт" (това е клубът на небезизвестния бизнесмен Петно Димитров, приятел на водещата от Нова Ели Гигова – б.а.), ще продължим да каним интересни гости, но ще подреждаме темите по друг начин.

- Защо точно "Найт флайт"?

- Няма скрит знак в това. Просто като звук и осветление обстановката там много прилича на тв студио.

- Защо няма да се излъчва от новия апаратно-студиен комплекс, т.нар. Студио 1?

- Защото то технически още не е готово.

- Запознат ли си със скандалните разкрития около него?

- Не съм запознат в детайли, но знам, че има много пречки за пускането му в експлоатация.

- Като например изхарчените 10 милиона лева от джоба на зрителите данъкоплатци…

- Наистина, назад във времето не знам какво се е случвало… Но понеже това действително са парите на зрителите, ще се опитаме в предаването да обръщаме много повече внимание на техните страсти, желания, болки, съмнения. Да сме много по-близо до тях. И това ще стане, няма начин.

- Митко Цонев продуцент ли остава?

- Остава отговорен редактор, понеже предаването се запазва като вътрешна продукция на БНТ. Няма да е копродукция, както се говори в медийното пространство. Това беше условието на ръководството. Аз ще съм на хонорар, като външен сътрудник.

- Казваш, че условието е било шоуто да остане вътрешна продукция на БНТ. Не смяташ ли, че това може да е лесен начин за замаскиране на всички схеми за източване на бюджета, с които е наясно Митко Цонев? Сега той остава редактор в сянка, слагат теб като водещ, а ръководството покрива "мръсните ризи". Зрителите бързо забравят далаверите и всичко е чисто като сълза.

- Това е една хипотеза. Моята визия е, че наистина това предаване може да стане едно много приятно неделно шоу. Персонално аз през всичките тези години по отношение на далаверите и източването съм дал категоричен знак, че не участвам в подобни неща
Имал съм и телевизия, продадох я и обявих публично цената. Винаги съм смятал, че този бизнес трябва да е на светло и чисто. Когато преговарях за водещ, моето условие беше да бъда наясно с бюджета и всичко, което се случва от тук нататък. Това е като трансферите във футбола, когато идват нови треньори. Какво е било назад, не съм наясно и не искам да коментирам.

- Един брой на шоуто преди време достигаше 100 000 лв.

- Мисля, че това е мит. Не мога да кажа колко ще струва един брой от новия сезон, но те уверявам, че ще е на съвсем реална цена за подобна продукция. Освен това в частните телевизии тя би струвала много повече.

- Защо сигналите за злоупотреба с пари са точно за това предаване, а не за други вътрешни продукции на БНТ?

- Не мога да отговарям за чужди действия, може би трябва да питаш Митко Цонев за това…

- "Станция Нова" ще бъде най-силната ти конкуренция. Притесняваш ли се от Иван и Андрей?

- Не, такава конкуренция дори считам за о’кей. По-скоро те се набъркват в тази ниша, защото виждат, че в събота не им се получават нещата. Знаят, че хората в неделя гледат повече телевизия
Аз си гледам моя отбор и съм сигурен, че тъй като те идват на наша територия, просто ще ги бием.

- Покрай факта, че ще сте конкуренти, чувал ли си се с Иван и Андрей?

- Не съм и няма защо. Те обикновено се обаждат само когато имат нужда от нещо.

- Ще те попитам нещо много далеч от "опосумите" и Митко Цонев. Къде всъщност е куклата Мистър Ку-ку?

- Оригиналната е в офиса на Слави. Само че ние през времето направихме и втора такава, същата. Тя е в офиса на "Шоуто на Канала" при Тончо. Друг е въпросът, че автор и на първата кукла е Ангел Манов
Той и аз сме рязали, лепили, правили сме всичките подробности… Понеже учехме първи курс за куклени актьори, идеята ни беше да направим кукла за водещ.

- Чу ли се със Слави, преди да замине на турне в Америка?

- Не, от началото на лятото не съм се чувал със Слави. За турнето си говорих с Евгени (Маестрото на "Ку-ку бенд" – б.а.). Много е хубаво това, доколкото разбрах ще се получат много готини концерти.

- Бившите ти колеги от "Канапето" Тончо и Марта как приеха завръщането ти в БНТ?

- Поздравиха ме, радват се.

Стр. 22

Leave a Reply